O yürüyüş bugün!

Çerkesler, bugün Kayseri'de 160 yıldır dinmeyen acı için yürüyecekler. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

O yürüyüş bugün!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Çarlık Rusya’sının Karadeniz sahiline inme politikası paralelinde stratejik açıdan önemli gördüğü Kafkaslardan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin 160. yılında, Kayseri’deki Çerkes dernekleri ortak bir etkinliğe imza atıyor. Bugün Saat: 18.00’de Mustafa Kemal Paşa Bulvarı eski Doğumevi Hastanesi’nin önünde bir araya gelen vatandaşlar, sessiz bir yürüyüş gerçekleştirecek. Dün Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nde Kayseri’de faaliyet gösteren Kafkas dernekleri adına basın açıklamasını yapan Kayseri Kafkas Derneği Başkanı Nurşah Özyürek, yürüyüş hakkında bilgi vererek, ‘Birlikteliğimizden aldığımız gücümüz ve kararlılığımızla haklı taleplerimizin takipçisi olacağımızı, Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı acı dolu yüreklerimizden kopup gelen en yüksek sesimizle bir kez daha ilan ediyoruz.’ dedi. 

308 yıl süren savaş

Çarlık Rusya’sı Karadeniz sahiline inmek için, 1556 tarihinden itibaren,  Kuzey Kafkasya’ya saldırı gerçekleştirdi. Çarlık Rusya’sı ile Kafkas halkları arasındaki bu savaş tam 308 yıl sürdü.  ele geçirme amacıyla 1556’dan itibaren başlattığı Kafkas-Rus Çarlığı savaşı 308 yıl devam etti. Çarlık Rusya’sı 308 yıl süren savaşın ardından Çerkeslere iki seçenek sundu; ya Çarlık ordusuna katılacaklar ya da sürgün edileceklerdi. Ve 21 Mayıs 1864 tarihinden itibaren Çerkes Toplulukları başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere dünyanın dört bir yanına sürgüne zorlandı. Yaklaşık 1,5 milyon Çerkes kısa sürede sürgüne gönderilirken; 500 bin Çerkes yolda salgın hastalıklar ve açlık nedeniyle hayatını kaybetti. 

Kayseri Çerkesler için önemli bir kent

Çarlık Rusya’sının Osmanlı İmparatorluğuna sürgün ettiği Çerkeslerin önemli bir bölümü de Kayseri’de Uzunyayla bölgesine yerleşti. Bugün Kayseri’de yaklaşık 100 bin Çerkes’in yaşadığı tahmin ediliyor.