Prof. Dr. Sinan Karaoğlu uyardı: Tatil kazalarına dikkat!

Acıbadem Hastanesi doktorlarından Profesör Doktor Sinan Karaoğlu  'Yaz gelince dinlenmek ve stresten uzaklaşmak adına çoğumuz kendimizi denizi olan bölgelere atarız. Amaç hem bedeni hem de ruhsal bir rejenerasyondur. Ancak, bu çok gerekli olan tatil ihtiyacımızı giderirken yaşayabileceğimiz kazaları ve tehlikeleri göz ardı etmememiz gerekir.'diyerek tatilcileri kazalara karşı uyardı.

Prof. Dr. Sinan Karaoğlu uyardı: Tatil kazalarına dikkat!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Acıbadem Hastanesi doktorlarından Profesör Doktor Sinan Karaoğlu;  “Yaz gelince dinlenmek ve stresten uzaklaşmak adına çoğumuz kendimizi denizi olan bölgelere atarız. Amaç hem bedeni hem de ruhsal bir rejenerasyondur. Ancak, bu çok gerekli olan tatil ihtiyacımızı giderirken yaşayabileceğimiz kazaları ve tehlikeleri göz ardı etmememiz gerekir.”diyerek tatilcileri kazalara karşı uyardı.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanlarından Prof. Dr. Sinan Karaoğlu tatil kazaları ve oluşabilecek ciddi sorunları konusunda bilgi verdi: Denizde, su üzerinde sürat motorunun arkasına takılan çeşitli şişme oyuncaklarda gerçekleşen çarpışmalar karın içi organ yaralanmaları, kafa travmaları ve kalça çıkığı gibi çeşitli yaralanmalara yol açabilir. Böyle bir durumda hastayı en hızlı şekilde hastaneye ulaştırmak gerekir. Su parklarında yaşanan kazalar da yaz kazaları arasında önemli bir yer tutar. Su kaydıraklarından kayarken alınabilecek önlemlerin başında baş aşağı kaymamak gelir. Çok dik kaydıraklarda hızlanıldığında bacakları ya da elleri kullanarak yavaşlamaya çalışmak alınabilecek önlemler arasındadır. Birbirinin üstüne düşmemek için kaymaya başlamadan önce inilecek yeri görmek, havuza düştükten sonra düşülen yeri hemen terk etmek gerekir. Su kazaları arasında bir diğer önemli yaralanma biçimi de, sığ suya atlanması şeklindedir. Kafanın tramplene ya da düşme sonucu yere çarpılması nedeniyle oluşan yaralanmalar gördüğümüz yaralanmalardandır. İki metrenin altındaki sulara balıklama atlanmamalıdır. Kafanın yere çarpması sonucu saçlı deride kesikler ve değişik yaralanmalar olurken, daha ağır olan kafa (beyin) travmaları ve boyun kırıkları da görülebilmektedir. Eğlencemiz ciddi  ve kalıcı bir sakatlıkla sonuçlanabilir! Bu yüzden derinliğini bilmediğimiz sulara balıklama atlanmamalıdır. Su kaydıraklarındaki kazalarda yara büyükse, kanama devam ediyorsa, eklem bölgesinde geniş bir yara ise, cildin altındaki doku görünüyorsa mutlaka hastanede tedavi edilmesi ve son beş yıl içinde yapılmadıysa tetanos aşısı yapılması gerekir. Daha ağır vakalarda hastayı sarsmadan ve oynatmadan konuşmak, vücut ısısının düşmemesi için üzerini örtmek ve o sırada 112’yi arayarak hızlı bir şekilde hastaneye ulaşmasını sağlamak önem taşır. Bu tip yaralanması olan bir kişiyi en kötüsünü düşünerek boyun kırığıymış gibi kabul edip boynu sarsmadan, boyunlukla nakletmek oluşabilecek bir omurilik felcini önleyebilme adına çok önemlidir.

HABER: Güler Ruhsar AKTAŞ