PÜİS bayilerin sorunlarını hükümete taşıdı

PÜİS Başkanlar Kurulu, başta bayilerin kar payları olmak üzere tüm sorunları masaya yatırmak üzere bugün toplandı.

PÜİS bayilerin sorunlarını hükümete taşıdı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Toplantıya 81 il ve 922 ilçedeki bayileri temsilen PÜİS Genel Merkez Yönetim, Denetleme, Disiplin Kurulu Üyeleri, 15 Bölge Başkanı, Yüksek İstişare Konseyi Üyeleri ve Gençlik Konseyi Üyeleri katıldı. Toplantıdan sorunların çözümü için yapılacak çalışmalarda Genel Başkan İmran Okumuş’a tam destek çıktı.

Yaklaşık 3 saat süren toplantıdan sonra PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş bir açıklama yaptı.

Akaryakıt sektöründe yaşanan sorunların çözümü için yapılan çalışmaları değerlendiren Genel Başkan İmran Okumuş’un açıklaması şöyle:

“Petrol Piyasası Kanunu uyarınca 1.1.2005 tarihinden itibaren akaryakıt piyasasında dağıtıcıların ve bayilerin kar payları maktu bir rakam olarak belirlendi. 15 yılı aşkın bir süredir devam eden bu sistem zaman zaman aksaklığa uğrasa da, dağıtıcı ve bayileri zorlasa da bayiler ticaretlerini bir şekilde devam ettirdi.

Bu süreçte Hükümetimizin sektörümüzdeki fatura ticareti nedeniyle oluşan kayıt dışılığın önlenmesi için yaptığı yasal düzenlemelerle sektörümüzü kirleten, sektörümüze zarar verenlerin sektörden ayıklanması bizleri rahatlattı. Uzun süren mücadelemiz sonucunda 2021 yılında yapılan yasal düzenlemelerle bu sorunu çözüme kavuşturdukları için Hükümetimize, değerli parlamenterlere ve bürokratlara şükranlarımı sunuyorum.

“YOK OLMAMA MÜCADELESİ VERİYORUZ”

Ancak 2020 yılında başlayan ve hala devam eden pandeminin yarattığı ekonomik koşullar, petrol fiyatlarının ve dövizin hızlı yükselişi, yüzde 36’nın üzerinde hesaplanan enflasyon, girdilerde ve özellikle işçi ve enerji maliyetlerindeki artışlarla birlikte akaryakıt bayiliği ticari olarak yapılamaz hale geldi. Artan maliyetler altında ezilen bayiler artık para kazanmaktan vazgeçti, yok olmamak için mücadele vermeye başladı.

Tam bu süreçte akaryakıt bayilerinin çatı kuruluşu olan, akaryakıt sektörünün en büyük ve teşkilatlı tek sivil toplum örgütü olan PÜİS, bayilerin bu mağduriyetini ortadan kaldıracak çalışmalara başladı.

“İSTİKRARDAN YANAYIZ, SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORUZ”

Sendikamız yeni yılın ilk mesai gününden başlamak üzere en üst düzeyde temaslarda bulunarak çalışmalara başladı. Yaptığımız bu çalışmalarda amaç sadece kar payının arttırılması değildi. İstikrarın da sağlanmasıydı. Zira bu süreçte “istasyonları kapatalım”, “eylem yapalım” şeklinde farklı sesler yükseldi. Biz PÜİS olarak her zaman devletimizin yanında olduk. Her zaman istişareye inanan bir Sendika olduk. Karşılıklı görüşmelerle bu sorunumuzun çözüleceğine inandık ve çalışmalarımızı bu yönde yürüttük.

“MAĞDURİYETİMİZİ ANLATTIK, OLUMLU KARŞILIK BULDUK”

Hazırladığımız raporlarla mevcut kar payıyla bayilerin zarar ettiklerini rakamlarla çok net olarak ortaya koyduk. Kar payının en az yüzde 15 seviyelerinde olması ve her yıl enflasyon oranında arttırılması talebimizi içeren raporumuzu hazırlayarak başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına, Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, TBMM Enerji Komisyonu Başkanlığına, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına, siyasi partilerimizin Grup Başkanvekillerine, Milletvekillerine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkan ve Başkan Yardımcılarına ilettik. Daha sonra Hükümetimizin ve devlet bürokrasimizin en yetkili isimleriyle, kanun yapıcılarla karşılıklı görüşmelerde bulunduk. En son 11 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde kendilerini ikna ettik ve bayilerin bugünkü kar paylarıyla zarar ettikleri konusunda bizimle fikir birliğine vardılar ve bu konuda bir çalışma başlatıldı.

Değerli meslektaşlarıma uzun zamandır sorunlarımızı iyi ve doğru bir şekilde anlatırsak, kar paylarımızı ticari hayatlarımızı sürdürecek bir yapıya kavuşacaktır şeklindeki söylemimin zaman içinde doğrulanması bizi ayrıca mutlu etti.

