O HASTANE TRAJİKOMEDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Kayseri’de yapımı devam eden Bölge Hastanesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kayseri’deki hastane olayı trajikomedi” dedi. “Devletin milyonlarca lirasını bataklık çıkan hastane arazisini sağlamlaştırmak için harcadılar” diyen Atıcı, “Kayseri’de bir komedi yaşanmıştır ama acı bir komedidir. Etüt yapılmadan seçilen hastane arazisi bataklık çıkmıştır”
Daha öncede bölge hastanesine ilişkin eleştirilerde bulunan Atıcı, kamu-özel ortaklığı ile yapılan hastanelerin her tarafının vurgundan ibaret olduğunu iddia ederek, “Vatandaşın sağlığı devlet güvencesinden çıkartılarak özel işletmelere emanet ediliyor. Neresinden bakarsanız bakın ortada sağlık ve arazi vurgunu var. Bir diğer önemli mesele ise eski hastanelerin arazileri. Bakanlım kent merkezinde bulunan bu değerli arazileri satıp, hibe edecekler?”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Eylül 2011 tarihinde temelini attığı ve yaklaşık 30 ayda bitirilmesi için de yüklenici firma olan YDA İnşaat San. Tic. AŞ ile INSO Sistemi Per Le Infrastrutture Socıalı S.P.A. İş Ortaklığı yetkilileri ile pazarlık yaptığı bölge hastanesinin hizmet binalarının yapımı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. İlgili firmanın bazı nedenlerden ötürü hizmet binalarının inşaatlara başlayamamasının ardından kentte, “Bu hastane temel atma töreninde söz verilen tarih olan 30 ayda da bitmez” şeklinde yorumlar yapılırken, CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, hastane süreci ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Daha öncede Şehirlerarası Otobüs Terminali arkasında yapımı devam eden bin 200 yataklı bölge hastanesi ile ilgili yaptığı açıklamalarla dikkat çeken CHP’li vekil Atıcı, “Kayseri’deki hastane olayı trajikomedi” şeklinde değerlendirme yaptı.
“BU KAT KAT ARTAN MALİYET YETİM HAKKI DEĞİL Mİ?”
Kayseri Bölge Hastanesi zemininin bataklık çıkmasına gönderme yapan Atıcı, “Daha öncede söyledim şimdi de söylüyorum. Kayseri’de bir trajikomedi yaşanmıştır. Ancak tablo acı ve vahimdir. Önce TOKİ eliyle yapılmak istendi ancak bu gerçekleştirilemedi. Sonra arazi buldular ama bu kez de etüt yapmadan, araziyi analiz etmeden işe başladılar. Hastane arazisi bataklık çıkınca güçlendirmek için yaklaşık 13 bin kazık çaktılar. Hem zaman kaybettiler hem de maliyetlerin kat kat artmasına yol açtılar. Bu değirmenin suyu nereden geliyor? Kat kat çıkan maliyet yetim hakkı değil mi?” diye sordu.
“ORTADA SAĞLIK VURGUNU VAR”
Kamu-özel ortaklığı ile yapılan hastanelerle birlikte vatandaşın sağlığının ticarileştirildiğini iddia eden Atıcı, “Bu hastane yapım işi vurgundan ibarettir. Çünkü sağlığa hükümet alınıp satılan bir malmış gibi oralara bakıyor. Vatandaşın sağlığı devlet güvencesinden çıkartılarak özel işletmelere emanet ediliyor. Örneğin laboratuarları özel şahıslarca işletecekler. Devlet kendi mülküne yıllarca kira ödeyecek. Maliyetler deseniz zaten acemilik yüzünden öngörülenin aksine 5 kat artmış durumda. Kısacası olaya neresinden bakarsanız bakın ortada sağlık ve arazi vurgunu var. Kanserli bir vaka var her tarafa yayılıyor” diye konuştu.
“ESKİ HASTANE ARAZİSİNİ KİME VERECEKLER?”
Proje ile birlikte vatandaşların sağlık hizmetlerine erişiminin güçleştirileceği, bunun yanında hizmetlerin maliyetinin artacağını ve bunun tahsilinin de vatandaştan katkı payı adı altında alınacağını dile getiren Atıcı, “Çarşı merkezinde bulunan, herkesin kolay ulaşım sağladığı mevcut hastaneyi alıp, ulaşımın güç olduğu ıssız bir araziye taşıyacaksınız. Vatandaş buralara nasıl gidecek? Yol parası ayrı, özelleştirilen sağlık hizmetini alabilmek ayrı bir külfet olacak. Bu sadece madalyonun görünen yüzü. Bir de görünmeyen yüzü var. Orada işler daha karışık. Yani bir diğer önemli mesele ise eski hastanelerin arazilerinin durumu. Ne olacak bu hastanelerin durumu? bilen var mı? Bakanlım kent merkezinde bulunan bu değerli hastane arazilerini kimler alacak ya da bu hastaneler kimlere hibe edilip, peşkeş çekilecek?”
