MHP'li Ersoy, Kayserili avukatların talebini Meclis'te dile getirdi!
Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz alan Milletvekili Baki Ersoy, Kayserili avukatların iletmiş olduğu talebi Meclis kürsüsünden dile getirdi. Detaylar Kayseri Olay'da...
Türkiye Büyük Millet Meclisinin 105’inci Birleşiminin İkinci Oturumunda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grubu adına söz alan MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, 156 sıra sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ikinci bölümü üzerine açıklamalarda bulundu.
Milletvekili Ersoy, konuşmasında Kayserili avukatların iletmiş olduğu talebi de Meclis kürsüsünden dile getirirken, yeni Başkan Hacıosmanoğlu’nu da tebrik etti.
MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy'un konuşması şu şekilde; "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 156 sıra sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ikinci bölümü üzerine konuşma yapmak üzere Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Yüce heyetinizi ve ekranları başında bizleri izleyen yüce Türk milletinin tüm fertlerini saygılarımla selamlıyorum.
Kamuda tasarrufların artırılması amacıyla titizlikle hazırlanmış olan bu teklifin konuşmama konu ikinci bölümünde Gelir
İdaresi Başkanlığına bağlı birimlerde görev yapan gelir uzmanları ve gelir uzman yardımcılarının görev ve sorumluluklarının kanunla düzenlenmesi amaçlanmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatının “defterdarlık” adı altında mevcut fonksiyonlarıyla yeniden teşkilatlandırılması ve Hazine Maliye Bakanlığı taşra teşkilatında görevli birimlerin Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı olarak kurulan defterdara bağlı çalıştırılması yönünde yapılan teşkilat düzenlemeleri kapsamında bazı değişiklikler yapılması planlanmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatında yer alan “vergi dairesi başkanı” unvanı “defterdar” olarak değiştirildiğinden vergi dairesi başkanlarının mevcut özlük haklarının devam ettirilmesi amacıyla düzenlemeler yapılmaktadır. Kaldırılan defterdar yardımcısı kadrolarında çalışan personelin Gelir İdaresi Başkanlığının taşra teşkilatında yer alan kadrolara atanması sağlanacaktır.
MASAK tarafından düzenlenen idari para cezaları için sulh ceza mahkemesi yerine idari yargı yoluna başvuru yönteminin uygulanması amacıyla düzenleme yapılmaktadır. Zira, idari para cezası uygulanan fiiller idare hukuku kapsamında uzmanlık gerektiren karmaşık ve teknik konulardır. Deprem bölgesinde nüfusu azalan belediyeler için genel bütçeden alınacak payın azalmaması adına ilgili kanunda düzenlemeler yapılmaktadır.
102 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle devlet yardımları alanında Strateji ve Bütçe Başkanlığı yetkili merci hâline
getirilmiştir. Bu sebeple, ilgili kanundaki bakana yapılan atıfların strateji ve bütçe başkanına yapılması ve aynı maddeye “Strateji ve Bütçe Başkanlığı” ibaresinin eklenmesi amaçlanmaktadır.
İller Bankası Anonim Şirketi yerel yönetimlere uygun faizli ve uzun vadeli finansman desteğini ve likidite döngüsünü
kendi öz kaynaklarından sağlamaktadır fakat hâlihazırda,x kanunen belirlenen sermaye tavanına ulaşılmıştır. Bu sebeple, yerel yönetimlere desteğin sürdürülebilmesi için sermaye tavanının artırılması da amaçlanmaktadır.
Mevcut kanunda yardımcılık dönemi dâhil vergi müfettişi olarak en az on yıl çalışan, yeterlilik sonrası dönemde en az üç
yıl performans değerlendirmesine tabi tutulan ve yapılan performans değerlendirmesinde başarılı olanların vergi başmüfettişi kadrolarına atanması öngörülmekteydi. Yapılacak düzenlemeyle yardımcılık dönemi dâhil vergi müfettişi olarak en az on yıl çalışan, vergi müfettişliğine atanma tarihi sonrasında en az altı yıl performans değerlendirmesinde başarılı olanların vergi başmüfettişi kadrolarına atanmaları hüküm altına alınmış, söz konusu düzenlemeden önce vergi başmüfettişliğine atanma şartlarını sağlayabilecek nitelikte olanlar için bir geçiş hükmü öngörülmemiştir. Maddeyle, söz konusu personelin geçmişe yönelik mali ve özlük hakları açısından hak doğurmadan mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır. Özel veya kamu ayırımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşlara ait yönetim kurulu, denetim kurulu ve benzeri organlarda görev alan memurlar ve diğer kamu görevlileri ile işçiler dâhil, kapsama giren kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen, her statüdeki personele ve belediye başkanlarına, belediye meclis üyelerine ve il genel meclisi üyelerine kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın, bu görevlerden sadece biri için ödeme yapılması ve bu kapsamda yapılacak ödemelere üst sınır getirilmesi de amaçlanmaktadır.
