Önce Fayans mı, Tezgâh mı? Fayans Döşerken Dikkat Edilecekler

Toprağın belirli karışımlar ile hazırlanması, preslenmesi, desen verilmesi ve pişirilmesi ile oluşturulan ürüne fayans denir. Fayanslar yer ve duvar kaplamalarında kullanılır.

Önce Fayans mı, Tezgâh mı? Fayans Döşerken Dikkat Edilecekler
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Fayanslar, tezgâh ölçüsünün alınmasının ardından duvara yapışkan harç uygulanması ile monte edilir. ‘’Önce fayans mı, tezgâh mı?’’ sorusunun yanıtı için her iki seçenek de tercih edilebilir. Döşemede önemli olan, tezgâhın dolap ile arasında kalan boşluktur. Fayans, arada kalan bu boşluğa döşenir. Genelde ilk olarak tezgâh monte edilir. Ama diğer türlü de ölçü alınarak döşeme yapılır.

Toprağın belirli karışımlar ile hazırlanması, preslenmesi, desen verilmesi ve pişirilmesi ile oluşturulan ürüne fayans denir. Fayanslar yer ve duvar kaplamalarında kullanılır. Mutfakların geniş ve ferah görünmesi için farklı modellerde fayanslar üretilir. Renk, tasarım ve konsept olarak farklı çizgilerde üretilen fayanslar, her tarza sahip bireylerin beğenisine sunulur. Mutfak tezgâhı, banyo duvarları ve daha farklı birçok kullanım alanları vardır. Ürün detaylarına göre farklı fiyat aralığında modeller bulunur. Tezgah arası fayans modelleri döşenirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Doğru Fayans Seçimi

Mutfak dekorasyonunu şık bir şekilde tamamlaması için dolap ve masa gibi ekipmanlar ile uyumlu fayans seçilir. 

  • Fayans Özellikleri

Fayans özellikleri kullanımı etkileyen en önemli unsurdur. Fayansın suya dayanıklı ve leke tutmaz özellikleri kullanım kolaylığı sağlar. Kişiler, kullanım alanına göre fayans tercihi yapabilir.

  • Doğru Fayans Yapıştırma Ürünleri Kullanımı

Fayans yapıştırmak için özel yapıştırıcılar bulunur. Fayansların uzun ömürlü ve dayanıklı olması için doğru yapıştırma ürünleri kullanılır. Yapıştırma ürünleri, fayans da dökülme ve kopma yaşanmaması için önemlidir.

  • Yüzey Hazırlama

Fayans bütünlüğünde potluk olmaması için düz bir alana monte edilmesi gerekir. Bu alanın oluşturulması için duvara sıvama uygulaması yapılır. Yeterli miktarda yapıştırıcı ile döşeme işlemi yapılır.

  • Derz Seçimi

Derzler, fayans arasında ki boşluğun doldurulması için kullanılan katı halde ki dolgu türüdür.  Sıcak ve soğuk su ile teması bulunan alanlarda kopma yaşanmaması için fayans arasında suya dayanıklı derz tercih edilir. Derzler, uzun süreli kullanım için önemlidir. Fayans dokusuna uygun derzler şık bir görüntü sunar. İsteğe bağlı olarak parlak simli derzler olduğu gibi düz beyaz modelleri de bulunur.

Fayansların Mutfağa Etkileri Nelerdir?

Mutfak tezgâh arası fayans tasarımları oldukça geniş bir malzeme çeşitliliğine sahiptir. Geleneksel ve country tarzlara sahip fayanslar ev tasarımında kullanılır. İsteğe göre cam fayans plakalar üzerine istenilen görseller basılabilir. Birçok fayans çeşitleri arasında yaprak, çiçek ve ağaç figürleri içeren modellerde vardır.

Geniş bir tasarım çeşitliliğine sahip mutfak ve tezgâh arası fayans çeşitleri, bu yüzden dekorasyonun en önemli parçasıdır. Dar ve küçük bir mutfak, açık renkli fayans modelleri ile daha geniş ve aydınlık görünür. Birçok model arasından uyumlu fayanslar seçilerek renk geçişi sağlanır. Siyah ve koyu tonlarda fayans kullanımı da yaygınlaşmıştır. Koyu tonlar geniş mutfaklarda modern bir görünüm sağlar.