- Haberler
- Ekonomi
- Orta yaş ve üstü neden çalışmak istiyor, işveren orta yaşı ve üstünü neden tercih ediyor?
Orta yaş ve üstü neden çalışmak istiyor, işveren orta yaşı ve üstünü neden tercih ediyor?
İŞKUR tarafından 45 yaş (orta) ve üzeri vatandaşların işgücü piyasasındaki arz ve talep durumlarının incelendiği araştırmada işverenlerin yüzde kaçı 45 yaş ve üstünü tercih ediyor? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
İŞKUR tarafından yapılan araştırmada 45 yaş (orta) ve üzeri vatandaşların işgücü piyasasında (iş bulma durumlarını) iş arayan ve iş veren boyutunda araştırdığı raporu yayımladı.
İşkur tarafından 2022 yılı “Orta Yaş ve Üzeri Bireylerin İşgücü Piyasasındaki Durumlarının Arz ve Talep Yönlü İncelenmesi” araştırması yapılarak rapor olarak sunuldu. TÜİK verilerine göre 2022 yılında toplam işgücünün yüzde 29’u 45 yaş üstü oluştururken 45 yaş üstünün istihdam oranı ise 48,4 oldu.
Kayseri’de orta yaş ve üzeri grubuna ait iş arayanları yakından ilgilendiren araştırmadan önemli noktalar ise şu şekilde sıralandı...
Araştırmanın iş arayan boyutunda incelendiğinde;
- 81 ilde, 45-64 yaş aralığında, 3 bin 110 iş arayan ile görüşme gerçekleştirilmiştir.
- İş arayanların; yüzde 53,5’i erkek, yüzde 46,5’i ise kadındır olarak seçilmiştir.
- İş arayanların yaş aralığı ve oranı ise şu şekilde; 45-49 yaş aralığında yüzde 52,6, 50-54 yaş aralığında yüzde 30,2, 55-59 yaş aralığında yüzde 12,8, 60-64 yaş aralığında yüzde 4,8
- İş arayanların; yüzde 51,1’i ilkokul mezunu, yüzde 19,3’ü ortaokul/ilköğretim mezunu, yüzde 16,9’u lise ve dengi mezunu, yüzde 6,2’si ise ön lisans ve üstü mezunudur.
- İş arayanların; yüzde 76,7’sinin bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmakta, yüzde 65,4’ünün herhangi bir geliri bulunmamakta, yüzde 52,8’inin ise hanesinde gelir getiren kimse yok.
- İş arayanların çalışma hayatına dahil olma sebepleri; İş arayanların; yüzde 30,9’u gelirini artırmak, yüzde 25,1’i emekli olabilmek için prim tamamlamak, yüzde 20,7’si sosyal hayatından kopmamak ve sosyal çevresini geliştirmek için çalışma hayatına dahil olmak istemektedir.
- Araştırma kapsamında 582 farklı meslekte 3 bin 110 iş arayan bulunmaktadır. Temizlik görevlisi, aşçı şoför-yük taşıma, beden işçisi (temizlik), aşçı yardımcısı, çaycı, beden işçisi (inşaat), makineci (dikiş), şoför (yolcu taşıma), bulaşıkçı (stevard)
Araştırmanın işveren boyutundan incelendiğinde;
- 81 ilde, 17 sektörden 5 bin 840 işveren ile görüşülmüştür. Bu işyerlerinde 848 bin 687 çalışan bulunmaktadır.
- Orta yaş ve üzeri bireylerin istihdam edildikleri sektörler; İşverenlerin yüzde 83,3’ü orta yaş ve üzeri kişileri istihdam etmektedir. Orta yaş ve üzerindeki kişilerin istihdam edildiği işyerleri; En fazla yüzde 87,5 ile eğitim, en az yüzde 73,9 ile inşaat sektörüdür.
- İşverenlerin yüzde 10,4’ü sektörlerinin orta yaş ve üzeri bireyleri istihdam etmeye uygun olmadığını belirtmektedir. Finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe işverenlerin yüzde 47,5’ine göre 45-64 yaş aralığı bu sektörde en verimlidir.
- İşverenlerin orta yaş ve üzeri bireyleri işe alım tercihleri İstihdam edeceğim pozisyona göre değişir %86,2, orta yaş ve üzeri kişileri tercih etmem %10,6, orta yaş ve üzeri bireyler tercihimi olumlu etkiler %3,2
- İşverenlerin orta yaş ve üzeri bireyleri istihdam etme kararlarının olumlu etkileneceği meslekler; Şoför-yük taşıma, aşçı, şoför (yolcu taşıma), orta yaş ve üzeri bireylerin daha az tercih edildiği meslekler; garson (servis elemanı), temizlik görevlisi, inşaat işçisi
- İşverenlerin yüzde 63,6’sı işe alımlarında orta yaş ve üzeri bireyleri tercih edebilmektedir. Tercih sebepleri; tecrübe, mesleki beceri, yönetsel kabiliyet, Tercih etmeme sebepleri fiziksel ve bedensel yetersizlik, yeni teknolojiye ayak uyduramama