Özhaseki '4 kırmızı çizgisini' açıkladı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bundan böyle uygulayacağı 4 kırmızı çizgisini açıkladı. Peki bu çizgiler ne? Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, afet bölgesiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Özhaseki, "Kamuoyunda gündeme gelen bütün iyi niyetli kaygıları anlıyorum ve bu kaygıları giderecek bütün tedbirleri aldığımızı belirtmek isterim" dedi.
BÖLGEDEN AYRILMAYACAĞIZ
Kayserili Bakan Mehmet Özhaseki, açıklamasında 4 kırmızı çizgileri olduğuna da vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı: Afet bölgesindeki inşa sürecini hızlandıracak 'Yerinde Dönüşüm' projemiz vatandaş nezdinde büyük teveccüh gördü. Bununla beraber kamuoyunda gündeme gelen bütün iyi niyetli kaygıları anlıyorum ve bu kaygıları giderecek bütün tedbirleri aldığımızı belirtmek isterim. Yine bu süreçte bilim insanlarımızın uyarı ve tavsiyelerini sonuna kadar dikkate alıyor; çok önemli ve değerli buluyorum. Hiç kimse merak etmesin; 11 ilimizdeki afet dönüşüm sürecinin her bir safhasını, ruhsattan meskene kadar her bir adımı, belirttiğimiz dört kırmızı çizgiden ödün vermeden adım adım denetleyeceğiz. Yine hibe ve kredileri, inşaatların hak ediş seviyelerine göre vererek, inşa aksamalarının da önüne geçecek ve her bir projeyi, bölgede kurduğumuz “Yapım ve Dönüşüm Ofisleri” ile takip edip, kontrol edeceğiz. Eğer taahhüt edilen inşaatlarda bir aksama olursa Bakanlığımızın ve ülkemizin yüz akı TOKİ'miz devreye girerek inşa faaliyetini tamamlayacak. TOKİ bu sürecin en büyük güvence noktası olarak hazır bulunacak. Vatandaşlarımız güvenli konutlarına yerleşene kadar bölgeden ayrılmayacağız. İnşallah 11 ilimizde afetlere dirençli yapıları hep birlikte inşa edeceğiz."
4 KIRMIZI ÇİZGİ NELERİ İÇERİYOR?
Özhaseki, "Bizim 4 tane kırmızı çizgimiz var. Birincisi, bundan sonra her ne olursa olsun, belki ceza kanunlarına da girecek, yasa olarak da gelecek, fay hatları üzerinde yapılaşma olmayacak. Şehrin en kıymetli yeri olabilir, eşraftan birisinin mülkiyeti söz konusu olabilir, her ne olursa olsun, o fay hatları ve kırıkları üzerinde yapılaşmaya yasak başlıyor. İkincisi, sıvılaşma olan alanlarda da yapılaşma bir daha olmayacak. Üçüncüsü, dere yataklarında, zeminin müsait olmadığı yerlerde yapı yasağı gelecek. Dördüncüsü de özellikle mühendislik ve yapım işlerinde sıfır toleransa geçeceğiz." açıklaması yaptı.
HİBE DESTEĞİ VERİLECEK
Diğer yandan Özhaseki, "Bakanlığımızın her bir aşamasını denetleyeceği Yerinde Dönüşüm'le yapılarını yerinde inşa etmek isteyen vatandaşlarımıza; Konutlar için 500 bin TL hibe ile birlikte metrekaresine göre 500 bin TL'den başlayan kredi desteği, İş yerleri için 250 bin TL hibe ile birlikte metrekaresine göre 250 bin TL'den başlayan kredi desteği sağlayacağız. Krediler 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli ve faizsiz olacak. Vatandaşlarımızla birlikte şehirlerimizi en kısa sürede ayağa kaldıracağız" açıklaması da yaptı.
Afet bölgesindeki inşa sürecini hızlandıracak “Yerinde Dönüşüm” projemiz vatandaş nezdinde büyük teveccüh gördü.
Bununla beraber kamuoyunda gündeme gelen bütün iyi niyetli kaygıları anlıyorum ve bu kaygıları giderecek bütün tedbirleri aldığımızı belirtmek isterim.
Yine bu… — Mehmet Özhaseki (@mehmetozhaseki) July 9, 2023