REKTÖR YARDIMCISININ EĞİTİM İSYANI
Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, ülkemizdeki eğitim sistemi konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Türkiye’deki eğitim sisteminin YÖK ile yarış halinde olduğunu ifade eden Coşkun, “Bütün çocukları ilk eğitime başladığı andan itibaren alıyorsunuz ve diyorsunuz ki hepiniz aynı imtihana tabisiniz. Becerinizin ve istediğiniz ve özelliklerin bizim için ne olduğu fark etmez. Uyum sorunu ile karşı karşıyayız” dedi.
KOBİ Çalışan ve İşverenlerinin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Arttırılması Projesi’nin (KUYAP) açılış toplantısı Hilton Otel’de yapıldı. Toplantıya, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, Avrupa Birliği KUYAP Teknik Destek Ekip Lideri İspanyol Alberto Gomez, AB KOBİ Geliştirme Uzmanı İngiliz John Tone ve işadamları katıldı.
Toplantıda söz alan Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hİçyılmaz, kalifiyeli eleman sıkıntısına değinerek, Kayseri’de işsizliğin olmadığını aksine iş beğenmemenin var olduğunu söyledi. Hiçyılmaz, “OSB’de firmaların kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşadığını kaydetti.
EĞİTİM SİSTEMİNE ÇARPICI ÖRNEK
Hiçyılmaz’ın ardından söz alan Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun ise eğitim sitemini ile ilgili dikkat çeken açıklamalar da bulundu. Sistemi bir karikatürdeki hayvanların imtihan edilmesine benzeten Coşkun, “Bir karikatür vardı. Ormanda aslan diğer hayvanları imtihan ediyor. Başarılı olup olmaları yönünde hayvanları dizerek, yüksekçe ağaçları gösterip Türk Eğitim Sistemi gereği hepsinizi aynı şekilde imtihan etmek zorundayım diyor. Birinci beceri sorunuz bu ağaca tırmanmak diyor. Herkes eşit olarak ağaca tırmanacak ve puana alacak diyor. Eğitim sistemi bir çok nedene bağlı olarak daha ilköğretimden başlayarak, üniversite ve üniversite sonrası bu örneğe çok benziyor. Bütün çocukları ilk eğitime başladığı andan itibaren alıyorsunuz ve diyorsunuz ki hepiniz aynı imtihana tabisiniz. Becerinizin ve istediğiniz ve özelliklerin bizim için ne olduğu fark etmez. Dolayısıyla örnekte olduğu gibi ağaca tırmanacaksınız. Kaplumbağa ile bir kuşun ağaca tırmanma becerisinin ne kadar farklı olduğu aşikar. Konular, problemler genel olarak dünya toplumlarında aynı” dedi.
“YÖK İLE YARIŞ HALİNDEYİZ”
Uyum konusunda YÖK ile sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Coşkun, eğitim sisteminde sağlıklı bir planlama yapılmadığını dile getirdi.
Coşkun, şunları söyledi: “Üniversite olarak aynı sıkıntı ile karşı karşıyayız. Toplumun hangi ihtiyaçları var hangi eğitim konuları hangi öğrencileri verilmelidir. Hangi konuda ne kadar öğrenci yetiştirilir diye planlama yapamıyoruz. Biz her yıl YÖK ile yarış halindeyiz. YÖK bir toplantı yapıyor. Erciyes Üniversitesi’ne şu kadar öğrenci göndereceğiz. Şu bölümlere biz şu kadar isteriz yarısı gelir. Daha az istediğimizden daha fazlası gelir. Ve bekleriz ne olacak. Bunlar nasıl yetişecek ve ihtiyaç nedir maalesef analizini yapamıyoruz. Hızlı gelişmeler oluyor. Eskisine göre konuştuğumuz konular aynı değil. Daha önemli konuları tartışıyoruz. Uyum konusu çalışan konularda bu problemin sonucu. 3 yaşında eğitim alması gereken noktaları bize 20 yaşında 50 yaşındaki kişilere hatta işverenleri bu uyumlu hale getirmeye çalışıyoruz.” Teknik Destek Ekip Lideri Alberto Gomez (İspanya) KUYAP Projesi sunumu yaparken, Ardından, AB KOBİ Geliştirme Uzmanı John Toner İş Dünyasında Uyum Yeteneği konusunda katılımcılara bilgi verdi.