MHP'li vekil Kayseri'deki kuraklığı sordu! Bakan ne yanıt verdi?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayseri'deki kuraklık tehlikesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu. Bakan Kurum ise Belediyelerde yapılan o yönetmelik değişikliğine dikkat çekti.

MHP'li vekil Kayseri'deki kuraklığı sordu! Bakan ne yanıt verdi?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, küresel iklim değişikliğinin etkisini özellikle son dönemlerde yıkıcı bir şekilde göstermeye başladığını belirterek, “Orman yangınları, yağış rejimlerinin düzensizleşmesi, sel ve su baskınlarının yanında yoğun kuraklığın da ülkemizi etkilediği bilinmektedir” dedi. Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat 
KAYSERİ İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMANIZ VAR MI?
Kurum’a, kuraklığın Kayseri boyutunu soran Özdemir, yönelttiği şu sorulara cevap istedi: 
Kayseri ilinde iklim değişikliğinin yarattığı tahribat hakkında bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır? Kayseri' de son dönemde gözlemlenen kuraklık riskine karşı bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir?  Yaşanan kuraklıktan etkilenen yerleşim yerleriyle ilgili detaylı bir çalışma yapılmış mıdır? 
Kayseri' de kuraklık riskinin en yoğun olduğu bölgeler nerelerdir? İklim değişikliğinin oluşturduğu tehdit ve riskler karşısında geliştirilecek tedbir ve eylem planına yönelik Kayseri'de koordinasyon nasıl sağlanacaktır?
BELEDİYELERLE İLGİLİ YAPILAN YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ!
Özdemir’in, Kayseri sorularına net cevaplar vermeyen Bakan Kurum, belediyelere dikkat çekerek, İklim Değişikliği Daire Başkanlıkları veya Şube Müdürlükleri kurulmasına yönelik çalışmanın yapıldığını söyledi. 
İşte Bakan Kurum’un, MHP’li Özdemir’e verdiği yanıt: İklim değişikliğinin farklı bölgelerimizde farklı etkilerinin olması ve bölgesel ekonomik, çevresel ve sosyal karakteristiklerin farklı yapıda olması nedeniyle, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesi için Bölgesel İklim Değişikliği Eylem Planları eş zamanlı olarak hazırlanmış ve kamuoyuna sunulmuştur. Bölgesel İklim Değişikliği Eylem Planları kapsamında; Yedi coğrafi bölgenin temel özellikleri, Bölgelerde ortaya çıkan iklim ile ilişkili etkiler, İklim değişikliğinin sektörler bazında mevcut ve olası etkileri, Sektörel bazda öncelikli eylemler, 
Bakanlığımız görev, yetki ve sorumlulukları kapsamında gerçekleştirilecek eylemler, ana başlıklarında bölgesel değerlendirilmeler yapılmıştır. 
Kent düzeyinde iklim değişikliği eylem planı veya strateji belgesi hazırlarken, bölgesel planlar üst ölçek planlar gibi kılavuz ve yol gösterici olarak kullanılması için hazırlanmıştır. 
Resmi Gazete'nin 8 Nisan 2020 tarihli sayısında yayınlanan "Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli idare Birlikleri Norm Kadro ilke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile il ve ilçe belediyelerinde İklim Değişikliği Daire Başkanlıkları veya Şube Müdürlükleri kurulmasına yönelik değişiklik yürürlüğe girmiştir. Bu amaçla söz konusu birimlerde yer alan belediye personellerine iklim değişikliği alanında kapasite artırmak amacı ile çeşitli eğitimler verilmektedir.