'Pastırma sıcakları' nedir, adını nereden alır?
Sonbahar mevsiminin sonlarına doğru yaşanan ve kısa süreli yaşanan sıcaklıkların arttığı döneme pastırma denir. Peki, pastırma sıcaklıklarının, Kayseri ile adı özdeşleşen pastırma ile bir ilgisi var mı? Sizler için derledik…
Pastırma sıcağı, genellikle sonbahar mevsiminin sonlarına doğru, ekim sonu kasım başı gibi yaşanan ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği dönem için kullanılan bir ifadedir. Bu dönemde havalar güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu olurken, geceler serin geçer.
Neden ‘pastırma sıcağı’ denir?
Pastırma Kayseri’nin tescilli lezzetlerinden birisidir. Ünü ülkeyi aşarken, dünyalara ulaşmıştır. Tam bir lezzet şöleni olan pastırmanın kurulması için geçmiş dönemlerde ideal hava şartlarının ekim ayının sonu kasım ayının başlarında oluştuğu bilinmektedir. Havanın sıcak ve kuru olması, pastırmanın daha iyi kurumasını sağlar. Bu sebeple insanlar bu döneme ‘pastırma sıcakları’ ya da ‘pastırma yazı’ ismini vermişlerdir.
‘Pastırma sıcağı’ ne kadar sürer?
Sıcaklıkların beklenmedik şekilde yükseldiği pastırma sıcaklarının bazı yıllarda birkaç gün sürerken bazı yıllarda iki haftaya kadar yaşandığı görülmüş. Bu dönemde gündüzler güneşli geçerken, geçeler serin geçer.