O BÖLGE CUMHURBAŞKANI KARARIYLA BAKIN NE OLUYOR?
Cumhurbaşkanı kararıyla Kayseri’deki iki bölge teknoloji geliştirme bölgesi ilan edildi.
Kayseri’ye yeni teknoloji geliştirme bölgesi kuruluyor. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bulunan Tavlusun alanı “Abdullah Gül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi” olarak belirlendi.
Ekonomist Zeki Karahüseyin, yine alınan kararla Erciyes Üniversitesi’ne de Teknoloji Geliştirme Bölgesi ek alanı konusunda da çalışma yapıldığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı kararıyla Melikgazi ilçesine bağlı Mimarsinan bölgesinde de “Erciyes Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Ek Alanı (TGB-3)” olarak tespit edilmesi kararlaştırıldı.
TEKNOKENT YA DA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ NEDİR?
Teknokent'ler; Üniversiteler, araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri; birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği organize araştırma ve iş merkezleridir. 4691 Sayılı TGB Kanunu'na Göre : Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Bölge): Yüksek/ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik firmaların, belirli bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü ya da Ar-Ge merkez veya enstitüsünün olanaklarından yararlanarak teknoloji veya yazılım ürettikleri/geliştirdikleri, teknolojik bir buluşu ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek için faaliyet gösterdikleri ve bu yolla bölgenin kalkınmasına katkıda bulundukları, aynı üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü ya da Ar-Ge merkez veya enstitüsü alanı içinde veya yakınında; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği siteyi veya bu özelliklere sahip teknoparkı temsil eder. Teknoloji Geliştirme Amacı: Üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliği sağlanarak, ülke sanayinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, ürün kalitesini veya standardını yükseltmek, verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun kararları da dikkate alınarak teknoloji yoğun alanlarda yatırım olanakları yaratmak, araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkânı yaratmak, teknoloji transferine yardımcı olmak ve yüksek/ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik alt yapıyı sağlamaktır.
Bölgelerde Kimler Yer Alabilir?
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde;
1- Halen yüksek/ileri teknolojileri kullanmakta olan yerli ve yabancı firmalardan, Ar-Ge birimlerini TGB’lerde oluşturarak yeni Ar-Ge projeleri gerçekleştiren firmalar,
2- Üniversite, İleri Teknoloji Enstitüsü veya Kamu Ar-Ge Merkezinin imkanlarını kullanarak yazılım veya yenilikçi teknolojiler geliştirmek isteyen KOBİ’ ler,
3- KOSGEB’in TEKMER’lerinde büyüyen firmalar,
4- Ticarileştirilebilecek fikri olan genç girişimciler, yer alabilirler.