Sadece 3 gün sürecek

Sadece 3 gün sürecek
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

KOSGEB'in 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" programına yönelik başvuru kayıtları dün başladı ve çarşamba günü sona erecek. Sanayi Bakanı Özlü, "Cep telefonlarına gelen kredi faiz destek içerikli mesajlara itibar edilmemelidir" uyarısında bulundu. TESK Başkanı Palandöken, kredi için başvuru süresinin cuma gününe uzatılmasını istedi. İlk 12 ay ödeme yapılmadan toplam 36 ay geri ödemeli faizsiz kredi 15 bin esnafa verilecek.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) yapılan yazılı açıklamada, 1 Ocak 2016'dan "Sıfır Faizli Kredi Destek" programı açıklandığı güne kadar veritabanına kayıtlı firma sayısı 56 bin 810 ve KOBİ bilgi beyannamesi güncelleyen firma sayısı 147 bin 710 iken, 10 Aralık'tan bugüne kadar veritabanına yeni kaydolan firma sayısı 105 bin 463 ve aynı dönemde KOBİ bilgi beyannamesini güncelleyen firma sayısının ise 178 bin 629'u bulduğu bildirildi.

Sadece son bir hafta içinde KOSGEB veritabanına kayıt yaptıran ve bilgi beyannamesini güncelleyen firma sayısındaki artışa dikkatin çekildiği açıklamada, sistemin aktif çalıştığı, ancak ciddi bir yoğunluk yaşandığı vurgulandı.

ÇARŞAMBA GÜNÜ BİTECEK

KOSGEB'in 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" için başvurular 19 Aralık Pazartesi günü saat 09.00 ile 21 Aralık Çarşamba günü saat 23.59 aralığında yapılacak.

GECİKMELER YAŞANIYOR

"http://sifirfaiz.kosgeb.gov.tr" adresinden başvuru yapılabileceği belirtilen açıklamada, aynı anda on binlerce kayıt ve güncelleme yapılmasından dolayı sistemde gecikme yaşandığı da kaydedildi.

Kayıt ve güncelleme işlemlerinin, kredi başvuru tarihleri sürecinde de devam edeceğine işaret edilen açıklamada, kredi onaylanma sürecinde başvuru sırasına göre herhangi bir önceliğin söz konusu olmadığının altı çizildi.

İnternet üzerinde yapılacak başvuruyla başlayan süreçte toparlanacak evraklar, müdürlüklere teslim edilecek. İlk 12 ay ödeme yapılmadan toplam 36 ay geri ödemeli faizsiz kredi 15 bin esnafa verilecek.

HANGİ BANKALAR SİSTEME DAHİL? 

KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği prograımında, Akbank, Denizbank, Garanti Bankası, Halk Bank, İş Bankası, Finans Bank, Vakıfbank ve Yapı Kredi ile Kredi Garanti Fonu da bulunuyor.

BAKAN ÖZLÜ UYARDI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB'in tüm destek ve hizmetlerinin aracısız ve ücretsiz verildiğini belirterek, "50 bin liralık kredi faiz desteği sadece KOSGEB üzerinden verilmektedir. Cep telefonlarına gelen kredi faiz destek içerikli mesajlara itibar edilmemelidir" uyarısında bulundu.

TESK: BAŞVURU SÜRESİ UZATILMALI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, kredi için başvuru süresinin uzatılmasını istedi.

Palandöken, şunları kaydetti: "Oda ve birliklerde evrak temini için uzun kuyruklar oluştu. Kredi için beklediğimizden fazla bir talep var. Bu yoğunluk karşısında yeteri kadar başvurunun yapılabilmesi ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin faydalanması adına süre mutlaka 23 Aralık Cuma gününe kadar uzatılmalıdır. Yaşanan iç ve dış destekli bazı olumsuzluk ekonomik gelişmeler sebebiyle esnaflarımızın krediye olan ihtiyacı beklenin üzerinde. Esnafımızın sıkıntılarının giderilebilmesi ve bu avantajlı krediden faydalanabilmeli adına hem sürenin uzatılması hem de kredi verilecek olan esnaf sayısının artırılması ekonomiye hareketlilik ve canlılık kazandıracaktır."

KOSGEB'E NASIL KAYIT YAPILIR?

KOSGEB'e henüz işletmesini kaydetmeyenler başvurudan yararlanamayacak. KOSGEB işletme kaydını tamamladıktan sonra sıfır faizli kredi başvurusu yapılabilecek.