Mülakata hazırlanmak için kolay adımlar

Hangi alanda iş aradığınız önemli değil (satış, pazarlama, web geliştirme ya da her neyse) görüşmeden önce şirketin sunduğu ürünü denemelisiniz...

Mülakata hazırlanmak için kolay adımlar
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İlk toplantıda iyi bir izlenim bırakmalısınız. Şirket ve ürünleri hakkında istihbarat toplayın ve bilgi birikimiz olduğunu gösterin. Ayrıca iş için mükemmel olduğunuzu nasıl vurgulayacağınızı tam olarak bilmeniz gerekir. Tabiki Mülakattan önce daha hazırlamış olduğunuz Cvnizi detaylı bir şekilde çalışınız. Hala CV hazırlama konusunda sıkıntı yaşıyorsanız sade bir CV hazırlama konusundaki bu sayfadan bilgi alınız.

Uygun şekilde giyinin

Kıyafet yönetmeliğini unutmayın. Sıkı bir kıyafet kuralına sahip bir şirkete giderseniz, bu konuya dikkat etmiş olmanız gerekir. Bununla birlikte, giyim konusunda rahat bir şirkete mülakata gidecekseniz, çok kuralcı olarak giyinmeniz size engel olabilir. Bundan dolayı mülakata başvurduğunuz şirketin genel görünümüne göre kendinizi ayarlamanız en doğrusu olacaktır.

Çalışmak istediğiniz şirkette çalışan birini tanıyor olabilirsiniz. Bu durumda size çalışanların genellikle nasıl giyindiklerini söyleyebilirler. Böyle bir tanıdık yoksa şirketin ofisinin yanında bulunan kafelere gidin ve insanların nasıl giyindiklerine daha yakından bakın.

Küçük şeyleri göz ardı etmeyin, ayakkabılarınızı cilalayın, tüm dikişlerin sağlam olup olmadığını kontrol edin ve ayrıca tırnaklarınızı kesin. Bunların insanların dikkat etmediği şeyler olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama insanlar genellikle en çok bu küçük ayrıntılara takılı kalırlar.

En iyi şekilde görünmeye çalışın. En iyi halinizle göründüğünüzde, kendinize daha fazla güvenme eğilimindesiniz. Dişinizi fırçalamanız, saçlarınızı düzeltmeniz, tıraş olmanız ve hatta yeni bir elbise giymeniz gerekebilir. Tüm bunlar özgüveninizi artıracak, güven verecek ve hayalinizdeki işi almanıza izin verecektir!

CV'nizin en az beş kopyasını alın. Mülakatta kaç kişiyle konuşmak zorunda kalacağınızı asla bilemezsiniz, bu nedenle özgeçmişinizi her zaman bir başkasının bakmak istemesine karşı hazır tutmalısınız.

Görüşmeniz için gerekli olan şeyleri hazırlayın ve çantanıza koyun. Günlük olarak ihtiyaç duyduğunuz şeyleri ve doğrudan işverenle bir toplantı için ihtiyacınız olan şeyleri barındıracak kadar küçük olması yeterli olacaktır. Bu çantada CV'niz, bir not defteri ve kalem gibi şeylerin olması yeterli olacaktır.

Çantanızı düzenli bir şekilde hazırlayın. Çantanızdan bir şey çıkarmanız gerektiğinde cep telefonunuzun şarj kablosu, müsvedde kağıtlar, anahtarlıklar ve bunun gibi şeylerin bir arada olması ve bir şey çıkartırken bunların bir birine dolanmış olmasının fark edilmesi, sizi düzensiz birisiymiş gibi gösterecektir. İhtiyacınız olan her şey düzgün bir şekilde katlanmalı ve anında erişilebilir olmalıdır. Çantanızı ne kadar az karıştırırsanız o kadar iyi.

Potansiyel bir işvereni araştırmak için birkaç saat harcayın. Seçilen şirkette çalışan arkadaşlarınızla veya tanıdıklarınızla konuşun, en son haberleri okuyun ve tabii ki Google'dan en iyi şekilde yararlanın. Çoğu zaman, adaylar yalnızca şirketin web sitesinde veya sosyal medyada ne yayınladığını görür. Başkalarının şirket hakkında ne söyleyeceklerini öğrenmek için daha derinlemesine bakma zahmetine girmeden bilgi edinilmesini sağlar. Mevcut tüm bilgileri (olumsuz incelemeler dahil) inceledikten sonra, potansiyel bir işverenin objektif bir resmini elde edeceksiniz.

