O ilçeye Bakanlık projesi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 'Mera Islah ve Amenajman Projeleri' kapsamında programa alınan Develi'deki meralarda ıslah çalışmaları başladı. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

O ilçeye Bakanlık projesi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin Develi ilçesi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 yılı “Mera Islah ve Amenajman Projeleri” kapsamında programa alınmıştı. Bu kapsamda Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kayseri’nin Develi ilçesine bağlı Şahmelik Mahallesi’nde meralarda ıslah çalışmalarına başlandığını duyurdu.  İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Yetiştiricilerimize hayırlı bereketli olmasını dileriz.” ifadeleri kullanıldı. O ilçeye Bakanlık projesiMera Islah ve Amenajman Projeleri nedir?
Çayır ve mera alanları hayvansal üretimde en önemli girdiyi oluşturan kaliteli kaba yemin en ucuz   ve kolay temin edildiği önemli doğal kaynaklardır. Ancak ekonomik ve sosyal faktörler nedeniyle zamansız ve aşırı otlatılan meraların doğal yapısı bozulmaktadır.
Doğal yapısı bozulan mera alanlarında, yem üretimini ve kalitesi artırarak, hayvancılık faaliyetlerinin artmasını sağlamak ve erozyonu önlemek amacıyla Mera Islah ve Amenajman projeleri uygulanmaktadır.
Mera Islah ve Amenajman Projeleri kapsamında çeşitli ıslah yöntemleri ve otlatma sistemi uygulanmaktadır.
Çayır ve Mera alanlarında mera bitkilerinin üretimini ve besin değerini artırmak, bitki örtüsü sıklığını sağlamak amacıyla, toprak analizleriyle toprak yapısına, meranın doğal yapısına uygun gübre çeşidi belirlenerek gübreleme çalışmaları yapılır.
Tohumlamaya ihtiyaç olan alanlarda mera bitkisi karışımı ekilerek yapay mera tesis edilir. Düzensiz otlatma sonucu artan, meranın yapısını bozan yabancı bitkilerle mücadele edilir.
Gölgelik, suluk, tuzluk, kaşınma kazıkları, mera çitleri, hayvan barınakları gibi otlatmayı kolaylaştırıcı tesislerin ve meralarda hayvanların sevk ve idaresini sağlayan mera yollarının yapımı da proje kapsamında yapılan çalışmalardır.
Mera Islah ve Amenajman Projelerinden istenilen sonuçların alabilmesi için mutlaka otlatma sisteminin uygulanması gerekir. Mera alanlarının otlatma kapasitelerine ve kritik dönemlere dikkat edilerek otlatılması gerekir.
Mera Islah ve Amenajman Projelerinin uygulamalar sonrası etkinliğinin ve sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için meraların önemi, otlatma sistemi konularında eğitim çalışmaları yapılmaktadır.
Kaba yem üretimine katkı sağlanması meraya olan baskının azaltılması amacıyla yem bitkisi ekilişi konusunda hayvan sahipleri bilgilendirilmektedir.
O ilçeye Bakanlık projesiO ilçeye Bakanlık projesiO ilçeye Bakanlık projesi