O ilçenin ismi bakın nereden geliyor...
Sultan Alparslan Malazgirt zaferiyle Anadolu'nun kapıları açmasıyla Türkmen bir komutan olan Devle Bey hangi ilçeyi fethetti. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Dev Ali, Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'ya göç eden Türkmen bir obanın reisi olarak bilinir. Dev Ali'nin türbesi, Develi ilçesinin Yukarı Develi Mahallesi'nde bulunmaktadır. Dev Ali, Sultan Alparslan'ın yeğeni olarak tanınan ve Dev Ali'nin soyundan gelenler Develioğlu olarak adlandırılmışlardır.
Büyük Selçuklu Devleti'nin Hanedanlığı Oğuzların Kınık boyunda yer alır. Bu nedenle Dev Ali'nin de Kınık boyundan olduğu tahmin edilmektedir. Dev Ali veya Devle Bey, Sultan Alparslan'ın Anadolu'ya yönelik akınlarının en önemlisi olan Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonra ordularıyla birlikte doğudan batıya doğru ilerleyerek İç Anadolu'ya kadar geldi. Bu süreçte Develi Ovası'na hakim olan bölgedeki merkez kalelerden biri olan Zengibar kalelerinden biri olan Develi Kalesi'ni fethetmişlerdir.
Fethin ardından Dev Ali veya Devle Bey, birliklerindeki birliklerle birlikte kale yakınlarına yerleşmiş ve 1094 yılında vefat etmiştir. Yakınları, kalenin fethindeki başarısı nedeniyle kale girişindeki ağaç kapı mevkiine bir kümbet yapmışlar ve bu kümbetin zemin bölümünün yiğit komutanı Devle Bey Dev Ali'nin adını vererek defnetlerdir.
Türbenin mescit bölümü giriş kapısının üzerinde Selçuklu sülüsü ile yazılmış tek satırlık taş kitabesi bulunduğundan tamamen okunamamaktadır. Türbe, tamamen kesme taştan inşa edilmiş olup sekizgen gövde üzerine çift cidarlı sekiz satırlı bir pır midal külahla örtülmüştür. Türbenin yapısı, cenazelik, mescit ve piramidal külah kanatlarından oluşur. Cenazelik bölümü üzeri beşik tonozla kaplıdır, mescit dönemi üzeri ise içerden kubbe, dışardan ise piramidal bir külahla örtülmüştür.