Milli Eğitim eski Bakanı Çelik: Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin tescilli ayıbıdır!

AK Partili eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Uluslararası Kafkas Derneği'nin sosyal medya üzerinden düzenlediği yayına katıldı. Çelik, Milli Mücadele ve Çerkes Ethem konulu söyleşide hem dikkat çeken açıklamalar yaptı hem de kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Milli Eğitim eski Bakanı Çelik: Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin tescilli ayıbıdır!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN-  Video konferans sistemiyle gerçekleştirilen yayında çarpıcı ifadeler kullanan eski Bakan Hüseyin Çelik, ‘Çerkes Ethem hain değildir’ dedi. ‘İade-i itibar’ çağrısı da yapan Çelik, ‘Çerkes Ethem’in  ihaneti, Çerkes Ethem isyanı adı altında  ders kitaplarının okutulması bence kara bir lekedir ve derhal çıkarılması lazım’ diye konuştu.

‘ETHEM BEY ÇOK PARLADI’

‘Ethem bey çok parladı. Kahramanlığı ülke duvarlarının dışına taştı. Müslüman şark toplumlarında iktidar olanlar, gücü elde edenler önce kendi yerlerini sağlamlaştırmak isterler’ diyen Çelik, ‘Maalesef üzülerek söylüyorum, Müslüman şark dünyasında genellikle iktidara gelenler, gücü elde edenler, kendilerini orda tahkim etmek için, yerlerini güçlendirmek ve kuvvetlendirmek için onları oraya taşıyan insanları önce hallederler. Dört Halife devrinden sonra Emeviler hilafeti, saltanata dönüştürdüler ve Peygamberin torununu şehit ettiler. Tarihimiz bu tür olaylarla dolu. Ethem Bey, Yunanla iş birliği yapmadı, mert adamdı ama İsmet Paşa’nın kafasında 50 tane tilki dolaşıyordu. Eskişehir’de karşılaşınca  Ethem Bey’in yüzüne ne biliyorsa söylüyor ve İsmet Paşa  tebessümle karşılayıp, yarenlikle cevap veriyor. Ethem Bey sadece Yunanlılar’dan sadece geçiş hakkı istiyor’ dedi.

‘ETHEM BEY OLMASAYDI MİLLİ MÜCADELE BAŞARIYA ULAŞAMAZDI’

‘Ethem Bey olmasaydı Milli Mücadele başarıya ulaşamazdı’ ifadelerini de kullanan Çelik, ‘Benim gözümde çok büyük kahraman. Ethem Bey Yunanlıları sahilde tutmasaydı, Çerkes Ethem olmasaydı kuvvetle muhtemel Milli Mücadele başarıya ulaşamazdı. Bu meseleyi birileri ile kavga meselesi haline getirmeye gerek yok. Tarihteki kavga ve gürültüleri bugüne taşımanın anlamı yok’ diye konuştu.

‘GÜCÜ ELİNE GEÇİREN ONA MUHALİF HERKESİ HAİN DAMGASI İLE DAMGALIYOR’

 Gücü eline geçirenlerin kendi kahramanlıklarını ilan ettiklerini kaydeden eski Bakan Hüseyin Çelik, ‘Gücü eline geçiren ona muhalif herkesi hain damgası ile damgalıyor. Mesele budur. Unutmayın ki devirler değiştikçe kahramanlar ve hainler de yer değişir’ şeklinde konuştu.
Çelik, ‘Diyeceğim şudur; 1920 ile 2020 100 yıl geçti. Bir asır sonra bir asır önce, kendi aralarında haklı haksız, biri biraz daha haklı ya da haksız olabilir. O günkü kavgayı bugüne taşıyıp bugünkü nesilleri rencide etmeyelim. Biliyorsunuz önce Başbakan’ı astılar, sonra devlet töreni ile anıt mezara taşıdılar. O hatadan dönmekti. Hatadan dönmekte bir erdemdir.  Bugün Türkiye’nin en büyük sorunu nedir biliyor musunuz? Türkler Kürtleri, Kürtler Türkleri, Çerkesler Kürtleri, Kürtler Çerkesleri, Arnavutlar Çerkesleri, Çerkesler Arnavutları savunmadığı sürece bir gerçek manada erdemli, demokratik bir toplum olamayız. Benim ırkımdan, boyumdan olanı savunmak marifet değil. Mühim olan hakkı teslim etmek. Kim haklıysa onun hakkını teslim etmek ve tescillemektir’ dedi.

