Paleosismoloji uzmanı Demirtaş tepki gösterdi: 'Sallıyorlar...'

Malatya ve Sivas'ta yaşanan son depremler, deprem uzmanları arasında farklı görüşlere neden oldu. Özellikle sosyal medyada yapılan açıklamalar, kamuoyunda kafa karışıklığına yol açtı. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haber bülteninde…

Paleosismoloji uzmanı Demirtaş tepki gösterdi: 'Sallıyorlar...'

Kayseri'ye yakın iller olan Malatya'da dün sabah saatlerinde 6 büyüklüğünde ve bugün ise Sivas'ta 4.7 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Depremler sonrasında sosyal medya hesapları üzerinden deprem uzmanlarıda çeşitli açıklamalarda bulundu.

Malatya ve Sivas'ta yaşanan son depremler, deprem uzmanları arasında farklı görüşlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Dün Malatya'da 6 büyüklüğünde, bugün ise Sivas'ta 4.7 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin ardından sosyal medyada yapılan açıklamalar, kamuoyunda endişeleri artırdı.

Paleosismoloji uzmanı Demirtaş: 'Sallıyorlar..'

Paleosismoloji uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, bazı deprem uzmanlarının bu depremlere ilişkin yaptığı yorumlara sert tepki gösterdi. Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bugünkü depremin Orta Anadolu Fay Zonu, dünkü depremin de DAF ya da Malatya fayı ile ilgisi yok. Sallıyorlar.." diyerek, bazı uzmanların büyük deprem senaryoları çizerek halkı gereksiz yere korkuttuğunu belirtti.

Dr. Demirtaş, özellikle bazı emekli profesörlerin 7.0-7.5 büyüklüğünde deprem olacağı yönündeki tahminlerinin bilimsel dayanaktan yoksun olduğunu belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "İki emekli prof. dünkü Kale Mw= 6.0 ve bugünkü Sivas Mw=4.7 ve M1=4.1'lik depremlerden hayali 7.0-7.5 gibi büyük korku deprem(ler)i üretiyor. Bugünkü depremin Orta Anadolu Fay Zonu (Deliler, Ecemiş). Dünkü depremin de DAF yada Malatya fayı ile ilgisi yok. Sallıyorlar.."

Diğer yandan Sivas'da Paleosismoloji uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş bugün meydana gelen depremler için şu açıklamada bulunmuştu: "Sivas Merkezin 30 km GD'sunda Hacıali civarında

  • 11:29 Mw=4.7-AFAD Mw=4.6-KOERI mb=4.6-EMSC
  • 11:36 Mw=3.3-AFAD Mw=2.9-KOERI
  • 11:36 Mw=3.1-AFAD mb=3.1-EMSC
  • 11:39 Mw=4.1-AFAD Mw=4.1-KOERI mb=4.1- EMSC olmak üzere 4 deprem oldu.
  1. Deprem sol yönlü Deliler Fay Zonunun 19 km kuzeyinde, KKD-GGB doğrultulu kısa bir normal fay üzerinde olduğu görünüyor.
  2. Birileri 730 km uzunluktaki Orta Anadolu Fay Zonu (Deliler Fay zonu= harekete geçti, M 7.5'un üzerinde deprem üretebilir açıklaması yapabilir.
  3. Bu depremlerin odak çözümü normal faylanma mekanizmasına sahip ve sol yönlü doğrultu atımlı Deliler Fay Zonunun 19 km kuzeyinde, dik konumda kısa bir fay üzerinde olup, Deliler fay zonu ile ilgisi bulunmamaktadır.
  4. Bilimsel süs verilmiş kirli bilgilere itibar etmeyin."