Rektörler diş kirası geleneği için buluştu
Kayseri'de görev yapan Üniversite rektörleri diş kirası geleneği için bir araya geldi. Detaylar Kayseri haber bülteninde
Kayserideki üniversitelerin rektörleri geleneksel diş kirası adetinin yaşatılmasına katkı sundu.
Üniversite rektörleri Develi Seyrani Kampüsündeki iftarda buluştu. Aynı zamanda KAYÜ 2024 senato toplantısı da Seyrani Kampüsünde yapıldı.
KAYÜ Rektörü Prof Dr Kurtuluş Karamustafa'nın daveti üzerine Develi Seyrani Kampüsünde bir araya gelen Rektörler ve KAYÜ Senato üyeleri kampüste incelemelerde de bulundular.
ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun,
NNY Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu
AGÜ Rektörü Prof.Dr.Cengiz Yılmaz,
KAYÜ Senato üyelerinin yer aldığı buluşmaya Develi'nin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Adem Şengül'ün yanı sıra Seyrani Eğitim Vakfı Başkanı Suat Köylüoğlu, Vakıf yöneticileri ve idari personel de katıldı.
İnceleme gezisi sonrasında,
Seyrani Kampüsü Hüseyin Şahin MYO M.Suat Köylüoğlu Gastronomi Salonu’nun da Hayırsever M.Suat Köylüoğlu tarafından Aşçılık Programı akademisyenleri ve öğrencilerinin sunumları ile iftar da yapıldı.
İftar sonrasında tüm misafirlere geleneksel diş kirası geleneğini yaşatmak amacıyla Berdiden yapılmış Berdi Gülü de hediye edildi. Bu vesile ile külltürel miras da yaşatılmaya çalışıldı.
Diş Kirası geleneği nedir?
Diş kirasının kökeninin çok daha eskilere dayandığını bizlere göstermektedir.
1017 – 1070 yıllarında Türkistan coğrafyasında yaşamış ve Kutadgu Bilig adlı meşhur bir eser vermiş olan Yusuf Has Hacip, eserinde “Hediye ver; gücün yeterse, ipekli kumaş ver; mümkün ise, diş kirası ver ki, gelenlerin ağzı kapansın.” diyerek bu gelenekten bahsetmektedir.
Ev sahiplerinin evlerine gelerek iftar yapan, zaman ayrına yol gelip yorulan açtığı orucu ile ev sahibinin sevap kazanmasını sağlayan misafirlere, sevaba vesile olurken “dişleri eskidiği” için iftar sonrasında keseler içinde ya para ya da bir hediye verilirdi. Bu verilen hediyeye de diş kirası denirdi.
Bu gelenek Osmanlı sarayından Anadoluya da bir çok şekilde yayılmıştı padişahların ve paşaların ramazanda verdikleri iftar yemeklerinde verilen diş kiraları çok pahalı eşyalara veya paraya dönmesi ile sadece durumu iyi olan paşalar ve konaklarda yapılmaya başlamış daha sonraları da yavaş yavaş unutulmaya yüz tutmuştur.
Aslında çok pahalı maddiyatla pahalı eşyalar olmaması gereken diş kirası geleneği Anadolu'da çok daha mütavizi bir şekilde uygulanmıştır. Bugün davetlileriniz olarak bizlere zaman ayırdınız buralara kadar yoruldunuz maddi bir değeri olmasa da bugünün anısına hatırasına küçük bir hediye hazırladık diyerek bütün misafirlere berdi gülü hediye edildi.
Kaynak: Nezir Ötegen