“BÖLGE HASTANESİ BİTSİN O ZAMAN KONUŞULUR”
Diğer yandan Bölge Hastanesi’nin tamamlanmasının ardından “Eğitim ve Araştırma Hastanesi arsasının nasıl değerlendirileceği ve mevcut binaların yıkılıp yıkılmayacağı” yönündeki soruları cevaplandıran ve bu yönde bir süre önce açıklamalarda bulunan AKP Milletvekili İsmail Tamer, “Bu hastaneler eski hastanelerin yerine gelmiş olacak. Bölge hastanesi tamamlanıp, hizmete girsin. Bu konu o zaman değerlendirilip, görüşülür” şeklinde açıklamalar yapmıştı.
“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM KANSER EDİP ÖLDÜRÜYOR”
Diğer yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, hükümetin uyguladığı sağlıkta dönüşüm projesi ile kanser, kızamık gibi hastalıkların da arttığını belirtti. Hükümetin koruyucu sağlık hizmetlerini, rafa kaldırdığını ve sağlığa da para kazanma hırsı ile baktığını iddia eden Atıcı, “AKP Hükümeti 11 yıldır para kazanma gayesi ile olaya bakınca vatandaşın sağlığı da tehlikeye girdi. TÜİK verilerine göre kanserden ölüm oranları 2002’de yüzde 12 iken şimdi ise yüzde 21’lere çıktı. Yani sağlıkta dönüşüm vatandaşı kanser edip, öldürüyor ama bu durum paketçik meraklılarının umurunda değil” şeklinde konuştu.
Atıcı, hükümetin uyguladığı “Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ne de” tepki gösterdi.
“KANSER TEHLİKESİ ARTIYOR”
Sağlıkta göstergelerin her geçen gün kötüye gittiğini dile getiren Atıcı, “Sağlık Bakanlığı ‘kayıtları arttırdık, o yüzden oranlar yüksek görünüyor’ şeklinde komik bir savunma yapıyor ancak daha öncede kayıt alınıyordu. Durum vahim yani tablo hem düşündürücü hem de acı. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) hükümetin emrinde çalışan bir kurum. Bu kurumun verilerine göre kanser oranlarında önemli derecede artış var. TUİK verilerine göre kanserden ölüm 2002’de yüzde 12, şimdi ise yüzde 21 civarında. Çünkü vatandaşa koruyucu sağlık hizmeti verilmiyor. Yeterince mücadele edilmiyor. Birinci basamak sağlık hizmetini genel manada yok ettiler. Koruyucu hekimliğe bütçe ayırmadılar, bu hekimlik hizmetini rafa kaldırdılar. Sigara yasağı dediler ama her geçen gün daha da gevşettiler. Şimdi her yerde yine sigara içiliyor. Tek amaçları var, sağlıkta para kazanmak, kar etmek. Bu anlayışla vatandaşa sağlıklı sağlık hizmetinin sunulması imkânsız” dedi.
“BEBEK ÖLÜM HIZI YAVAŞLADI AMA…”
Türkiye’de kızamık vakalarında da artığın olduğunu ifade eden Atıcı, bunun en önemli nedeninin ise aşılamanın yapılmaması olduğunu söyledi. Benek ölüm hızındaki düşmenin de ayrı bir sorun olduğunu ifade eden Atıcı, şunları söyledi: “Hükümet açıklıyor, bebek ölüm hızı düştü. Tamam, güzel ama nasıl düştü. Hangi oranlarda düştü. Şimdi yüzde 12’den, yüzde 10’na düşünce bunu büyük bir olaymış gibi anlatıyorlar. Ama asıl düşünülmesi gereken tablo Yunanistan örneği. Yunanistan’da bu oran yüzde 12’den yüzde 7’ye düşüyor. İşte asıl mesele bu. Yani düşüş hızındaki yavaşlama. Ciddi sıkıntılar var. Kendilerini kurtarmak için her söylediğimize, her uyarımıza kulp bulmaya çalışıyorlar. Önlem almıyorlar. Proje sunmamakla eleştiriyorlar, proje sunuyoruz görmezden geliyorlar. Ne yazık ki vatandaşların sağlığı hükümetin tüccar bakışı nedeniyle tehdit altında”
“ GERÇEKLER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR”
“AKP Hükümeti’nin sağlıkta dönüşümü kanser edip öldürüyor” diyen Atıcı, “Sağlık talan olmuş ama paketçik meraklılarının umurunda değil. 11 yıl sonra gerçekler bir bir gün yüzüne çıkıyor. Tek amaçları var, kar etmek, vatandaşın sırtından daha fazla kazanmak. Ama CHP olarak bu olumsuzlukların peşini bırakmayacağız. Vatandaşın hakkını aramaya devam edeceğiz. Sağlığı sadece para kazanma alanı olarak gören ve göz boyama taktikleri ile asıl gerçekleri gizlemek isteyenlerden hesap soracağız. Halkın kandırılmasına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu. Haber: Cafer ZENGİN