Özel Okullar Birliği Derneği Yöneticisi Kemal Nakipoğlu: 200 OKUL KAPANACAK!
Özel Okullar Birliği Derneği Yöneticisi Kemal Nakipoğlu, Olay Türk Gündem programında Gazeteciler Mustafa Aydoğan ve Hüseyin Göktaş’ın sorularını yanıtladı. Eğitimde yaşanan sorunlarını ve çözüm önerilerini anlatan Nakipoğlu, özel okullarda yaşanan bazı olayları da değerlendirdi. Çocuklarını özel okula gönderecek olan velileri uyaran ve “Binalara aldanmayın” diyen Nakipoğlu, yeni yılda 200 özel okulun kapanacağını söyledi.
“Türkiye’de bazı şeyler hormonlu gelişiyor ve hormonlu gelişmenin neticesinde sıkıntılar oluşuyor” diyen Özel Okullar Birliği Derneği Yöneticisi Kemal Nakipoğlu, özel okullara bir takım kişilerin ticaret gibi baktığına dikkat çekti.
“KARA PARA AKLAYAN HADİ BİR ÖZEL OKUL AÇALIM DİYOR”
Özel okul açacak şahısların yedi sülalesi araştırılmalı ve daha sonra izin verilmeli ifadelerini kullanan Nakipoğlu, “Çünkü, özel okulculuk birden bire para kazandıran, müteahhitlik gibi, ithalat ihracat gibi algılamamak lazım. Okul işletmeciliği toplumun en iyi dinamiklerini, Türk adet, gelenek görenek ve yasalar uygun insan yetiştirmeye dayalı bir iş. Bu pencereden baktığınızda özel okulculukta insanın sadece parayı düşünmesi çok tehlikeli bir şey. Özel Okulculukta bir misyonu, bir vizyonu olması lazım. Ben Türkiye’ye ne katarım diye. Devletin Anayasasın emrettiği nasıl bir insan yaratırım diye düşünen insanların okulcu olması lazım. Bu konuda son dönemde ciddi sıkıntılar var. Parası olan adi bir özel okul alım, kara para aklayan hadi bir okul açalım, fonlardan toplanan zincirler kuruluyor vs. Bunlar çok tehlikeli büyümeler oldu. Nitekim bundan 4 yıl önce 6 bin özel okul var iken, 4 yıl içerisinde 12 bin 500 özel okul oldu. 4 yıl önce 6 bin okula verilen kontenjan 800 bin öğrenci iken, 4 yıl sonra 12 bin 500 özel okula verilen kontenjan 3 buçuk milyon oldu. 4 Yıl önce özel okulların yüzde 70 kontenjanı dolu iken, 4 yıl sonra 12 bin 500 özel okulun tersi neredeyse yüzde 70’i boş. Bu plansız büyümeyi gösteriyor. Türkiye’nin en büyük sıkıntısı da bu, ne geleceğimizi planlayabiliyoruz, ne çocuklarımız planlayabiliyoruz, ne okuldan çocuklar üniversiteye giderken bunları planlayabiliyoruz. Planlamadığımız için bir sürü üniversite mezunu işsiz aramızda dolaşmakta” şeklinde konuştu.
“ASGARİ ÜCRETE BİLE GÖZ DİKEN VAR”
Bazı özel okul yöneticilerinin çalışanlara hakkını vermediğini ve aldıkları asgari ücrete dahi göz diktiğini anlatan Nakipoğlu, şunları söyledi, “Özel okul işletmeciliği şöyle olmamalı; öğretmene asgari ücret veririm, maaşını bankaya yatırıyorsun, elinden kartını alıyorsun geri çekiyorsun fazlasını. Bunlar Türkiye’de yaşanıyor. Öğretmenler asgari ücretten daha aşağı çalıştırılıyor. İyileri yani bu işi hakkı ile yapanları tenzih ediyorum. 1 Mayıs itibarı ile öğrenciden alacakları gelecek yıl ücretlerini Bakanlığa bildirmek zorunda. Örneğin 20 bin lira ücret açıklayıp nasıl ödemesini alacağını Bakanlığa bildiriyorsunuz. Bu bildirimden sonra üzerine çıkamıyorsunuz. Ancak aşağıda istediğiniz kadar oynayabiliyorsunuz. Dolayısı ile yarı fiyatına yazıyorlar. Okulcu böyle olmamalı, dürüst, doğru, en uygun davranışı ortaya koymalı ki yetiştireceği insanları da hayata bu şekilde hazırlamalı. Öğretmen 1.500TL verirsen öğretmeni güncelleyemezsin. Öğretmenin sürekli yenilenmesi lazım. Öğretmen sürekli derse girip çıkarsa ondan verim alamazsın.”
“ORANLADIĞINIZDA BAŞARI HİÇ YOK”
“Türkiye’yi kurtaracak olan Türk ahlakına, gelenek, göreneklerine uygun eğitim öğretim. Bu uygulamalar bizim toplumumuzda ne yazık ki ortadan kalktı” diyen Özel Okullar Birliği Derneği Yöneticisi Kemal Nakipoğlu, “Türkiye’de bir dershane krizi yaşadık. Dershanenin görevi sadece test çözdürmek çocukların ne yaptığı nasıl davrandığı umurlarında değil. Buraların daha sonra Temel Liselere dönüşmesi, Dershaneciler bu söylediğimiz işleri yapamazlar. Okulcu olamazlar. Bununla ilgili süreç geçmesi lazım. Bu süreçte ne kadar çocuk araya gidecek onu merak ediyorum. Türkiye’de Okul İşletmeciliğini ticari kaygı ile yapan işletmeler var. Kaygıları falan yok. Bir kaç öğrenciyi bursla alıyor. Zincir okullarda 80 bin öğrencide şu kadar başarı diyorlar, oranladığınızda başarı bence hiç yok. Test tekniği ile alışan çocuklar bocalamaya başlıyor.” dedi.
DİKKAT ÇEKEN UYARI: BİRİLERİ VOLEYİ VURUYOR
Türkiye’de 2020 yılı içinde yaklaşık 200 özel okulun kapanacağını da dile getiren Nakipoğlu, “150 Özel Okul el değiştirmiş. Son günlerin en popüler konusu Doğa Kolejleri de ikinci, üçüncü el değiştirmelerine geçiyor. Toplanan paralar nerede, bunu yapan insanların cezası ne olacak? Devlet desteği ile bir taraftan okulları kurtarıyorsun, ama vatandaşların parası ne olacak. Birileri Türkiye’de voleyi vuruyor, arkada birçok hasar bırakıyor. Aslında Doğa’nın adı geçiyor ama yerelde de bir sürü mağdur olacak” diye konuştu.
VELİLERE UYARI: OKUL BİNASININ GÜZELLİĞİNE ALDANMAYIN
Çocuklarını özel okula gönderecek olan velilere de uyarılarda bulunan Nakipoğlu, “Veliler, gittikleri okul binasının güzelliğine falan bakmayın. Bina para ile yapılan bir şey. Okulu araştırın. Öğretmenin kalitesine bakın. Öğretmeninin maaşını ödeyebilecek durumda mı bakın. Sosyal haklarına bakın. Eğitim sistemi nasıl, misyonu nasıl, vizyonu nasıl? Bunlara bakın. Çocuklarınızı buna göre teslim edin. Veliler okul seçerken ‘1-2 lira karım olur mu?’ anlayışıyla bakmasın.” dedi. Haber: Hüseyin GÖKTAŞ