Okul çantalarına dikkat! Uyarı geldi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Yurdakul, okul çantaları konusunda uyarılarda bulundu. Yurdakul, öğrencilerin taşıyabilecekleri çanta yükünü yaşlarına göre anlattı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Okul çantalarına dikkat! Uyarı geldi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Yurdakul, okul çantaları konusunda dikkat çeken uyarılarda bulundu. Aynı zamanda Kayseri İdeal Sağlık Merkezi Başhekimi de olan Doç. Dr. Emre Yurdakul, okulların açılmasıyla birlikte okul çantaları ve sıkça karşılaşılan duruş bozukluklarıyla ilgili bilgi verdi. 

Okul çantalarına dikkat! Uyarı geldi

Yaşlara göre çanta ağırlığı ne kadar olmalı?

Okul çantalarının sırtta ve omuzlarda ağrıya neden olmayacak ağırlıkta olması gerekliliğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Yurdakul, 12 yaşından küçük olan çocukların 4, 12 yaşından büyük gençlerin de 5 kilograma kadar olan çantaları taşıyabileceğini bununla birlikte çantanın uzun süre taşınmasının da yanlış olduğunu söyledi.

Okul çantalarına dikkat! Uyarı geldi

Hangi rahatsızlıklara neden olur?

Çanta kullanımının yanı sıra ders dinleme ve ders çalışma duruşlarıyla ilgili de konuşan Yurdakul, 'Öğrenciler genelde masa üzerine dayanarak ders dinlemeyi alışkanlık haline getirir, en azından ders dinlerken arkalarına yaslanmaları ve dik oturmaları sağlanmalıdır,  kullanılan sandalyenin sırt ve bel boşluğunu doldurması da önemli, küçük yaşlarda başlayan duruş bozuklukları ileriki dönemde kifoz, skolyoz, fıtık ya da boyun düzleşmesi gibi rahatsızlıklara sebep oluyor, bu rahatsızlık kişilerde; estetik, bedensel ve ruhsal problemlerle birlikte nefes darlığına da sebebiyet veriyor, vücuttaki dokular ve omurgalar esnekliğini kaybetmeden hastalara tedavi uygulanmalı' diye konuştu.  

Omurga bozukluğu nasıl anlaşılır?

Çocuklarda omurga rahatsızlığının evde tespiti ile ilgili hatırlatmada bulunan Doç. Dr. Emre Yurdakul, şunları söyledi: Aileler evde bazı basit pozisyonlamalarla çocukların omurgasında bir sorun olup olmadığını anlayabilir, şayet kifoz varsa, dik durması söylendiğinde çocuk kendisini dik tutmayı beceremez ancak duruş bozukluğundan kaynaklı bir kamburluk varsa kendini düzeltecektir, çocuğa arkadan bakıldığında bir omuz ya da bir kalça daha yukarıdaysa ya da çocuk belden aşağı eğildiğinde bir kürek kemiği diğerinden daha üstteyse skolyozdan şüphe edilmesi ve derhal uzmana gidilmesi gerekir ancak gözle görülür bir skolyoz tanısına gerek kalmadan da aileler, bilhassa 10-12 yaş aralığındaki çocuklarına mutlaka radyolojik tarama ve ölçüm yaptırmalılar çünkü bu rahatsızlık, ilk evrelerinde çıplak gözle fark edilemiyor.