Özdemir, tarihe sahip çıktı!
MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesinde bulunan 81 yıllık Pazarören Köy Enstitüsü binalarının bakımsızlık yüzünden yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirterek, binaların müzeye dönüştürülmesi için kanun teklifi verdi.
MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesinde bulunan 81 yıllık Pazarören Köy Enstitüsü binalarının bakımsızlık yüzünden yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirterek, binaların müzeye dönüştürülmesi için kanun teklifi verdi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayseri’de bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Pınarbaşı’daki, Pazarören Köy Enstitüsü binaları için harekete geçti. Atatürk’ün talimatıyla 1936 yılında köylere gönderilmek üzere Köy Eğitmen kurslarının açıldığını belirten Özdemir “Eğitmen kurslarının başarılı sonuç vermesi üzerine 1937’de Köy Öğretmen okullarıyla ilgili çalışmalar devreye girmiştir. Atatürk’ün 1938’de vefatıyla Milli Eğitim Bakanlığından ayrılan Saffet Arıkan'ın yerine Hasan-Âli Yücel getirilmiştir. Yeni bakan, İsmail Hakkı Tonguç’la birlikte köylerin eğitim yoluyla canlanması için çalışmaları kaldığı yerden sürdürmüştür. Türkiye Cumhuriyeti’nin tarıma dayalı ekonomisi için yararlı olacağı düşünülen “üretime dayalı eğitim” ilkesine göre eğitim kurumları oluşturulması kararı neticesinde, 17 Nisan 1940 tarihinde TBMM’de onaylanan 3803 sayılı Köy Enstitüsü Yasasıyla ‘köy öğretmeni ve köye yarayan meslek adamı’ yetiştirilmek üzere, tarıma elverişli toprağı bulunan yerlerde, Milli Eğitim Bakanlığı’nca Köy Enstitüleri açılmasına karar verilmiştir.
1937-1938 ders yılı içinde arazi, sulama, iklim, ulaşım ve haberleşme özellikleri bakımından Orta Anadolu’da önemli bir yeri olan Pazarören bölgesinde de bir eğitmen kursu açılmasına karar verilmiştir. Bu kursun 1940’da kabul edilen Köy Enstitüleri Kanunu’yla birlikte Kayseri, Sivas, Yozgat, Kırşehir ve Niğde köylerinden öğrenci alan bir Köy Enstitüsü haline dönüştürülmesi uygun görülmüştür. 27 Ocak 1954 tarihinde çıkan 6234 sayılı yasa ile Köy Enstitülerinin, İlköğretmen Okulu’na dönüştürülmesi kararına dek Pazarören Köy Enstitüsü bu yerleşke alanı içinde faaliyet göstermiş, bu tarihten sonra ise, Mimar Sinan Anadolu Öğretmen Lisesi olarak aynı yerleşke sınırları içinde eğitime devam edilmiştir.” ifadelerini kullandı.
TARİHİ BİNALARIN BAKIMSIZLIĞINA DİKKAT ÇEKTİ
Pazarören’deki okula ait tarihi binaların uzun yıllardır bakımsızlık nedeniyle büyük oranda yok olmaya yüz tuttuğunu ve yıkılmaya başladığını belirten Özdemir, bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına kanun teklifi sundu. Özdemir, “Günümüzde öğretmen okulu olarak varlığını devam ettiren eğitim yerleşkesi hem yakın çevresinin tarihsel sürecinde önemli bir parçası olmuş, hem de yapılarıyla ve bu yapıların oluşturduğu mekânsal organizasyonuyla Cumhuriyet dönemi modernleşme çabalarının özgün bir mekânsal örneğini temsil eden bu yapıların ve yerleşkenin müze haline dönüştürülerek gelecek nesillere aktarılması uygun olacaktır” dedi. Özdemir, bu kapsamda Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi Pazarören Mahallesindeki Pazarören Köy Enstitüsü Yerleşkesinin Müze haline getirilmesini talep etti.
Haber: Cafer ZENGİN