O bir mimari şaheser
Kayseri'nin orta yerinde Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan Hunat Cami'ni kim yaptırmıştır? Yüz yıllara meydan okuyan bu muhteşem yapıt kaç yılında yapılmıştır? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Selçuklu Hükümdarı I. Alaaddin Keykubat'ın karısı Mahperi Hatun tarafından yaptırılan Hunat Hatun Külliyesi'nin camii kitabesinde Miladi 1238 tarihi yazılıdır. Bu külliye, cami, medrese ve hamamdan oluşan bir komplekstir.
Daha sonra Mahperi Hatun türbesi de camiye eklenmiştir. Caminin doğu ve batı tarafındaki taş kapılar, Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir. Ahşap minberi orijinal olarak korunmuştur. Medrese bölümü şu anda hediyelik eşya satış yeri olarak kullanılmaktadır.
Hunat Hatun Külliyesi, I. Alâeddin Keykubat'ın eşi ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in annesi Mahperi Hatun tarafından 1238 yılında yaptırılmıştır. Cami, medrese, kümbet ve hamamdan oluşan bu yapı, Selçuklu mimari şaheserlerindendir. Selçuklu mimari geleneğine uygun olarak, minaresiz ve ortası açık bir şekilde inşa edilmiştir. Daha sonra II. Abdulhamit döneminde orta kubbeyle birlikte iki kubbeli hale getirme ve çıkış açılan kuzey kapısıyla birlikte üç kapısı bulunmaktadır.
Kare planlı ve üstü açık bir avlunun etrafındaki masal odaları sıralanmıştır. Doğu taraflarındaki ana eyvanın yer aldığı medresede ise 1751 yılında Hacı Halil Efendi tarafından bir kütüphane kurulmuştur. Medrese eğitimi 1917 yılında sona erdiğinde, buradaki 433 kitap Raşid Efendi Kütüphanesi'ne taşınmıştır.
Kümbetin içindeki en büyük sanduka, Hunat Hatun'a aittir ve ziyaret edilebilmektedir. Diğer sanduka ise Sultan Gıyaseddin Keyhüsrev'in kızı Selçuki Hatun'a aittir. Üçüncü sandığın da hanedandan birine ait olduğu bilinmektedir..
Hunat Hatun Külliyesi, tarihi mimari değeriyle dikkat çekici bir yapıdır.