Milletvekili Dursun Ataş, Bakan'a sordu: Siz hiç çarşıya çıktınız mı?

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, AKP iktidarının uygulamalarıyla birlikte vatandaşın temel ihtiyaçlarına ulaşamadığını ve açlık sınırının altında bir yaşam sürmek zorunda kaldığını dile getirdi. Ataş, Asgari Ücretin düşük olmadığını öne süren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e de seslenerek, 'Sayın Bakan, siz son zamanlarda hiç çarşıya pazara çıktınız mı, asgari ücretli bir kişiyle konuşup onu dinlediniz mi?' diye sordu. Ataş, ayrıca çiftçilerin yaşadığı sorunlara da dikkat çekerek, iktidara tepki gösterdi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Milletvekili Dursun Ataş, Bakan'a sordu: Siz hiç çarşıya çıktınız mı?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, TÜRK-İŞ’in Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını değerlendirdi. Sağlıklı ve yeterli beslenme için gerekli olan açlık sınırının 18.978 lira, bir ailenin gıda, giyim, konut gibi zorunlu harcamalarını içeren yoksulluk sınırının ise 61.820 lira olduğunu belirten Ataş, Asgari Ücretin düşük olmadığını iddia eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e tepki gösterdi.

Açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını paylaştı

Milletvekili Ataş, ‘Açlık ve yoksulluk sınırına karşın Asgari ücretin 17.002 lira olduğu ülkemizde Hazine ve Maliye Bakanı katıldığı bir programda Türkiye'de Asgari Ücretin düşük olmadığını, asgari ücrete, emekli aylığına zam istemenin popülizm olduğunu söylemektedir. Sayın Bakan, siz son zamanlarda hiç çarşıya pazara çıktınız mı, asgari ücretli bir kişiyle konuşup onu dinlediniz mi? Sizin yanlış ve hatalı politikalarınız yüzünden vatandaşımız temel ihtiyaçlarına ulaşamamakta, açlık sınırının altında bir yaşam sürmek zorunda kalmaktadır. Artık, yandaş odaklı değil vatandaş odaklı politikalar belirleyin’ diye konuştu.

Milletvekili Dursun Ataş, Bakan'a sordu: Siz hiç çarşıya çıtınız mı?

Sığınmacılara da dikkat çeken Ataş: Türkiye'de yaklaşık 100 milyon insanı doyurmak zorundayız

Meclis’teki konuşmasında çiftçinin yaşadığı sıkıntılara da değinen İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye’nin 85 milyon nüfusuyla Rusya'dan sonra Avrupa'da en fazla nüfusa sahip ülke konumunda olduğuna dikkat çekti.  Türkiye’nin yaklaşık 10 milyondan fazla göçmen, sığınmacı ve kaçak barındırdığını ifade eden Ataş, ‘Yani bugün Türkiye'de yaklaşık 100 milyon insanı doyurmak zorundayız’ dedi.
AKP iktidarı sadece bu yıl Türk çiftçisinin 321 milyar lirasını yani yaklaşık 10 milyar dolarını çalmıştır
Konuşmasında tarım ve hayvancılığın Türkiye için hayati bir konu, ülke ekonomisinin de temel taşlarından biri olduğunu kaydeden İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, şunları söyledi: Dolayısıyla çiftçilerimizin karşılaştığı zorluklar hepimizin ortak sorunudur. Bu sorunları çözmezsek, tarımsal üretimden hızla uzaklaşan çiftçiyi tarımsal üretime yeniden dâhil edemezsek milletimiz zaten çok zor ulaşabildiği gıdaya ulaşamaz hâle gelecektir. Nitekim, TÜRK-İŞ’in Haziran ayı raporuna göre bugün gıda enflasyonu yıllık yüzde 83 olarak gerçekleşmiştir. 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 19 bin liraya ulaşmıştır. Türkiye'de 10 aileden 4’ünün asgari ücret sınırında geliri olduğu düşünüldüğünde vatandaşın gıdaya nasıl zor ulaştığı gözler önündedir. Ancak AKP iktidarınca tarım sektörü yirmi iki yıldır ihmal edilip yeterince desteklenmediği için derin bir ekonomik krizle boğuşmaktadır. Son yirmi iki yıllık dönemde yaklaşık 700 bin çiftçi tarımı bırakmış, üretici sayısı 2 milyon seviyelerine düşmüştür. 2002 yılında çiftçilerin kamu kurumlarına, bankalara ve özel sektöre toplam borcu 2,5 milyar lirayken bugün 320 kat artarak 800 milyara çıkmıştır. Diğer taraftan, Tarım Kanunu’nun 21'inci maddesi gereği bu yıl tarıma verilmesi gereken destek miktarı 412 milyar lira olması gerekirken AKP iktidarının öngördüğü miktar 91 milyar liradır. AKP iktidarı sadece bu yıl Türk çiftçisinin 321 milyar lirasını yani yaklaşık 10 milyar dolarını çalmış, 3,5 katından fazlasını yani 35 milyar dolarını ithalata, yabancı ülkelerin çiftçisine vermiştir. Sonuç olarak çiftçi borç batağına saplanmış, bin bir emekle yetiştirdiği ürünlerden para kazanamaz hâle gelmiş, vatandaş gıda ürünlerini pek pahalıya tüketme durumuna gelmiş, AKP iktidarı ise çiftçiyi desteklemek, üretimi artırmak yerine yine ithalata yönelmiştir. Bu durum sadece çiftçilerimizi değil, aynı zamanda ülkemizin gıda güvenliğini de tehlikeye atmaktadır.

Çiftçinin mali yükü hafifletilmelidir

Meclis’te iktidara seslenen İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, yaşanan tabloyu gözler önüne sererek, bu nedenle gübre zaman kaybedilmeden tohum, mazot gibi temel tarım girdilerinde vergi indirimleri ve sübvansiyonlar sağlanması gerektiğini belirtti. Çiftçinin mali yükünün hafifletilmesi gerektiğini söyleyen İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, ‘Çiftçilerin kullandığı mazotta ve elektrikte vergi yükü azaltılmalıdır. Ürün fiyatı, maliyetinin altında kalmaktadır. Ürün taban fiyatları acilen artırılmalıdır. Su ve sulama yatırımları artırılarak tarımda verimliliğin artırılması sağlanmaktadır. Tarım sektörünün sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi, köyden kente göçün önüne geçilmesi için kırsal kalkınma programlarına ağırlık verilmelidir. Çiftçilerimizin doğal afetler ve diğer riskler karşısında korunabilmesi için tarım sigortalarının kapsamı genişletilmeli, sigorta primleri de devlet tarafından desteklenmelidir.’ şeklinde konuştu.