Kar payımızın sürdürülebilir bir yapıya kavuşması kadar önemli başka sorunlarımız da var. Bunları da sayın bakanlarımıza, bürokratlarımıza ve TBMM’nin değerli üyelerine aktardık. Bu sorunlar da akaryakıt istasyonları kapanmadan, iflas etmeden, ışıkları sönmeden, personel çıkarmadan çözülmeli.

Bunlardan biri elektronik sistemlerle yapılan satışlardı. Şu anda bayilerimizin zarar etmesine neden olan bu satışlardaki dağıtıcı ve bayi ilişkilerinin yeniden düzenlemesine yönelik talebimizin yakında çözüme kavuşacağına inanıyoruz.

Bir diğer sorunumuz nakliye ücretlerinin kar payının içinde yer alması. Tamamen bir gider kalemi olan nakliye ücretlerinin kar payından ayrı olarak verilmesi ve bu ücretin eskiden Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün hesapladığı gibi kilometre bazında hesaplanması talebimizin de önümüzdeki süreçte hayata geçirileceğine inancımız tam.

2022 yılının kayıt dışı ve kaçağın konuşulmayacağı bir yıl olacağına inanıyorum. Hükümetimizin aldığı tedbirler olumlu sonuçlarını gösteriyor. Sendikamızın kayıt dışı ve kaçakla ilgili önerilerinden biri akaryakıttan alınan KDV’nin ÖTV’ye eklenmesi, bir diğer önerisi ise fabrika, şantiye, nakliye filoları gibi kullanıcıların akaryakıt tanklarına da otomasyon sistemi kurularak anlık takip edilmesiydi. Bu önerimizi de ilgili bakanlıklara ve kurumlara aktardık.

Maliyet fiyatının (rafineri çıkış fiyatı) altındaki fiyatlarla yapılan satışların yasaklanması ve taban fiyat uygulaması getirilmesi de önerilerimizden biriydi. Sektörümüzün sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürebilmesi için yaptığımız bu önerinin de hayata geçeceğine inanıyorum.

Akaryakıt bayilerinin önemli maliyet kalemlerinden biri de kredi kartı ile yapılan alışverişlerde bankaların aldığı komisyonlar. Bu konudaki önerimiz bu komisyonların kredi kartını kullananlarca ödenmesi oldu. Eğer bu yapılamıyorsa akaryakıt sektörüne özel bir komisyon oranı uygulanmasını talep ettik. Bu konuda da bir düzenleme yapılacağına inanıyorum.

Yine sektörümüzün imajını zedeleyen, tüketicileri aldatan, çevre kirliliği yaratan yol kenarındaki ışıklandırılmış akaryakıt fiyat aparatlarının yasaklanarak kaldırılması konusunda da değerli yetkililerimizle görüş birliğine vardık. Önümüzdeki günlerde bu konuda somut adım atılacaktır.

İmar Kanunun nedeniyle istasyonlarımızdaki atıl alanların ticari olarak değerlendirilememesi konusunda da bir çalışma yapılacak ve bu alanların ticari olarak değerlendirilmesi sağlanacak.

Başta kar paylarımız olmak üzere yukarıda sıraladığım sorunların çözümünde katkısı olan, emeği geçen herkese sayıları 13 bini aşkın bayilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum. PÜİS, sorunları istişare yoluyla çözmeye devam edecek.

PÜİS BAŞKANLAR KURULUNDAN GENEL BAŞKAN OKUMUŞ’A TAM DESTEK

Kamuoyunun doğru aydınlatılması amacıyla günlük satışı 10 bin litre olan bir istasyonun aylık gelir ve giderlerinden oluşan tabloyu Ek’te siz değerli medya mensuplarımızın dikkatlerine sunuyorum. Tabloda da görüleceği gibi günde 10 bin litre satan bir istasyon ayda 54 bin lira zarar etmektedir. Ülkemizdeki istasyonların günlük satış ortalamasının 3 bin litre civarında olduğu göz önüne alındığında bilhassa taşrada bulunan istasyonların varlıklarını sürdürmelerine imkan bulunmamaktadır. Değerli kamuoyumuzun takdirlerine sunuyorum.

PÜİS GENEL BAŞKANI OKUMUŞ, BAYİLERİN ZARARINI TABLO İLE ORTAYA KOYDU

Kamuoyunun doğru aydınlatılması amacıyla günlük satışı 10 bin litre olan bir istasyonun aylık gelir ve giderlerinden oluşan tabloyu Ek’te siz değerli medya mensuplarımızın dikkatlerine sunuyorum. Tabloda da görüleceği gibi günde 10 bin litre satan bir istasyon ayda 54 bin lira zarar etmektedir. Ülkemizdeki istasyonların günlük satış ortalamasının 3 bin litre civarında olduğu göz önüne alındığında bilhassa taşrada bulunan istasyonların varlıklarını sürdürmelerine imkan bulunmamaktadır. Değerli kamuoyumuzun takdirlerine sunuyorum.”