Sadece Kayserililer bilir!

Kayseri'nin kendine özgü şivesi ve yöresel kelimeleri, şehre gelen ziyaretçiler için ilginç ve keyifli anlar sunuyor. Kayseri ve çevresinde sıkça kullanılan yöresel kelimeler ve anlamları dikkat çekiyor. Detaylar Kayseri Haberi'nde...

Sadece Kayserililer bilir!

Kayseri, İç Anadolu'nun kültürel zenginliklerinden biri olan Erciyes'iyle yılın her günü binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Kendine özgü şivesiyle dikkat çeken Kayseri, şehir halkının günlük yaşamda sıkça kullandığı yöresel kelimeler, dışarıdan gelen misafirler için zaman zaman anlaşılması zor oluyor.

Sadece Kayserililer bilir!

İşte Kayseri ve çevre illerde sıkça kullanılan bazı kelimeler ve anlamları:

Kayseri Şivesi: Sokum: Dürüm ekmeği, Palaz: Keklik yavrusu, Maraz: Hastalık, Garaz: İftira, Yatık: Uyuyan, Batık: İflas etmiş, Katık: Tulum peyniri, Kütük: Kurumuş ağaç, Belen: Karşıdaki sırt, Talan: Soygun, Yalan: Sahte söz, Palan: Eşek semeri, Boz: Gri, Göz: Nazara, Güz: Sonbahar, Köz: Kömür, Yal: Köpek yemeği, Dal: Ağaç budağı, Kol: Çadır bağı, Yol: Patika, Kir: Leke, Pir: Ermiş, Hır: Kavga, Kır: Ağarmış saç, Aylak: İşi olmayan, Gaylak: Dişi deve, Yakacak: Odun, Helik: Kırıntı taşlar, Bilik: Tavuk olmamış (civciv)

Sadece Kayserililer bilir!

Kayseri Şivesi ve Kültürel Zenginlik

Kayseri şivesi, bölgenin kültürel dokusunu sürdürüyor. Günlük yaşamda bu yöresel kelimeler, şehre gelen misafirler için ilginç, bir o kadar da keyifli olabiliyor. Kayseri'de bu kelimeleri öğrenmek biraz zaman alsa da, ziyaretçiler yerel halkın bu samimi ve anlaşılır iletişimiyle sohbet ediyor. Kayseri'yi ziyaret edenler ilk olarak Ercyes'e çıkıyor, ardından da tarihi ve kültürel zenginliklere gezilecek yerlere yolculuk ediyor.