"OKEYE DÖRDÜNCÜ ARANIYOR DİYE 112'Yİ ARIYORLAR'
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 112 acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konularında toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla medya kampanyası başlatıldı. Düzenlenen programda basın açıklaması yapan İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, 112 acil çağrıyı bazı vatandaşların gereksiz arayarak meşgul ettiğini belirterek, "Yolu bulamadık tarif edin, kedim hastalandı gelin buna da bakar mısınız?, okeye dördüncü aranıyor' diyerek aklınıza gelecek her konuda 112 aranıyor” dedi.
İl Sağlık Müdürlüğü bahçesinde yapılan basın açıklamasında İl Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, medya kampanyası ile ilgili olarak bilgiler verdi. Kılıç açıklamasında, "Bakanlığımızca sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında acil sağlık hizmetlerinin sunumunda ‘112 Acil Çağrı Hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konularında 2015 yılı ikinci yarısından başlatılarak bir yıl içerisinde gerçekleştirilmesi hedeflenen toplumsal farkındalığın artırılması amacı ile medya kampanyası planlanmıştır. 16 Ekim 2015 tarihinde Sağlık Bakanlığımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımı ile Bursa ilinde kampanyaya start verilmiştir. Türkiye genelinde 2014 yılında 112 çağrı hattı 118 milyon 260 bin 579 kez aranmıştır. Bu çağrılardan sadece 4 milyon 393 bin 884’ü acil vaka, 113 milyon 866 bin 695 çağrı ise asılsız ihbar olarak değerlendirilmiştir. İlimizde 2015 yılı ilk 10 aylık santral istatistikleri değerlendirildiğinde; 112 Komuta Kontrol Merkezine gelen 2 milyon 50 bin 401 toplam çağrıdan 887 bin 367 çağrı değerlendirilmiş bunun dışında kalan 1 milyon 163 bin 34 çağrı ise görev dışı çağrı yani asılsız ihbardır. İstatistiksel olarak santral verilerine bakıldığında toplam çağrının yüzde 43.28’i değerlendirilirken, çağrıların yüzde 56.72’si ise asılsız ihbardır. Bu da geciktirilemez ve ertelenemez sağlık hizmeti sunumunda vatandaşlarımızın alacağı sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürmekte ve gerçek hastaların bize ulaşmasında gecikmelere sebep olmaktadır” şeklinde konuştu.
Kampanya kapsamında vatandaşlara iletilmek istenen mesajın 112 Acil Çağrı Hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi olduğunu dile getiren İsmail Kılıç, şunları söyledi:
"Bir yıl sürecek kampanyamızda Milli Eğitim Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Kayseri yerel ve ulusal medya kuruluşları, Kayseri Servis Şoförleri ile iş birliği halinde olacağız. Okullarda personelimiz bakanlığımızın hazırladığı slayt ve animasyon filmlerini sunduktan sonra okul bahçesindeki ambulansı tanıtıp tek tek çocuklarımızı ambulansa bindireceklerdir. Başka ekiplerimiz ise Kayseri meydanında alışveriş merkezlerinde stantlar açacak halkımıza broşürler dağıtacak, 112’nin önemini vurgulayarak ‘yaşama yol ver’ ve ‘112’yi gereksiz meşgul etme mesajını vereceklerdir."
112 acil çağrı merkezine çok sayıda asılsız ihbar geldiğini belirten Kılıç, "Asılsız ihbarlar çok çeşitlidir. Örneğin bir trafik kazasında aynı kaza için 10 kişi birden arayabiliyor. Biz bunu asılsız ihbar olarak görmüyoruz ancak çocukların kullandığı telefonlar, cep telefonu denemek için yapılan çağrılar, keyfi sohbet etmek isteyenler , 'yolu bulamadık tarif edin, kedim hastalandı gelin buna da bakar mısınız?, okeye dördüncü aranıyor' diyenler ve aklınıza gelecek her konuda 112 acil çağrı merkezi aranıyor. Gereksiz çağrıları biz savcılığa verebiliyoruz. Bununla ilgili geçen sene Kayseri’den iki kişi de ceza aldı. Trafikte ambulanslar siren çalıyorlar. Ancak araçlar yol vermedikleri gibi ambulans şoförünü de darp edebiliyorlar. Ülke genelinde yol vermeme veya verememe olayı sık yaşanan bir olaydır. Biz Kayseri’de 37 lokasyonda çalıştığımız için ciddi bir sıkıntımız olmuyor. Ambulanslarımızın arkasında hızla seyreden araçlar var bunlar hoş davranışlar değildir” ifadelerini kulandı.