MHP'li vekil 28 yıldır bitirilemeyen yolun ve Bakan'ın peşini bırakmıyor!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, yapımına 1993 yılında başlanan ve 28 yıldır bitirilemeyen Kayseri Yahyalı-Mansurlu-Kozan Yolunu bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. Önceki Bakan Mehmet Cahit Turhan'a da yolun ne olacağını soran Özdemir, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Bakan Adil Karaismailoğlu'na da ikinci kez yolu durumunu sordu.

MHP'li vekil 28 yıldır bitirilemeyen yolun ve Bakan'ın peşini bırakmıyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

MHP’li Özdemir, 2018 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde; İç Anadolu ile Akdeniz Bölgelerini birbirine bağlayacak en kısa mesafe olan, yapımına 1993 yılında başlanan ve aradan geçen 28 yıla rağmen bir türlü bitirilemeyen Kayseri Yahyalı-Mansurlu-Kozan yolunun ne zaman tamamlanacağını sormuştu. Özdemir, Turhan’dan sonra koltuğa oturan yeni Bakan Adil Karaismailoğlu’na  da geçtiğimiz yıl aynı soruları yönelterek, “Yolun ne zaman tamamlanacak? Bu konuda nasıl bir planlama söz konusu? Bakanlığınızın konuya ilişkin görüşü ve 2021-2023 yılları programı nasıldır?” dedi ve cevap istedi.

YILAN HİKAYESİNE DÖNEN YOL

Özdemir, yılan hikayesine dönem Kayseri Yahyalı-Mansurlu-Kozan Yolunun peşini bırakmadı ve bir kez daha Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Bakan Adil Karaismailoğlu’na yolla ilgili sorular yöneltti. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına, Bakan tarafından cevaplandırılması istemiyle yeniden soru önergesi veren MHP’li Özdemir, Bakanın daha önce verdiği “Çalışmaların 2022 yılında tamamlanması planlanmaktadır” cevabı hatırlattı. Bakan’ın verdiği cevaplara atıfta bulunan ve yeni sorularına yanıt isteyen Özdemir, önergesinde şu ifadeleri kullandı: Kayseri Yahyalı-Mansurlu-Kozan yolu çalışmalarının ne zaman tamamlanacağına ve ayrılan ödenek miktarına ilişkin 18.06.2020 tarihinde Meclis Başkanlığı'na vermiş olduğum yazılı soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 12.08.2020 tarihinde cevap verilmiştir. Bu kapsamda; “4 km uzunluğundaki kesimde bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol ve 14 km uzunluğundaki kesimde sathi kaplamalı tek yol çalışmaları devam etmekte olup çalışmaların 2022 yılında tamamlanması hedeflenmektedir” cevabına istinaden belirtilen çalışmaların günümüz itibariyle ne kadarlık bir kısmı tamamlanmıştır? Bahse konu çalışmaların 2022 yılında tamamlanması hedefinden sapma bulunmakta mıdır?  “Proje kapsamında bulunan 9607 m uzunluğunda 9 adet tünel ve 1544 m uzunluğunda 9 adet viyadük içeren güzergaha ait ön proje mevcut olup 2 adet aç-kapa tünelinin bulunduğu kesimde jeolojik ve geoteknik proje çalışmaları devam etmektedir” cevabı dikkate alındığında jeolojik ve geoteknik proje çalışmaları tamamlanmış mıdır? Tamamlanmadıysa ne zaman tamamlanması planlanmaktadır? Bakanlığınızın konuya ilişkin görüşü ve 2022-2023 yıllarına yönelik programı nasıldır?'

BAKAN’DAN ÖZDEMİR’E YOL CEVABI

Yolun peşini bırakmayan Özdemir’in yönelttiği sorulara yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Bakan Adil Karaismailoğlu, “Kamulaştırma sürecinin tamamlanmasını müteakip çalışmalara yeniden başlanacaktır” dedi.
Bakan Karaismailoğlu, “Develi-Yahyalı arası 4 km'lik kesim bitümlü sıcak karışım (BSK) kaplamalı bölünmüş yol, 12 km'lik kesim ise sathi kaplamalı (SK) tek yol olarak tamamlanmıştır. Kalan 2 km'deki kamulaştırma sürecinin tamamlanmasını müteakip çalışmalara yeniden başlanacaktır. 

Kozan-Mansurlu arası trafik akışının güvenli bir şekilde sağlanması adına mevcut yolun iyileştirilmesine yönelik proje çalışmaları devam etmekte olup, 2 adet aç-kapa tünelini de içeren kesime ait geoteknik proje çalışmaları tamamlanmıştır. Ayrıca söz konusu yolda, 9 adet tünel ile 9 adet viyadük içeren kesimin onaylı ön projeleri mevcut olup uygulama proje çalışmaları devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

MHP'Lİ ESKİ BAŞKAN "KAYSERİ LOBİSİ ENGELLİYOR" İDDİASINDA BULUNMUŞTU!

Adana’nın MHP’li Kozan eski Belediye Başkanı Musa Öztürk de geçmişte  bir türlü tamamlanamayan yolla ilgili olarak, 'Adana sınırları içinde bulunan madenin nakliyesi Kayserili bir firma tarafından tekelleştirilmiş durumda. İşte bu yüzden yolun yapılmasını Kayseri lobisinin engellediğini düşünüyorum. Mansurlu yolu Kayseri lobisine kurban ediliyor. Maalesef Adana siyaseti yetersiz kalıyor' ifadelerini kullanmış ve akıllarda soru işaretleri bırakmıştı.