MHP Milletvekili Ersoy: Vatandaşın alım gücünün düştüğünü görmekteyiz

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Meclis'te yaptığı konuşmada, mobilya sektöründe yaşanan sıkıntılara değindi. Ersoy, 'Ham madde fiyatlarındaki artışlar nedeniyle de vatandaşın alım gücünün düştüğünü görmekteyiz' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
MHP Milletvekili Ersoy: Vatandaşın alım gücünün düştüğünü görmekteyiz
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy,  Meclis’te konuştu. Parti grubu adına söz alan Ersoy, konuşmasına FETÖ ile mücadele konusuna değinerek başladı. 15 Temmuz’un yıldönümüne dikkat çeken Ersoy, “5'inci yılını idrak ettiğimiz, ederi 1 dolar olan FETÖ'nün gayrimeşru çocuklarının devletimize ve milletimize karşı başlattığı hunhar darbe girişiminde Hakk'a yürüyen şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor; kahraman gazilerimize şükran ve hürmet dileklerimle birlikte sağlıklı, huzurlu ve uzun bir ömür temenni ediyorum. Aklımızdan bir an olsun çıkarmayalım ki kahramanlar vurulunca değil unutulunca ölürler. 15 Temmuzda o meşum saatleri, melun emelleri, hain niyetleri de unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

“ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ 2021 YILINDA DA UYGULANMAYA DEVAM EDECEK”

