Oğan'dan önemli açıklama: 'Türkiye'ye katkı yapmaz aksine zarar verir'

Siyasi gündemde, Anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmesi tartışmaları öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kayserili Danışmanı Ayhan Oğan süreç hakkında önemli bir açıklamada bulundu... Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haber bülteninde…

Oğan'dan önemli açıklama: 'Türkiye'ye katkı yapmaz aksine zarar verir'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlayacak. Siyasi gündem ise yeni anayasa tartışmaları etrafında şekilleniyor. Anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmesi konusundaki tartışmalara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kayserili Danışmanı Ayhan Oğan’dan önemli bir açıklama geldi. Oğan, "Kurucu lideri ve temel ilkeleri tartışmaya açmak ne anayasa yapım sürecine ne de Türkiye'ye katkı yapmaz aksine zarar verir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz gün Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Özellikle Cumhur İttifakı'nın böyle bir sıkıntısı, böyle bir derdi de yoktur. Partimizin bu konudaki duruşu, tutumu, yaklaşımı gayet açıktır" ifadeleriyle konuya noktayı koymuştu.

Ayhan Oğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, anayasa tartışmalarının seyrine dair değerlendirmelerde bulundu. Oğan şunları söyledi: 

"Bir süredir önce Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Atatürk üzerinden yürüyen tartışmalar, yeni anayasa süreci ile değiştirilemez maddeler üzerinden yürütülüyor.

  1. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucu ideolojisi, Hakimiyeti Milliye, tam bağımsızlık ve anti emperyalist ideolojidir. Kurucu irade ve Atatürk'ün inandığı ideoloji budur.
  2. Birileri kendi inandığı ideolojileri devlete giydirmeye çalışsa da milli egemenlik ve tam bağımsızlık ilkesi bozulamaz.
  3. Devletin devamlılığı ilkesi çerçevesinde, üniter yapı, coğrafi bütünlük, milletin siyasi birliği, resmî dil, bayrak, başkent ve demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti özelliği korunmalıdır.
  4. Türk Milleti ve TC vatandaşlığı etnik, dini, mezhebi, yaşam tarzı farkı gözetmeksizin kapsayıcı bir ifade olarak kalmalıdır. Kurucu lideri ve temel ilkeleri tartışmaya açmak ne anayasa yapım sürecine ne de Türkiye'ye katkı yapmaz aksine zarar verir.

Son olarak; yeni anayasa yapımı pratik olarak iki yoldan geçiyor 

  1. Devamlılığı esas alarak birlik ve bütünlüğü koruyacak, milli iradeyi yükseltecek, demokratik, özgürlükçü milli doktrine uygun bir Ankara anayasası 
  2. Neoliberal ilkeler temelinde ülkeyi bölecek ve batıya bağımlı kılacak bir Waşington - Brüksel anayasası."