MÜDÜR'DEN 'ACİL' UYARI
Bu yıl hayata geçen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nın (TEOG) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenci ve velilerde farlı bir telaş başladı. İlk kez hayata geçen uygulamanın ardından öğrenci ve velilerden farklı şikayetler yansırken, konuyla ilgili sorularımızı İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz yanıtladı. Kayseri’de öğrenci sayısından fazla kontenjan bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, nakil sürecinin yeni başladığını belirterek, öğrenci ve velileri aceleci davranmamaları gerektiği konusunda uyardı. Yılmaz, eğitim sendikalarının müdürlerin görevden alınmaları ile ilgili tepkilerine de yanıt vererek, ilçe milli eğitim müdürlerinin kendi ekipleriyle çalışma özgürlüğünün olması gerektiğini savundu.
OKS idi SBS oldu, SBS’de tarihe karışarak TEOG oldu. Temel eğitimini tamamlayan öğrenciler bu yıl ilk kez hayata geçen TEOG ile gidecekleri orta öğretim kurumlarını belirledi. Ancak bu noktada öğrenci ve velilerin farklı şikayet ve endişeleri var. Kimi veliler sistemin karmaşıklığından şikayetçi olurken, kimileri de istemedikleri halde İmam Hatip Liselerine yönlendirildiklerini öne sürüyor. Kayseri Olay Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Bilal Yılmaz, ilk kez uygulanan sistemde karmaşanın olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Yeni bir sistem. Esasında karmaşa yok. Bakanlığımız tarafından oluşturulan tercihlere göre, öğrencilerimiz tercih sürecinde A ve B grubu tercihler yaptı. A grubunda öğrenciler gitmek istedikleri okullardan 15 tanesini tercih etme hakkı var. Ancak aldığınız puanla A grubunda tercih ettiğimiz okullardan birine yerleştirilemediğiniz zaman B grubu tercihler devreye giriyor. Burada öğrenciler okul değil, bölüm tercih ediyor. B grubunda Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi gibi bir sıralama tercihi yapıyor. Sonrasında da öğrencinin tercihi, aldığı puan ve ikametgahı doğrultusunda bir okulu yerleştiriliyorsunuz. Bu daha önce öğrenciler manuel olarak yapıyordu şimdi artık sistem öğrenciler adına kendisi yapıyor.”
Öğrencilerin bu noktada istekleri dışında imam hatip liselerine yerleştirildiği yönündeki iddiaları da yanıtlayan Yılmaz, böyle bir durumunun söz konusu olmadığını belirterek açıklamalarını şöyle sürdürdü: Yukarıda da belirttiğimiz gibi okul türleri var. Ve bu okul türleri içinde imam hatiplerin oranı yüzde 19. Öğrencilerinin A ve B gurubu tercihlerde sıkıntı yaşayan, öğrencilerin tercihleri dışında bir okula yerleştirilmemesi için 3 ilçe yazmaları istendi.”
Kayseri’de oluşabilecek sıkıntıları önlemek için çalışmalara çok daha önceden başladıklarını vurgulayan Yılmaz, “Bizim avantajımız kontenjanları çok üstte hazırlamak oldu. 23 bin öğrenciye kontenjan hazırlamamız gerekiyordu biz 25 bin öğrenciye göre kontenjan hazırladık. Eğer biz bunu yapmasaydık, öğrencilerin hiç istemedikleri yer bilgisayardan otomatik olarak çıkabilirdi. Ama öğrenci veliler çok acele ediyor. 25 Ağustos tarihinde başlayan nakil süreci Eylül ayının sonuna kadar sürecek. Burada bu yıl ilk kez taban uygulaması da kaldırıldı. Öğrenciler her hafta açılan yeni kontenjanlara, taban puanlarına bakmaksızın, nakil isteyebilecekler. Bir okuldaki 5 kontenjana 10 öğrenci başvuruda bulunduysa, burada öğrencilerden puan esasına göre en yüksek puandan başlayarak öğrenciler yerleştirilecek. Kontenjanlarda gerek özel okulları tercih edecek öğrenciler, gerekse de şehir dışını tercih edecek öğrenciler nedeniyle açıklar oluşacaktır, bu nedenle veliler acele etmesinler. Acele etmeyip, doğru nakil tercihlerinde bulunsunlar. Tabii taban puan olmasa da nakillerde puan esas alınacağı için öğrencilerin puanlarından çok yüksek okulları tercih etmemeleri kendileri açısından daha faydalı olur. Yukarıda da belirttiğim gibi Kayseri olarak öğrenci sayımızın çok üstünde bir kontenjan belirledik” şeklinde konuştu.
“BEN İSTEDİĞİM ADAMLA ÇALIŞIRIM”
Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, haftaya damgasını vuran okul müdürlerinin görevden alınmaları konusunu da değerlendirdi. ‘İş yaparsanız tepki alırsınız’ diyen Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni bir görevlendirmeye gittiğini vurguladı. İddia edildiği gibi Eğitim Bir Sen’in kayırılmadığını öne süren Yılmaz, “Eğitim Bir Sen’den daha fazla adam almışız. Ayrıca bu puanlayı İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak biz yapmadık. Bu değerlendirmeler ilçe milli eğitim müdürlükleri vasıtasıyla oldu. Ve puanlama da birçok etken vardı. Siz hangi birine müdahil olacaksınız. Ayrıca şuna da saygı duymak lazım: İlçe milli eğitim müdürlerinin kendi ekibini kurmak gibi de bir özgürlüğü olması lazım. Kimsenin ‘yok onla değil, benimle çalış’ demesi olmaz. Ben istediğim adamla çalışırım. Ayrıca ortada değişen bir yönetmenlik var. Yapılan işlemlerde bu değişen yönetmenliğe göre yapılıyor” diye konuştu.