O partiden Şeker Fabrikası ile ilgili şok iddialar!

Vatan Partisi İl Başkanı Eyüp Karakaş, parti il binasında düzenlediği basın toplantısında Kayseri Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay ve yönetimine tepki gösterdi. Akay, ' Ödenmesi gereken pancar bedellerini ödeyemediniz bunda bir sorun yok, sorun şu her fırsatta TV'ye çıkıp açıklama yapan, gazetelere para ödenirken boy boy resim çektiren yöneticiler nedense bu aralar yoksunuz' ifadelerini kullandı.

O partiden Şeker Fabrikası ile ilgili şok iddialar!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Vatan Partisi İl binasında partililerle birlikte basın toplantısı düzenleyen İl Başkanı Eyüp Karakaş, Kayseri Şeker’deki gelişmeleri değerlendirdi. Fabrikanın mali tablosu hakkında da bilgi veren Karakaş, Nisan 2018 ile Nisan 2020 tarihleri arasında toplam 619 milyon TL faiz ödediğini belirtti.

‘ÇİFTÇİLERİMİZİN ŞİKAYETLERİNE KULAĞIMIZI KAPATAMAZDIK’

Karakaş, ‘Vatan Partisi olarak ‘Üretici Baş tacıdır’ diyoruz. Üreten herkese büyük değer veriyoruz. İşçiyi, çiftçiyi, esnafı, küçük sanayiciyi, orta sanayiciyi, büyük sanayiciyi şükran duygularımızla anıyoruz, minnet duyuyoruz. Özellikle de alın terini tarlada, bağda, bahçede mahsule dönüştürmek için her türlü şartta çalışan, gayet gösteren köylümüze, çiftçimize büyük değer veriyoruz.
Çiftçilerimizin alın terini şekere dönüştüren Kayseri Şeker Fabrikası da bizim için çok önemli bir sanayi işletmesidir. Hal böyle olunca, pancar ekicisi çiftçilerimizin şikayetlerine kulağımızı kapatamazdık, Kayseri Şeker’deki gelişmelere göz yumamazdık Pancar ekicilerini dinliyoruz, hepsi şikayetçi, Aralık ayında almaları gerek pancar paralarını henüz daha alamamışlar. Kayseri Şeker Fabrikası yetkilileri ödemeleri önce Ocak ayına, daha sonra Şubat ayına ertelemişler. Çok muhtemeldir ki, şubat ayında da ödemeleri yapamayacaklar ve ödeme takvimi Mart’a kadar uzanacak. Pancar ekicisi çiftçilerimiz çok zor durumdalar. Aralık ayında ellerine geçecek paraya güvenip bankalara borçlanmışlar ama paralarını alamadıkları için faiz ödemeye mecbur kalmışlar’ dedi.

‘ŞEKER FABRİKASI YÖNETİCİLER BU SORUYA CEVAP VERMEZ’

Açıklamasında şikayetçilerden birisinin Çandır Ziraat Odası eski Başkanı Mustafa Kır olduğunu açıklayan Karakaş, şu ifadeleri kullandı: Sayın Kır, Kayseri Şeker Fabrikası yöneticilerine seslenirken tüm çiftçilerin ortak şikayetini dile getirmiş: ‘Kayseri Şeker yöneticilerine çağrımdır, değerli yöneticiler sizlerde biliyorsunuz ki çiftçimiz zor durumda. Ödenmesi gereken pancar bedellerini bugün itibariyle ödeyemediniz bunda bir sorun yok, sorun şu her fırsatta TV’ye çıkıp açıklama yapan, gazetelere para ödenirken boy boy resim çektiren yöneticiler nedense bu aralar yoksunuz. Değerli yöneticiler lütfen bir açıklama yapın paralarımızı ne zaman ödeyeceksiniz, borcumuz var ödemelerimiz var sizlere güvenerek 31.12.2020 tarihlerindeki ödemelerimizi yapamıyoruz. Buda bizim gecikme faizi ödememize mal oluyor, lütfen biriniz çıkıp neden ödenmediğini gerekçeleriyle anlatsın da bizlerde tedbir alalım.’ Şeker Fabrikası yöneticiler bu soruya cevap vermez, cevabı biz verelim.

‘FABRİKAYA FETÖ OPERASYONU YAPILDI’

Hüseyin Akay’ın göreve gelişiyle ilgili de bazı iddialarda bulunan Karakaş, ‘Kayseri Şeker’in bu duruma nasıl geldiğini anlamak için biraz eskilere gidelim. Kayseri Pancar Kooperatifi yönetiminin başında 2010 yılına kadar Vedat Ali Özışık bulunuyordu. Kasım 2010 yılında Ergenekon’un İç Anadolu kasası iddiasıyla Özışık yönetimine operasyon yapıldı. Özışık yönetimi bu şekilde düşürülerek, yerine, FETÖ ile ilişkili olduğu iddia edilen Hüseyin Akay getirildi. Bu operasyonda görev alan hâkim ve savcılar 15 Temmuz’dan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. O dönemde görev alan bazı şirket yöneticileri hakkında FETÖ bağlantıları nedeniyle açılan davalar ise devam etmektedir. Bir FETÖ operasyonu ile görevinden alınan Sayın Özışık’ın yerine kayyum olarak görevi devralan Hüseyin Atay o günden bugüne bu görevi sürdürmektedir. Pancar ekicilerinin ve diğer çalışanların şikayetçi olduğu tablo Hüseyin Akay ve ekibinin eseridir.

‘PARALAR NEDEN ÖDENEMİYOR?’

‘Kayseri Şeker’in finansal durumu değerlendirilirse, çiftçilerin pancar paraları neden ödenemiyor kolaylıkla anlaşılır’ diyen Vatan Partisi İl Başkanı Eyüp Karakaş, mali tablo ile ilgili de şunları söyledi:  Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. (KŞF A.Ş.) tarafından açıklanan faaliyet raporlarına göre 2018 yılında 2 miyar 30 milyon TL olan Toplam Varlık 2020 yılı Nisan’ında 4 milyar 370 milyon TL olmuş. Yani 115.3 oranında bir artış söz konusu. Gelelim fabrikanın borçlarına: KŞF A. Ş.’nin 2018 Nisan ayında 752 milyon TL olan toplam borcu, 2020 Nisan’ında, % 225.3 oranında artarak 2 milyar 446 milyon TL’ye yükselmiş. Varlıklardaki artış oranı % 115.3, toplam borç artışındaki oran ise % 225.3. 1 Mayıs 2017 tarihinde 752 milyon TL olan borç, 30 Nisan 2020’de 2 milyar 446 milyon olmuş. Toplam borç üç yılda 3 misli artmış. 31 Ekim 2020 tarihli faaliyet raporuna bakıldığında ise toplam borcun 2 milyar 574 milyon TL’ye yükseldiği anlaşılıyor.  Kayseri Şeker’in toplam borcu 6 ayda azalmamış, aksine 128 milyon TL artmış. Borçlar arttıkça finans gideri (faiz) de artmış 30 Nisan 2018 tarihi itibari ile ödenen finansman gideri (faiz) 55 milyon TL, 30 Nisan 2019 tarihi itibari ile ödenen finansman gideri (faiz) 219 milyon TL, 30 Nisan 2020 tarihi itibari ile ödenen finansman (faiz) gideri ise 345 milyon TL olarak gerçekleşmiş. Nisan 2018 ile Nisan 2020 tarihleri arasında ödenen finansman gideri (faiz) toplam 619 milyon TL olmuş.’