Meclis’te görüşülen kanun teklifi ile Türkiye İstatistik Kurumu (II) sayılı cetvelin özel bütçeli idareler kısmına eklendiğini dile getiren Ersoy, “Teklifle Engelliler Hakkında Kanun'un geçici 3'üncü maddesinde düzenlenen erişilebilirliğin sağlanabilmesi için yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin Covid-19 salgını sebebiyle aksaması nedeniyle yükümlülüğün maliyet ve niteliğine göre ilave süre verilmesine imkân tanınması amaçlanmaktadır. Böylece kanundaki ‘üç yılı’ ibaresinden süre uzatımına gidilmiştir. Teklifle bir başka değişiklikle özellikle pandemi döneminde küresel salgının etkisi altında zorluklarla karşılaşan işverenlerimizin iş gücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumaları ve artırmalarını desteklemek amacıyla 2016 ila 2020 yılı sonuna kadar uygulanan asgari ücret desteğinin 2021 yılında da uygulanmaya devam etmesi sağlanacaktır” şeklinde konuştu.
“15 EŞİT TAKSİTLE ÖDEMELERİ HÂLİNDE MAHKÛMİYETİN BÜTÜN SONUÇLARINI ORTADAN KALDIRMA İMKÂNI TANIMAKTADIR”
Teklifte çek konusunda da bazı düzenlemelere gidildiğini anlatan Ersoy, “Teklifle karşılıksız çek keşide etmek suçundan 30 Nisan 2021 tarihi itibarıyla mahkûm olan vatandaşlarımızın ödenmemiş çek bedellerinin onda 1'ini 30 Haziran 2022 tarihine kadar, diğer taksitleri anılan tarihten itibaren ikişer ay arayla, 15 eşit taksitle ödemeleri hâlinde mahkûmiyetin bütün sonuçlarını ortadan kaldırma imkânı tanımaktadır; böylece, ödemelerine sadık kaldıkları sürece infazları durdurulacaktır. Bu hüküm 30 Nisan 2021 tarihine kadar işlenen suçlarda yargılama aşamasında olan dosyalar hakkında da uygulanacaktır” şeklinde konuştu.
"KAYYUM OLARAK ATANMASINA İLİŞKİN HÜKMÜN 31 TEMMUZ 2021 TARİHİNDEN İTİBAREN YİNE SÜRE UZATIMI SAĞLANACAK"
“Teklifle, bankalar dâhil muhtelif şirketlerin çözümleme, tasfiye ve yönetimi konusunda ihtisas kurumu olması ve tasfiye sürecinin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi bakımından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından tasfiyesine karar verilen şirketlerin tasfiye sürecinin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından yerine getirilmesi öngörülmektedir” diyen Ersoy,  şunları söyledi: Yine, Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara yönelik ceza hükmünün 1 Ocak 2022 tarihine kadar ertelenmesi amaçlanmaktadır.
 Teklifle, terör örgütlerine aidiyeti, ilişiği bulunan veya irtibatlı kişilerin sahibi yahut ortağı oldukları şirketlere yönelik yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kayyum olarak atanmasına ilişkin hükmün 31 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yine süre uzatımı sağlanacaktır. Terör örgütleriyle mücadele kapsamında kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı, rütbelerin geri alınması, mesleğe ilişkin unvanların kullanılmaması gibi ihtiyaç duyulan birtakım tedbirlere ilişkin düzenlemelerin sürelerinin ihtiyaca binaen uzatılması da amaçlanmaktadır. Görüşmekte olduğumuz kanun teklifiyle, Covid-19 salgını sebebiyle gerçekleştirilemeyen kooperatif genel kurul toplantıları için kooperatiflere ilave üç ay süre verilmektedir. Son olarak, gümrük hizmetleri ve kaçakçılıkla mücadele görevlerinde yer alan bazı personellerimize yüksek hizmetleri ve olağanüstü yararlılık göstermeleri durumunda ödül verilmesi amaçlanmaktadır.
"TEDARİK ZİNCİRİ BOZULDU"
Konuşmasında mobilya sektöründe yaşanan sıkıntılara da dikkat çeken MHP Milletvekili Baki Ersoy, “Ham madde tedarik zincirinin bozulmasıyla ham maddeye ulaşımda sorunlar yaşanmaktadır. Ham madde fiyatlarındaki artışlar nedeniyle de vatandaşın alım gücünün düştüğünü görmekteyiz. Bir önlem alınmaz ise önümüzdeki yıllarda sektörde talep düşüşü yaşanılacağı tahmin edilmektedir. Yine, ham madde fiyatlarının yüksek olması sebebiyle, özellikle KOBİ'lerin sermaye sıkıntısından dolayı zorluk yaşadığı, firma sahipleri tarafından tarafımıza iletilmektedir. Bu noktada, özellikle şahıs firmalarının desteklenmesi hususunda bir çalışma yapılmasının faydalı olacağını düşünmekteyim” şeklinde konuştu.
TEŞVİK TALEBİ
Sektörde maliyetlerin arttığını dile getiren Ersoy, “Coronavirüs salgınıyla birlikte, ihracat yapan mobilya firmalarımızın sıkıntılarının çok daha arttığı görülmektedir. Konteyner fiyatlarındaki artış, özellikle de koltuk, kanepe gibi yüksek hacimli ürünlerin maliyetini artırmıştır. Avrupa mobilya pazarında en büyük rakibimiz konumunda bulunan Polonya'yla rekabete devam edebilmemiz için nakliye maliyetlerinde düzenlemeler yapılması, yakıt üzerindeki vergilerin düşürülmesi ve tıpkı deniz araçlarında olduğu gibi teşviklerle desteklenmesi faydalı olacaktır” dedi.
“MUTLAKA BİR ÇALIŞMA YAPILMASINI FİRMA SAHİPLERİMİZ, SANAYİCİLERİMİZ BEKLEMEKTEDİR”
Mobilya üreticilerinin sorunlarına çözüm beklediğini kaydeden Ersoy, şu ifadeleri kullandı: 
Mobilya sektöründe üretim aşamasındaki malzemeler çoğunluğunda yüzde 18 KDV ödenerek nakit olarak alınırken mobilya satışları yüzde 8 KDV'yle yapılmaktadır. Yurt içi satışlardan alacak olarak doğan KDV'ler, devreden KDV olarak her ay artarak devam etmektedir; bu farkı üreticimiz malzeme alırken nakit olarak ödemektedir. Bu durum firmalarımızın likidite akışında zorlanmalarına sebep olmaktadır; bu konuyla ilgili de mutlaka bir çalışma yapılmasını firma sahiplerimiz, sanayicilerimiz beklemektedir. Uygulanacak teşviklerle ülke ekonomimizin başlıca katma değerlerinden olan mobilya sektörünün canlılığını yitirmesinin önüne geçileceğini inanıyor, alınacak tedbirlerle mobilya sanayicisinin güçlenerek daha da iyi yerlere geleceğine inanıyorum.