Prenses Destina kim?
I. Alâeddin Keykubat'ın eşi ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in annesi Hunat Hatun kimin kızıdır? Hunat Hatun Mahperi ismini ne zaman almıştır? Babası hangi kalenin hakimiydi? Mahperi Hatun hakkında birçok detay Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde
Hunat Hatun, saltanatı idari ve askeri bakımdan devletine kazandırdığı prestij nedeniyle Anadolu Selçuklu Devletinin en ünlü Sultanı Alâeddin Keykubat’ın eşidir. Sultanı I. Alâeddin Keykubat’ın zehirlenerek vefat etmesi sonrası tahta geçen Sultanı II.Gıyaseddin Keyhüsrev’’in annesidir.
Mahperi Hatun tarihte Hunad Hatun, Hunat Hatun ya da Hunad Mahperi Hatun olarak da bilinir. Mahperi Hatun’un evlenemeden önceki ismi "Prenses Destina" olarak tarihi kaynaklarda geçmektedir. Babası ise Antalya taraflarındaki Kalanoros (Alanya) Kalesi’nin hakimi Kir Fard'dır.
Bizans'ın 1146 yılında Konya’yı kuşatması ve kuşatmanın başarısızlık ile sonuçlanması Bizans’ın Anadolu’daki otoritesini sarmış, Bizans Anadolu’dan çekilmek zorunda kalmıştır. Miryokefalon Muharebesi ve IV. Haçlı Seferi’nden sonra Bizans’ın Akdeniz sahili ile bağlantısı kesilmiş ve bunun sonucunda Akdeniz’de bağımsız hareket eden şehirler ortaya çıkmıştır. Prenses Destina’nın babası da bu otorite boşluğundan faydalanarak bağımsız hareket etmeye başlayan Kalanoros (Alanya) Kalesi’nin hakimi Kir Fard'tır. Alanya’yı topraklarına katmak isteyen I. Alâeddin Keykubad, Alanya'yı kuşatmıştır. Bunun üzerine Kir Fard, I. Alâeddin Keykubad’a bir mektup yazarak kalan ömrünü geçirmek için Alâeddin Keykubad’tan yer istemiştir. Aleaddin Keykubad ise Kir Fard’ın sadakatinin ispatı için ailesiyle akrabalık ilişkisinin kurulmasını istemiştir. Bunu üzerine Kir Fard kızı Prenses Destina'yı I. Alâeddin Keykubad'a eş olarak göndermiştir.
Prenses Destina, I. Alâeddin Keykubad ile evlendikten sonra “Mahperi” ismini almış ve Huand unvanını verilmiştir. Zaman içerisinde Huand, Hunat’a çevrilerek asıl isminin yerini almıştır.
Eşi I. Alâeddin Keykubad'ın zehirlenerek vefat etmesi sonrası yerine geçen oğlu II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde kendini hayır işlerine vermiştir. Ömrünün büyük kısmını Kayseri’de geçiren Mahperi Hatun cami, medrese, kümbet ve hamamdan oluşan Hunat Hatun Külliyesini de bu dönemde yaptırmıştır. Mahperi Hatun sadece Kayseri’de değil Sivas, Tokat, Yozgat ve Amasya illerine de çok sayıda hanlar, hamamlar yaptırmıştır. Hunat Hatun’un sandıkası medrese kısmının içerisinden girilen kümbette ziyaret edilebilmektedir. Kümbetin içindeki en büyük sanduka Hunat Hatun’a, diğeri ise Sultan Gıyaseddin Keyhüsrev’in kızı Selçuki Hatun’a aittir. Üçüncünün de hanedandan bir hanıma ait olduğu düşünülmektedir.