Periferik Arter ve Varis Hastalıkları Tedavisi
Farklı sebeplerden dolayı bacak toplardamarlarındaki genişlemeye ise varis hastalığı denilmektedir.
Arter olarak da bilinen atardamarlar kalpten pompalanan kanı, taşıyan boru sistemidir. Bu damarlarda çeşitli nedenlere bağlı olarak kan akışını kısıtlayan ya da engelleyen durumlar ile karşılaşılabilmektedir. Bu durumlarda periferik arter hastalıkları denmektedir. Yağ, kalsiyum, kolesterol, lifli doku ve kandaki diğer maddeler damarların içerisinde ateroskleroz olarak bilinen plakların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Aterosklerozdan kaynaklanan plak oluşumları, damar içerisini tıkayarak ya kan akışını azaltmakta ya da tamamen kesmektedir. Plak oluşumuna bağlı olarak kan akışının kısıtlanması, bölgede ağrı ve kramplara yol açmaktadır.
Farklı sebeplerden dolayı bacak toplardamarlarındaki genişlemeye ise varis hastalığı denilmektedir. Genellikle estetik kaygıdan dolayı tedavi edilmesi istenen varisler, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir. Kan dolaşımı sırasında damarlardaki kapakçıklar, kanın ilerlemesini ve geriye kaçmasını engelleyen bir mekanizmadır. Fakat bu mekanizmaların bozulması sonucunda geriye kaçan kan, damarı genişleterek basıncı arttırmakta ve varis oluşumuna sebebiyet vermektedir.
Bu iki hastalıkta tedavi edilmesi gereken damar hastalıklarındandır. Dolayısıyla internet üzerinde periferik arter hastalıkları İstanbul ve varis hastalıkları İstanbul gibi tedaviler için birçok arama yapılmaktadır. Düzgün tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara sebep olacak bu hastalıklar için uzun yıllar kazandığı deneyimlerden dolayı alanında uzman ve profesyonel tedaviler gerçekleştiren Macit Bitargil önerilmektedir.
Periferik Arter Hastalıklarının Tedavisi
Periferik arter hastalığının görülme olasılığı, aile geçmişinde bu hastalığın görüldüğü kişilerde daha fazladır. Bunun yanı sıra periferik arter hastalığının görülme nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır;
· İleri yaş
· Sigara kullanımı
· Diyabet
· Hipertansiyon
· Kan yağları ve kolesterol düzeyinin yüksekliği
· Düzensiz beslenme
· Hareketsiz yaşam tarzı
Periferik arter hastalığının tedavi sürecinde ilk adım hastanın kullanıyorsa sigarayı bırakması ve doktor önerisinde dengeli bir diyet sayesinde hayatını düzene sokmasıdır. Bu uygulama sayesinde kolesterol ve diğer yağ düzeylerinin düşürülmesi ve kan basıncının kontrol altında tutulması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda hastada diyabet hastalığı varsa kilo kontrolünün sağlanması açısından düzenli egzersiz planı da çıkartılmaktadır. Egzersiz sayesinde kaslar, oksijeni daha etkin bir biçimde kullanarak, kollateral dolaşımın gelişmesi de yüksek oranda artar. İlerlemiş olan periferik arter hastalığında dokularda zarar oluşmaması adına acil cerrahi müdahale yapılması gerekmektedir.
Büyük arterlerde oluşan tıkanıklıklar için en çok tercih edilen cerrahi yöntem, stent uygulamasıdır. Kol ya da kasıktan girilerek atardamar üzerinden kateter yerleştirilir. Bu uygulama sayesinde bölgeye yerleştirilen balon sürekli olarak şişirilip, söndürülür. Bu sayede damar genişletilir ve stent takılarak sağlamlaştırılır. Ayrıca vücudun farklı bölgelerinden alınan damarlar sayesinde de kan akışını kontrol etmek mümkündür. Bu yönteme ise bypass ameliyatı denmektedir. Son tedavi yöntemi ise endarterektomidir. Bu tedavi yönteminde tıkalı bölgeye kesikler atılarak, plaklar temizlenir.
Varis Tedavisi Süreci
Varis hastalığı, özellikle bacaklarda mavi mor şişlikler, uyuşukluk, gece krampları, bacaklarda ağırlık hissi, şiddetli ağrı ve kaşıntı şikâyetleri ile kendini gösteren bir hastalıktır. Özellikle akşam saatlerinde tüm günün yorgunluğu ile gün yüzüne çıkan belirtiler, kimi zaman dayanılmaz olabilmektedir. Bir takım egzersizler ya da bacakları yukarı doğru kaldırmak, şikâyetleri azaltsa da tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. Varis tedavisi için kullanılan yöntemler şu şekilde sıralanabilmektedir;
· Skleroterapi: İğne tedavisi olan bu yöntem, örümcek ağına benzeyen küçük ve mavi varisler için kullanılmaktadır. İlaç, ince uçlu bir iğne yardımı ile damarlara enjekte edilmektedir.
· Cilt Lazeri: Cilt yüzeyinde oluşan kılcal damarlara, lazer vererek yok edilmesi işlemidir. Bu yöntem kısa ve acısız olduğundan dolayı hastaların günlük yaşamında herhangi bir kesintiye sebebiyet vermezler.
· Endovenöz girişimler: Damar içerisine ultrason sayesinde sokulan kateter, varisin damar içerisinde büzüşmesini sağlamaktadır.
· Cerrahi girişim: Hastada kapak yetersizliğinin bulunmadığı, dıştan görülen varislere uygulanan bir yöntemdir. Genişlemiş olan varis yumakları, cilt üzerine kesikler atılarak çıkartılmaktadır. Cildin doğal güzelliğini zedelememek adına işlem sırasında 2 ila 3 mm uzunluğunda fazla derin olmayan kesikler atılır. Bundan dolayı dikiş gerektirmeyen bir işlemdir. Dolayısıyla tedavi sonrasında cilt üzerinde herhangi bir iz kalmaz.
Tedavi sonrasında kişinin bacağını zorlamaması ve hayat kalitesini yükseltecek derecede hayatını düzene sokması önerilmektedir. Aynı zamanda işlemler sonrasında hastaya varis çorabı giydirilmektedir. Hastanın bu çorabı doktorun önerdiği şekilde düzenli olarak kullanması iyileşme için önem taşımaktadır.