'PROJELER KUMPAS NEDENİYLE YARIM KALDI'

'PROJELER KUMPAS NEDENİYLE YARIM KALDI'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Şeker Fabrikası'nın eski genel müdürü ve üst yöneticisi (CEO) Ayhan Teke, “Şeker Fabrikası'nda planlayıp gerçekleştirmek istediğim çok önemli, devrim niteliğindeki projelerim, Kayseri Şeker'e kurulan kumpas nedeniyle yarım kaldı. Bu projelere Konya Şeker sahip çıktı ve benim Kayseri Şeker'de planlayıp gerçekleştireceğim projeleri Konya Şeker hayata geçirdi.” açıklaması yaptı.

 Sektörle alakalı ses getirecek projelerinin “kumpas” nedeniyle yarım kaldığını belirten Kayseri Şeker Fabrikası'nın eski CEO’su Ayhan Teke, Şeker’in mevcut yönetimine de atıfta bulunarak, “Hedef tayin edemeyenler, miras yedi olarak anılırlar.” ifadelerini kullandı.

“NEDEN SATTINIZ?”

Teke, şunları söyledi: “Kayseri Şeker Fabrikası'nda planlayıp gerçekleştirmek istediğim çok önemli, devrim niteliğindeki projelerim, Kayseri Şeker'e kurulan kumpas nedeniyle yarım kaldı. Boğazlıyan Şeker Fabrikasının temel atma töreninde açıkladığım Türkiye'nin şeker sektöründe ses getiren projeleri, Sıvı Şeker ve Bioetanol projeleri benim ilk olarak ortaya attığım projelerimdi. Ben Kayseri Şeker'den ayrılıp Adapazarı Şeker Fabrikası'na gittim. Bu projelere Konya Şeker sahip çıktı ve benim Kayseri Şeker'de planlayıp gerçekleştireceğim projeleri Konya Şeker hayata geçirdi. Kayseri Şeker'in pancar işleme kapasitesini 16-18.000 ton/gün e çıkartacaktım. 8000 ton/gün kapasiteli difüzyonu İsviçre'den bu nedenle alıp 2010-2011 kampanyası başında üretime geçirmiştim. 8000+4500+3000= 15.500 ton/gün fiili nominal kapasite vardı. 3000 ton/gün kapasiteli difüzyon yeni idi. Neden sattınız? 12.000 ton bize yeter mi diye düşündünüz? İleriyi görüp planlamayanlar, hedef tayin edemeyenler, miras yedi olarak anılırlar. Hedefi olmayanlar ise, kaybetmeye mahkumdur. Bu sözümü unutmayın.”

“TEPEDEN İNME BİRİLERİ SİZİ MAHKEMEYE VEREREK ŞİRKETİ ZARAR ETTİRDİNİZ DİYEREK YARGILATABİLİRLER”

Kota kaybı yaşanmaması için 2016/2017 dönemi pancar ekimine yönelik de bazı uyarılarda bulunan Teke, “Türkiye'de küresel ısınmanın getirdiği etkilerden dolayı, pancar tarımında özellikle 2008 yılından başlayan önemli bir değişiklik söz konusudur. İklim koşullarındaki bu değişim, ülkemizde pancar tarımını çok olumsuz olarak etkilemektedir. 2010-2011 Kampanya döneminde biz bu değişimin farkına varmıştık ve ekilecek pancar alanlarını genişleterek, kota kaybına neden olmamak için gerekli tedbirleri almıştık. Eğer konuya hakim olamayan, konuyu çarpıtan Başmüfettişin hiçbir temele ve belgeye dayanmadan uydurduğu 2.050.000 ton pancar ekimi yaptısaydık, 24.330 ton eksik şeker üretecek ve fabrika 45 milyon TL zarar edecekti. Aynı dönemde T.Ş.F.A.Ş iklim koşullarındaki bu önemli değişiklik nedeniyle büyük miktarda şeker açığı vererek 110.000 ton civarında az şeker üreterek A kotasını dolduramamıştı. 2010-2011 döneminde Yaz ayı çok kurak geçmişti. Gece gündüz arası sıcaklığın 10 derecenin altında olması pancarın polar şeker varlığının ve buna bağlı olarak şeker randımanın ciddi şekilde düşmesine neden olmuştu. Son 3 yılda aynı sıkıntı artarak devam ettiği için Türkiye'de şeker üretiminde ciddi sorunlar oluşmaya başladı. Bu nedenle pancar üreten şirketler meteorolojik verileri çok iyi tahmin etmeli ve şeker kotalarını dolduracak şekilde ekim yaptırmalıdır. Polarizasyon ve buna bağlı şeker randımanındaki düşüklüğün pancarın kök verimine de yansıması şirket kotalarında daha büyük şeker açıklarına neden olacaktır. Bunu önlemek için kurak geçen mevsimlerde sulama miktarını artırmak gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta da, iklim koşullarının normal gitmesi durumunda büyük miktarlarda C şekerinin oluşması riskidir. Bu nedenle pancarın ekim döneminden söküm dönemine kadar geçecek süredeki (vegetasyon süresi) meteorolojik tahminlerde yanılmamak için azami dikkat gösterilmelidir. Pancar rekoltesinin ve özellikle şeker varlığının iklim koşulları ile çok yakından ilgili olduğu unutulmamalıdır. Aksi takdirde aklı şeker sektörüne ermeyen, tepeden inme birileri sizi mahkemeye vererek şirketi zarar ettirdiniz diyerek yargılatabilirler. (2010-2011 dönemi ile ilgili olarak Kayseri Şeker’de olduğu gibi.)”

Haber: Cafer ZENGİN