Akay'ın 'El altından gizli iş yapılıyor' sözleri Meclis gündeminde! Kim bunlar?
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay'ın nişasta bazlı şeker kotası ile ilgili sözlerini Meclis gündemine taşıdı.
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’ın nişasta bazlı şeker kotası ile ilgili sözlerini Meclis gündemine taşıdı. Akay, 'el altından gizli saklı iş yapıldığını' öne sürmüştü.
Şeker sektörünün yaşadığı sıkıntılar Meclis gündemine taşındı. İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş’ın, Meclis’te yaptığı, “Tarımdaki durum vahim; şeker pancarı sökümü yapılıyor, fabrikalar şeker pancarı alım kampanyalarını başlattı ama şeker pancarının alım fiyatı açıklanmıyor, çiftçi ürünün fiyatını hâlâ bilmiyor. Elektrik ve sulama gibi girdi fiyatları sürekli artıyor. Pandemi sürecinin uzaması ve döviz kurlarındaki sürekli artışlar ve şeker pancarı alım fiyatının bir türlü açıklanmaması pancar çiftçisini endişeye sevk etmektedir” açıklamasının ardından bir başka İYİ Partili isim de Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’ın nişasta bazlı şeker konusundaki ciddi iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı.
AKAY: BU İŞ EL ATINDAN GİZLİ YAPILIYOR
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, pancar taban fiyatlarının belirlenmemesine tepki göstererek, Akay’ın açıklamalarını örnek gösterdi. Yokuş, şunları söyledi: Geçen yıl 1 Eylülde açıklanan pancar taban fiyatları bu yıl 27 Ekime gelmemize rağmen, hâlen neden açıklanmıyor, bunun cevabını bir türlü bulamıyoruz. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Sayın Ahmet Besti “Bu sene 16 polar şeker pancarı için ton başı 390 TL, 20 polar şeker pancarı için ise 460 TL taban fiyat istedik, kampanya başladı, fiyatlar açıklanmadı. Çiftçi fiyat bekliyor, üreticiler önünü göremiyor, gelirinin giderinin hesabını yapamayan çiftçimiz gerçekten çok zorlu günler geçiriyor. Taban fiyatı acilen açıklanmalıdır.” diye talepte bulunuyor. Sadece o mu? Bu hususta, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hüseyin Akay “Türkiye’de şeker üretimi kota sistemine göre yapılmaktadır. ‘Kota’ demek, ihtiyacınız kadar üretim demek fakat Türkiye’de geçen yıl belirlenen kotadan 150 bin ton daha düşük şeker üretildi, buna rağmen stokta yaklaşık 320 bin ton şeker var. Bu, aynı zamanda ucuz diye kontrolsüz bir biçimde nişasta bazlı şeker üretiminin piyasaya sürülmesine sebep olmaktadır. Bu 320 bin ton şeker eritilemediği için nişasta bazlı şeker kotası 67.500 ton olmasına rağmen Türkiye’de 600 bin ton üretilmekte ve satılmaktadır. Bu iş el altından gizli saklı yapılmaktadır. Tamamen kayıt dışı yapılan ve denetlenmeyen bu durum, şeker sektörünü büyük bir sorunla ve sıkıntıyla karşı karşıya bırakmaktadır, 320 bin ton şeker şekerin satılmamasına sebep olmaktadır.” diyor, önce şeker fiyatının artırılması, sonra da maliyetleri artan pancar çiftçisinin 2020 ürünü taban fiyatı açıklanmalıdır diye bekliyor.”
'ÜLKEYİ YÖNETENLER İSE İKİ AYDIR PANCAR TABAN FİYATINI AÇIKLAMIYOR'
Bu yıl mazot, gübre, tohum, ilaç ve özellikle elektrik ve su maliyetlerinde bir önceki yıla göre ortalama yüzde 25’in üzerinde artış yaşandığını kaydeden Yokuş, “Bu ağır girdi maliyetleriyle emeklerinin karşılığını alamayan pancar üreticileri için 16 polar pancarın ton taban fiyatının 400 TL olması gerekmektedir. Bu miktarın altında belirlenecek bir ücretin on binlerce çiftçiyi de mağdur edeceği de ortadadır. Türkiye'nin dört bir yanında pancar üretimi yapan çiftçiler sökümlere çoktan başladılar. Şeker fabrikalarına pancar teslimatı sürüyor, ülkeyi yönetenler ise iki aydır pancar taban fiyatını açıklamıyorlar, pancar üreticisi endişe içinde bekliyor” dedi.
'TÜRKŞEKER AYRIMCILIK YAPIYOR, BÖYLE ADALETSİZLİK OLUR MU?'
Yokuş, konuşmasında ayrıca TÜRKŞEKER’in, Konya Ilgın Şeker Fabrikasına pancar üretenlerin pancar nakliye ücretlerinde büyük bir ayrımcılığa imza attığını iddia ederek, “Yunak’daki pancar üreticisi, Ilgın Şeker Fabrikasına teslim ettiği pancarının taşıma ücreti olarak ton kilometresini 0,375 TL’den teslim ederken, Kadınhanı ve Ilgın pancar üreticisi Ilgın Şeker Fabrikasına teslim ettiği pancarının taşıma ücreti olarak ton kilometre fiyatını 0,97 TL’den teslim etmektedir. Bu adaletsiz uygulama neticesinde Yunak pancar üreticisi ton başına ekstra 10-15 TL arasında ücret ödemektedir. TÜRKŞEKER’in bu ayrımcı fiyat uygulamasının bedelini binlerce Yunaklı pancar üreticisi ödemektedir. Yunaklı pancar üreticilerine yapılan bu ayrımcı fiyatın acilen düzeltilmesi lazım. TÜRKŞEKER yöneticilerinin bu ayıbı ortadan kaldırmaları lazım. Düşünebiliyor musunuz, Yunak’ta 300-350 bin ton şeker pancarı üretiliyor ancak bu üretimden dolayı çiftçilerimizin sadece taşıma ücreti için ceplerinden ekstra giden para 3 milyon Türk lirasını buluyor, yazık ya, böyle bir adaletsizlik olabilir mi? Bu bakımdan iktidarımızı, özellikle bölge milletvekillerimizi göreve davet ediyorum. Yunak’a, Yunak çiftçisine yapılan bu adaletsizliği lütfen düzeltin diyorum” ifadelerini kullandı.