Müdür açıkladı! Kayseri'de meyveler tehlikede mi!
Kayseri Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Hal Kompleksini denetledi. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde...
Kayseri Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, üreticilerin ürün kaybı yaşamaması için yürüttüğü saha çalışmalarını sürdürüyor. Hal Kompleksinde, Akdeniz Meyve Sineği zararlısının takibi için kurulan feromon tuzaklarını kontrol etti.
Zararlı popülasyonlarının da incelendiği kontrollerde zararlı yoğunluğunun tespit edilmesi halinde ise çiftçiler mücadele ve müdahale için uyarılıyor. Böylece oluşabilecek verim kayıplarının da önüne geçilmesi sağlanıyor.
Müdür Saklav yapılan denetimde, belirlenen noktalara yerleştirilen tuzakların haftalık periyotlarla kontrol edildiğini ve ekonomik zarar eşiğine gelindiği durumlarda ilaçlama tavsiyesinde bulunulduğunu belirtti. Ancak yapılan son kontrolde zararlıya rastlanmadığı müjdesini verdi.
İl Müdürü Saklav, feromon tuzaklarının düzenli olarak kontrol edilmesinin ve tarım alanlarının korunmasının önemine vurgu yaparak, "Tarım sektörümüzün en büyük değerlerinden biri olan meyve ürünlerimizi Akdeniz Meyve Sineği gibi zararlılardan korumak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Tuzaklarımızı düzenli olarak kontrol ediyor ve gerektiğinde ilaçlama gibi önlemleri alıyoruz. Ancak son denetimimizde zararlıya rastlanmadığı için sevindirici bir sonuç elde ettik." dedi.
Saklav, çiftçilere ve halka, tarımsal ürünlerin korunması konusunda duyarlı olmaları çağrısında bulunarak, tarımın sürdürülebilirliği için herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.
Akdeniz Meyve Sineği Feromon Tuzakları Nedir?
Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata), turunçgiller, üzüm, kayısı, şeftali gibi birçok meyve türüne zarar veren önemli bir tarımsal zararlısıdır. Bu zararlıyla mücadelede kullanılan en önemli yöntemlerden biri, Akdeniz Meyve Sineği feromon tuzaklarıdır.
Feromon tuzakları, dişi Akdeniz Meyve Sineği'nin salgıladığı cinsel feromonu taklit ederek erkek sinekleri cezbetmek için kullanılan özel tuzaklardır. Bu tuzaklar, genellikle sarı renkte plastik kaplardan ve içlerine yerleştirilmiş feromon kapsüllerinden oluşur.