MHP'li vekil bu kotaya ne diyecek?

Geçtiğimiz yıl NBŞ ile ilgili çıkışı ve Bakan'a yönelik soruları ile gündeme gelen MHP'li vekil İsmail Özdemir'in, başta insan sağlığını ve aynı zamanda şeker sektörünü de tehdit eden NBŞ kotasının yüzde yüz arttırılması ile ilgili sergileyeceği tutum merak konusu oldu.

MHP'li vekil bu kotaya ne diyecek?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, bir süre önce Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) sorununu Meclis gündemine taşımıştı. Şeker’de yaşanan bazı sıkıntıları da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soran Özdemir, NBŞ ile ilgili olarak şu  soruları yöneltmiş ve cevap istemişti. Özdemir, “Türkiye’de nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimi yapan fabrika sayısı ve kapasiteleri ne kadardır? Son 2 yıldaki nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotası ne kadardır? Bu fabrikalar ne kadar nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimi gerçekleştirmişlerdir? Nişasta bazlı şeker (NBŞ)  kotasının yüzde 2,5 olması nedeniyle en fazla 67 bin 500 ton üretilmesi gerekirken yaklaşık bu rakamın 10 katı 600 bin ton seviyelerinde üretilip satıldığı iddiaları doğru mudur? Bu konuda denetim eksikliği bulunmakta mıdır?”

MHP'li Özdemir’in şeker sektörü ile ilgili sorularına ilişkin önergesine 2019 yılında Bakan Pakdemirli, şu yanıtı vermişti:

NBŞ'DE YÜZDE YÜZ ARTTIRILAN KOTA TARTIŞMASI

Diğer yandan nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 100 artırılarak, yüzde 2.5’ten yüzde 5’e çıkarıldı. Şeker piyasasının düzenleme ve denetimine ilişkin, ikisi Cumhurbaşkanlığı yönetmeliği olmak üzere hazırlanan 3 ayrı yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı bu kotayı yüzde 50 düşürme ve artırmaya yetkili olacak. Nişasta bazlı şekerlerin kotası 2018’de önce yüzde 10’dan yüzde 5’e, bir yıl sonra da yüzde 2.5’e düşürülmüştü. Bu durum tepkileri de beraberinde getirdi. Muhalefet bu karara, “Korkunç bir karar, gıda terörüne devlet eliyle onay” şeklinde tepki gösterdi.
NİŞASTA BAZLI ŞEKERİN ZARARLARI…
Nişasta bazlı şekerin yoğun olarak tüketilmesi sonucu karaciğer yağlanması, pankreas kanseri, fibrozis, siroz, insülin hastalıkları, eklem iltihabı, hipertansiyon, koroner kalp hastalıkları ve türevi hastalıkların meydana gelebileceği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştı. En yaygın görülen zararı ise obezite ve diyabete yol açması olarak ifade edilmişti.
MHP’Lİ VEKİL ÖZDEMİR BU KONUDA NASIL BİR TAVIR ORTAYA KOYACAK?
Bir süre önce bu önemli sorunu gündeme taşıyan ve yöndeki çıkışı ile dikkat çeken Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda  Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir’in, bu konuda yaşanan tartışmalar, sonrasında açıklama yapıp, yapmayacağı ya da konuya ve sorunlara ilişkin yeni bir hamle yapıp, yapmayacağı merak konusu oldu.