Şirket kültürünün ne olduğunu öğrenin ve ona nasıl uyum sağlayacağınızı anlamaya çalışın. Kurumsal blogunuza ve Facebook sayfanıza bakarak başlayın. Bireysel çalışan bloglarını incelemeyi deneyin. Bu, orada ne tür insanların çalıştığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Çalışanların ve şirket liderlerinin ne hakkında konuştuğunu görebildiğiniz için Twitter da harika bir kaynak olabilir.

Birkaç şaka yapacak kadar özgür hissediyorlar mı? Şirket etkinlikleri hakkında tweet atıyorlar mı? Piyasaya sürülen yeni ürünler hakkında yazıyorlar mı? Bu soruların cevaplarını bularak bir konuşma başlatmak için kullanabilirsiniz.

Müşteri rolünde hareket edin

Hangi alanda iş aradığınız önemli değil (satış, pazarlama, web geliştirme ya da her neyse) görüşmeden önce şirketin sunduğu ürünü denemelisiniz (ideal olarak birden fazla kez). Bu durumda, bu ürünü nasıl geliştireceğinize ve hizmetlerinizi nasıl sunacağınıza dair bir çözüm sunabileceksiniz.

Tam olarak kiminle tanışmanız gerekeceğini netleştirmeye çalışın. Her potansiyel görüşmeci hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi bulmaya çalışın. Linkedin, Facebook ve Google, insanların daha önce neler yaptığını, siyasi görüşlerinin neler olduğunu ve özellikle neyle ilgilendiklerini anlamanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte mülakat sırasında yalnızca kabul edilebilir konuları gündeme getirmeye çalışın.

Görüşmenin formatını netleştirin. Farklı şirketler farklı formatlar kullanır, bu nedenle neyle karşılaşmanız gerektiğini önceden netleştirmeniz gerekir. Kesin bir şeyi öğrendikten sonra, kendinizi tam olarak bu seçeneğe hazırlamak için zaman ayırmanız gerekecektir. Bu size biraz avantaj sağlayabilir.

Sorulacak soruları önceden tahmin edin ve olası cevapları hazırlayın

Yeteneklerinizden ve önerilerinizden hangilerinin işveren için en ilginç olacağını dikkatlice değerlendirin. Sonra onlara odaklanmaya çalışın. "Bize kendinizden bahsedin" sorusuna koşulsuz olarak hazırlanmış ve ezberlenmiş bir cevabınız olmalıdır. İşverenler genellikle bu soruyu sormayı severler.

"En büyük zayıflığınız nedir?" sorusu da muhakkak size karşı yönetilecek sorular arasında olacaktır. Bunu için mutlaka üzerinde çalıştığınız bir şeyi örnek olarak gösterebilirsiniz. Diyelim ki topluluk önünde konuşma konusunda hiçbir zaman iyi olmadınız, ancak konuşma yeteneğinizi geliştirmek için son yıllarda oldukça aktif çalışmalar yapmaya başladığınızı ekleyebilirsiniz.

Konuşmalarınızda sayısal değerler kullanın. Bir önceki şirkette geçirdiğiniz süre boyunca gelirde % 83 artış olduğunu varsayalım. Bunun için hiçbir şey yapmamış olabileceğiniz gerçeği o kadar da önemli değil büyük bir olasılıkla işveren ayrıntılara girmeyecektir.

Büyük olasılıkla bu pozisyon ve şirketle neden ilgilendiğiniz sorulacak (bu soruyu cevaplayamazsanız, kesinlikle sizin için iyi bir değerlendirme yapılmayacaktır). Cevabı bildiğinizden emin olun. Bu pozisyonla neden ilgilendiğinizi düşünün, sizin için uygun kılan birkaç faktör bulun. Örnek, "Müşterilerle çalışmayı seviyorum çünkü insanlarla sürekli etkileşimi seviyorum. Sorunları çözmelerine yardımcı olarak iş tatmini elde ediyorum" gibi bir konuşma yapabilirsiniz.