7 MİLYONLUK DAVAYI ARABULUCU ÇÖZDÜ!

7 MİLYONLUK DAVAYI ARABULUCU ÇÖZDÜ!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Arabuluculuk toplumda ilgi gördü mü? Kayseri’de kimler arabulucuların kapısını çaldı? Peki daha çok hangi davalara arabulucular el attı. 7 milyonluk davaya arabulucu eli. İşte arabuluculukta son durum…

 

 

Hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan ve "Alternatif uyuşmazlık çözümü" olarak nitelendirilen “Arabuluculuk” Kayseri’de de yaygınlaşıyor. Bu alanda kentte hizmet veren Avukatlardan Nihat Şimşek, 2015 yılının arabuluculuk konusunda patlama yılı olacağını belirterek, “Bu yıl 3 bine yakın dosyayı çözüme kavuşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

 

 

Arabuluculuğun tarafların içinde bulundukları uyuşmazlığı tarafsız bir üçüncü kişi yardımı ile mahkemeye gitmeden çözmelerine yardımcı olan bir yöntem olduğunu belirten Şimşek, bu çerçevede son olarak Kayseri’de içerisinde tanınmış bir inşaat firmasının da yer aldığı 7 milyonluk bir arsa meselesinin arabuluculukla çözüldüğünü ifade etti.

 

 

 

 

 

2012 yılında ülke gündemine gelen arabuluculuk, aslında gelişmiş ülkelerde sıkça kullanılan bir çözüm yöntemi. Tarafların içinde bulundukları uyuşmazlığı tarafsız bir üçüncü kişi yardımı ile mahkemeye gitmeden ya da mahkeme yönlendirmesiyle çözmelerinde kullanabilecekleri en etkin yöntem olarak ifade edilen arabuluculukta taraflar, önyargıdan uzak bir arabulucu eşliğinde, sorunlarını tartışma ve kendileri için en iyi çözümü, bulma fırsatı elde ediyor. Bu çerçevede Kayseri’de arabulucu olarak görev yapan 28 kişi arasında yer alan Avukat Nihat Şimşek, İngiltere, Amerika gibi ülkelerde uyuşmazlıkların yüzde 90’ının arabuluculukla çözüldüğünü ifade etti.

“ARABULUCULUK 2015’TE PATLAMA YAŞAYACAK”

Türkiye’nin bu konuda geç kaldığını belirten Şimşek, 2015 yılının arabuluculukta patlama yaşanan bir yıl olacağını öne sürdü. Mahkemelerin yükünü azaltacak olan yönteme Kayseri’de de son günlerde özellikle firmaların ilgi gösterdiğini dile getiren Şimşek, sistemin toplumsal barışa da katkı sağlayacağını söyledi. Kayseri’nin arabuluculuk yönteminin henüz yeni olmasına rağmen önde giden iller arasında yer aldığını anlatan Şimşek, ilk etapta bu yıl içerisinde 3 bine yakın dosyayı çözüme kavuşturmayı amaçladıklarını kaydetti.

 

İŞ KAZALARI ARABULUCULUĞU ARTTIRDI

 

Yöntemin uzayan mahkeme sürecini önlemesi ve bunun yanı sıra da mahkeme yükünü azaltması bakımından tercih edilmeye başlandığını belirten Şimşek, “Arabuluculuk, henüz toplumda yeterince bilinmiyor. Ama biz 2015 yılının bu alanda bir patlama yılı olacağını düşünüyoruz. Son günlerde artan iş kazaları ile birlikte arabululuculuk çözüm için tercih edilmeye başlandı. Bu kapsamda bizler de en son 2 konuyu tarafları bir araya getirerek, çözüme kavuşturduk. Böylece hem işçi hem de işveren süreç uzamadan, anlaşarak sorunu kendi aralarındaki gizlilikle çözüme kavuşturuyor. Eğer iş mahkemeye intikal ederse, süreç iki taraf için de uzuyor. Bu nedenle özellikle işverenler sürecin uzamaması için arabuluculuktan faydalanmaya başladı” dedi.

KAYSERİ’DE 28 ARABULUCU VAR

Arabuluculuk hizmetinin son günlerde en çok işçi-işveren anlaşmazlıkları konusunda verildiğini belirten Şimşek, Kayseri’de 28 avukatın bu alanda hizmet verdiğini ifade etti.

İngiltere, Amerika gibi ülkelerde uyuşmazlıkların yüzde 90’ının arabuluculuk yöntemi kullanılarak çözüme kavuşturulduğunu anlatan Şimşek, Türkiye’nin bu konuda geç kaldığını ancak önümüzdeki aylarda arabuluculuğun öneminin daha da artacağını belirtti.

GİZLİLİĞİ KORUYAMAYANA 6 AYA KADAR HAPİS CEZASI VAR

Şimşek, arabulucunun taraflar arasındaki gizliliğe de önem vermesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, arabulucu, arabuluculuk faaliyeti çerçevesinde kendisine sunulan veya diğer bir şekilde elde ettiği bilgi ve belgeler ile diğer kayıtları gizli tutmakla yükümlüdür. Buna aykırı hareket eden taraf veya arabulucu için 6 aya kadar hapis cezası öngörülüyor.  Bunun yanında süreç olumlu sonuçlandığında mahkemelerce söz konusu tutanağa icra edilebilirlik şerhi veriliyor. Yani sonuçta elde edilen belge mahkeme ilamı gibi işlem görüyor”

“TARAFLAR HELALLEŞEREK AYRILIYOR”

Kayseri’de 8 konuyu arabuluculuk sayesinde çözüme kavuşturduklarını ifade eden Şimşek, “Bu konu başlıkları 2 iş kazası tazminat konusu. 2 işverenle-işçi arasındaki ücret alacağı, 2 gayrimenkul davası, 1 tazminat davası ve 1 icra alacak davası. Bu davalar arasında en dikkat çekeni ise 7 milyonluk arsa anlaşmazlığı oldu. Biz aralarında tanınmış bir inşaat firmasının da yer aldığı tarafları arsa anlaşmazlığı konusunda bir araya getirdik ve sorunu çözdük. Kavgalı olan taraflar, daha sonra alacaklarını aldı ve helalleşerek buradan ayrıldılar” diye konuştu.

Haber/Foto: Cafer ZENGİN