O ilçede Başkan ekmek zammına karşı savaş başlattı!

Kayseri'de geçtiğimiz ay ekmeğe gelen zam Tomarza ilçesinde uygulanmamış ve 20 gündür 200 gramlık somun ekmek 7,50 TL'den satılmıştı. Yapılan son açıklama ile Tomarza'da da ekmek bugün itibariyle 9 TL'ye satılmaya başlandı. Belediye Başkanı Osman Koç, zammın kabul edilemez olduğunu söyledi.

O ilçede Başkan ekmek zammına karşı savaş başlattı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de 12 Eylül tarihinden itibaren ekmek zammı uygulanmaya başlandı. 200 gramlık somun ekmek 9 TL’den satılırken, Tomarza ilçesinde ekmeğe zam yansıtılmamış ve 7,5 TL’den satılmaya devam etmişti. Belediye Başkanı Osman Koç, açıklama yapmış ve o dönem 9 TL’den ekmek satan marketlere ceza uygulandığını söylemişti. 

O ilçede Başkan ekmek zammına karşı savaş başlattı!

Diğer yandan kentte ekmek zammının ardından gözler Kent Ekmek’e çevrilmiş ve zam gelip gelmeyeceği merak konusu olmuştu. Dün yapılan açıklama ile Kent Ekmek fiyatlarında da güncelleme yapıldığı paylaşıldı ve Kent Ekmek’te fiyat 5 TL’den 7 TL’ye çıktı. 

O ilçede Başkan ekmek zammına karşı savaş başlattı!

Kent Ekmek’e de yapılan zammın ardından Tomarza’da ekmek fiyatı arttı. 7,5 TL’den satılan ekmek 9 TL’ye çıktı. Ekmek zammı Tomarza Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı'nda gündeme geldi. Burada konuşan Başkan Osman Koç, önemli açıklamalarda bulundu. 

O ilçede Başkan ekmek zammına karşı savaş başlattı!

Başkan Koç, 200 gram ekmeğin 180 grama düşürüldüğünü ve 7,5 TL’den 9 TL’ye çıktığını bunun da kabul edilemez olduğunu aktardı. Ekmek zammına karşı adeta bir savaş başlatan Koç, zammın fazla olduğunu, ilçede yaşayan esnafın ayakta kalması için zammın geri çekilmesi gerektiğini ifade etti. 
Koç açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Tomarza’mızda bugün itibari ile Kayseri Esnaf Sanatkarlar Odası’nın almış olduğu kararla ekmek 9 TL’den satılmaya başlanıldı. Listeye baktığımız Tomarza’da 7,5 TL’ye satılan pide ekmeği 200 gramdı. Yapılan zamla birlikte 200 gram ekmek 180 grama düşürüldü hem de ekmek 9 TL oldu. Bu şekilde yüzde 30’un üzerinde bir zam uygulanmış oldu. Bu zamla ilgili Esnaf  ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları 5362 Sayılı Kanunun 62. maddesine göre; ‘Bu Kanuna tabi esnaf ve sanatkârlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra otuz gün içinde onaylanır veya reddedilir. Onaylanan fiyat tarifesi belediye, mülki amirlik ve ilgili odaya yedi gün içerisinde bildirilir ve bu andan itibaren yürürlüğe girer. Fiyat tarifeleri, uygulanacak azami hadleri gösterir.

Belediyeler veya o yerin en büyük mülki amiri tespit edilen bu tarifeleri uygun bulmadıkları takdirde esnaf teşekkülü ile anlaşmaya varamazlarsa on beş gün içinde o yerin mülki amirinin ya da görevlendireceği yardımcısının başkanlığında, ticaret ve sanayi veya ticaret odasından bir temsilci ile esnaf ve sanatkârlar odaları birliği temsilcisinden teşekkül edecek bir komisyonda görüşülüp karar verilmesini isteyebilirler.

Komisyon kararları salt çoğunlukla alınır. Komisyon, tarifeleri uygun bulmadığı takdirde tarife yürürlükten kalkar. Komisyon kararına karşı, ilgililer yazılı bildirim tarihinden itibaren on gün içinde ticari davaları görmeye yetkili mahkeme nezdinde itirazda bulunabilirler. Bu mahkemenin kararı kesindir’ kanununda yola giderek yapılan zammın iptal edilmesi için Tomarza Kaymakamlığı ile gerekli yazışmalara başladık. 

Tomarza ilçesinde bulunan fırıncılar bizim esnafımız. Bunlar kendi insanımız ve fırıncıların yanında bizim kendi Tomarza’mızın insanları çalışıyor onlarda ayakta durmalı ancak hem gramajdan hem de ekstra zam yapılması fazla olmuş. Yapılan zammın geri çekilmesi için ilgili komisyon ile esnafımız ve fırıncı esnaflarımızda zarar görmeyeceği bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz”

O ilçede Başkan ekmek zammına karşı savaş başlattı!