Özvatanlı çiftçiler dikkat!

Özvatan ilçesinde sarı pas hastalığı uyarısı... Detaylar Kayseri Olay Gazetesi haber bültenimizde...

Özvatanlı çiftçiler dikkat!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Özvatan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçileri sarı pas hastalığına karşı uyardı.
Müdürlük görevlilerinin saha incelemesinde, mevsim yağışlarının çok oluşu nedeniyle ortaya çıkan sarı pas hastalığının ürünlerde verim ve kalite kaybına sebebiyet vermemesi için çiftçilerin ekili tarlalarını kontrol etmeleri ve ilaçlama yapmaları istendi.
Uyarıları dikkate alan çiftçiler, sarı pas hastalığına karşı ilaçlama yapmaya başladı.
İlaçlama sırasında sarı pasın, traktörün ön tamponunu sarıya boyadığı görüldü.

Özvatanlı çiftçiler dikkat!

SARI PAS HASTALAĞI 

Sporlarla üreyen bu hastalığın sporları ilkbaharda aktif duruma gelirler. Eğer hava sıcaklığı 15°C ile 20°C arasında olursa ve ortamda %90 oranında yüksek nem olursa bu sporların gelişimi için uygun ortam oluşur. Bu hastalığa funguslar neden olmaktadır .

Sarı Pas Hastalığının Belirtileri

Sarı pas hastalığı diğer pas hastalıklarının içinde en erken görülenidir. Genel olarak yaprakların üst yüzeyinde görülür. Saplarında ve başaklarında da görülebilmektedirler. Sarı renklidir. Uzmanlar makine dikişine benzetirler. Bu sporlar sıra sıra dizilir. Yaprağın üzerindeki bir çizgi gibi olduğu için bu hastalığa çizgi pası da denilebilir. Bahar sonunda sarı renkli bu çizgiler yerini siyah sporlara bırakmaktadırlar. Bu sporlar rüzgârın etkisiyle yayılırlar. Yazları yabani buğdayların üzerinde, kışları ise ekilen buğdaylarda görülebilirler.

Sarı Pas Hastalığının Konukçuları:

Sarı pas hastalığının konukçuları kendine benzeyen türlerdir. Yabani buğdaygil ve kültür buğdaygilleri de konukçularıdır. Ayrıca arpa ve çavdar da sarı pas hastalığının konukçularıdır.

Sarı Pas Hastalığı Mücadele Yöntemleri:

Mücadele yöntemleri iki kısma ayrılır bunlar:

1.Kültürel Mücadeleler:

Havalanmayı engellemesi nedeniyle sık ekim yapılmamalıdır.
Doğru zamanda yabancı ot kontrolü yapılmalıdır.
Doğru zamanda ara konukçu mücadelesi yapılmalıdır.
Fazladan azotlu gübreden kaçınılmalıdır.
Hastalığa karşı dayanıklı çeşitler kullanılmalıdır.
Hastalığın tekrar ettiği kısımlarda ve hastalığı kolay kapan çeşitlerde yeşil aksam ilaçlaması yapılmalıdır.
Çevredeki ara konukçular imha edilmelidir.

2.Kimyasal Mücadeleler:

Bu hastalığın belirtileri genellikle her yıl alt yapraklarda görülebilmektedir. Hastalığın enfeksiyon yapmaya başladığı uygun ortamlar oluştuğunda hastalığın seyri izlenmelidir. Eğer hastalık üst yapraklara doğru yayılırsa yeşil aksam ilacı kullanılmalıdır. Eğer hastalık için uygun ortamlar hala varsa ve epidemi devam ediyorsa ilaçlama tekrarlanmalıdır. Ancak hasada en az bir ay kala ilaçlama durdurulmalıdır.

Bakanlık tarafından yayınlanan ‘Bitki Koruma Ürünleri’ uygulamasında yer alan ruhsatlı bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılmalıdır.
Sarı pas hastalığına karşı yapılacak mücadele ile yabancı ot ilaçlama zamanı uygun olursa ilaçların karışabilirliği dikkate alınarak uygulama yapılabilmektedir.
Buğdayda sarı pas hastalığının belirtilerinden, oluşumundan, verimi ve kaliteyi olumsuz yönde etkilediğinden ve mücadelesinden genel olarak bahsettik. Sonuç olarak bu zararlardan korunmanın en etkin yolu hastalık takip etmek ve erken müdahale imkanını yakalamak. Peki buğdayda sarı pas riskini nasıl takip edebilirsiniz? Agrovisio, web ve mobil platformu aracılığıyla sunulan kişiselleştirilmiş alarm seçeneklerini kullanılarak buğdayda sarı pas riskini takip etmek de mümkün! Platform üzerinden sıcaklık, nem gibi hastalık faktörlerini takip için alarmlar kurabilir, risklerden haberdar olabilirsiniz.