‘ÇERKES ETHEM’E VURULACAK EN SON DARBE, HAKSIZ DAMGA HAİNLİK DAMGASIDIR’

‘Çerkes Ethem’e vurulacak en son darbe , haksız damga hainlik damgasıdır’ diyen eski Bakan Çelik, şunları söyledi: ‘Ethem bey, bu konuda yanlış yaptı, keşke şunu yapmasaydı diyebilirsiniz. Ethem bey keşke hissiyatına mağlup olmasaydı da diyebilirsiniz, ama Ethem beyi memleketi terk etmek zorunda bırakanlar önce boğazı eğdirmelidir’

‘BENCE KARA BİR LEKEDİR VE DERHAL ÇIKARILMASI LAZIM’

Milli Eğitim müfredatı ile ilgili de dikkat çeken açıklamalar yapan Çelik,  ’Bu Çerkes Ethem meselesi 100 yıl sonra eğer aklıselimle karşılanmıyorsa bu bizim ayıbımızdır. Milli Eğitim Bakanlığı müfredatından ‘Çerkes Ethem’in  ihaneti , Çerkez Ethem isyanı’ adı altında  ders kitaplarının okutulması bence kara bir lekedir ve derhal çıkarılması lazım. Ethem Bey’in naşı Ürdün’den, Amman’dan alınıp memleketi Bandırma’ya defnedilmesi lazım. Bu bizim vazifemizdir. Bence Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin namus borcudur’ ifadelerini kullandı.

‘TOPAL OSMAN GİBİ BİR KATİLE İADE-İ İTİBAR YAPILDIYSA, ÇERKES ETHEM’E DE YAPILMALIYDI’

Çelik, ‘Çerkes Ethem Yunanlılar’a teslim olup,  saflarında yer almamıştır. Yunanlılarla bir geçiş protokolü imzalamıştır. Bana yol verin, ben geçip gideyim demiştir. Kendi birliklerini de Kuvayi Milliye saflarına yönlendirmiştir. Büyük paralarla gitmesi de doğru değil. Külliyen yalandır. Ethem bey bir mahkeme, adil yargılanma talebinde bulunmuştur, ama bu hak kendine verilmemiştir. Gitmeseydi neler olurdu? İstiklal Mahkemesine bırakılsaydı neler olurdu?  Topal Osman gibi bir katile iade-i itibar yapıldıysa, Çerkes Ethem’e de yapılmalıydı.  Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin tescilli ayıbıdır. Topal Osman, Çerkes Ethem ile mukayese bile etmem. İstiklal Mahkemesi cinayetlerinin haddi hesabı yok’ 

‘EN ÇOK İSTEDİĞİM ŞEYDİ AMA BUNA GÜCÜM YETMİYORDU’

Şu an Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Hece Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı olarak da görev yapan Hüseyin Çelik, açıklaması sonrasında bir katılımcının ‘Siz 19 yıllık AK Parti iktidarı döneminde iki kez Bakanlığı yaptınız. Siz neden müfredattan kaldırmadınız?’ sorusu üzerine de şu yanıtı verdi:  Allah biliyor ki,  hayatımda en çok  istediğim  şeylerden biri buydu. Fakat o gün benim buna gücüm  yetmiyordu’ yanıtını verdi.

HÜSEYİN ÇELİK KİMDİR?

Hüseyin Çelik, (5 Mart 1959) siyasetçi, akademisyen ve yazar. 58. Hükümet'te Kültür Bakanı, 59. Hükümet'te Millî Eğitim Bakanı, TBMM 22 ve 23. Dönem AK Parti Van, 24. Dönem Gaziantep milletvekillerindendir.