Anayasa Mahkemesinin iptal kararı da dikkate alınarak serbest avukatlar belirli güvencelerle tekrar MASAK yükümlüleri
arasına alınmaktadır. Bu düzenleme Mali Eylem Görev Gücünün tavsiyesi bakımından da bir gereklilik arz etmektedir." dedi.
Ersoy, avukatların talebini dile getirdi
MHP Milletvekili Ersoy, Kayseri'de görev yapan avukatların iletmiş olduğu 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 324.maddesinin 2.fıkrasına “zorunlu müdafii görevlendirme kapsamındaki müdafilere Türkiye Barolar Birliği tarafından yayımlanan, 'Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” uyarınca hükmedilen beraat vekalet ücretinin tahsilinde, Barolar tarafından verilen görevlendirme belgesi vekaletname hükmünde sayılır.” ibaresinin eklenmesi talebini dile getirdi.
Ersoy konuşmasını şöyled sürdürdü; "Avukatlarımızdan bahsetmişken seçim bölgem olan Kayseri’mizde görev yapan avukatlarımızdan makamımıza iletilen talepler doğrultusunda birkaç hususa da değinmek istiyorum. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda geçen 'beş katı veya daha fazlası' ibaresinin 'iki katı veya daha fazlası' olarak değiştirilmesi talep edilmektedir.
Mevcut kanuna göre, bu kriterlerin altında kalan anonim şirketler ile yapı kooperatiflerinin sözleşmeli avukat bulundurma
zorunluluğu bulunmamaktadır. Avukatlarımızın talep ettiği düzenlemeler yapıldığı takdirde 'iki katı veya daha fazlası' teklifiyle esas sermaye miktarı 500 bin TL olan anonim şirketler avukat bulundurmak durumunda olacaktır.
6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’da yapılması talep edilen değişiklikle avukatlarımızın da hâkim ve savcılarımız gibi ateşli silah taşıyabilmeleri talep edilmektedir. Bu husus, almış oldukları davalar nedeniyle zaman zaman tehditlere maruz kalan avukatlarımızın can güvenliği hususunda oluşabilecek endişelerinin azalması açısından öncelikli talepler arasında bulunmaktadır.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 324'üncü maddesinin (1)’inci fıkrasına “ödenmesi gereken” ibaresinden
sonra “zorunlu müdafi görevlendirme kapsamındaki müdafilere de Türkiye Barolar Birliği tarafından yayımlanan avukatlık asgari ücret tarifesi beraat vekâlet ücreti” ibaresi eklenmesi talep edilmektedir. Harçlar ve tarifesine göre ödenmesi gereken avukatlık ücretleri ile soruşturma ve kovuşturma evrelerinde yargılamanın yürütülmesi amacıyla devlet hazinesinden yapılan her türlü harcamalar ve taraflarca yapılan ödemeler yargılama giderleridir. Avukatlarımız tarafından yapılması talep edilen düzenlemeyle birlikte zorunlu müdafilik kapsamında görev alan avukatların vermiş oldukları emeklerinin karşılığı olan avukatlık asgari ücret tarifesinde belirtilen hususların ödenmesi sağlanarak avukatlarımızın maddi yönden güvencelerinin güçlendirilmesi sağlanacaktır.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 324'üncü maddesinin (2)’nci fıkrasında 'Zorunlu müdafi görevlendirme
kapsamındaki müdafileri Türkiye Barolar Birliği tarafından yayımlanan avukatlık asgari ücret tarifesi uyarınca hükmedilen beraat vekâlet ücretinin tahsilinde barolar tarafından verilen görevlendirme belgesi vekâletname hükmünde sayılır.' ibaresinin eklenmesi talep edilmektedir. Söz konusu taleple beraat vekâlet ücretinin tahsilinde vekâletnamesi olmamasından kaynaklı olarak zaman zaman zorluklarla karşılaşması söz konusu olan avukatlarımızın zorunlu müdafi olarak görevlendirilmesi, görevlendirildiği dosyalarda görevlendirme belgesinin vekâletname olarak sayılmasıyla hakları ve alacaklarının tahsilinde kolaylık sağlanabilecektir.
Adaletin temsilcisi olan, millî hassasiyetler çerçevesinde işini hakkıyla yapan avukatlarımızın taleplerinin mevcut imkânlar doğrultusunda ilgili devlet organlarımız tarafından cevapsız kalmayacağına inancımız tamdır. Şimdiden yapılacak tüm iyileştirmeler için de teşekkür ediyorum." dedi.
Ersoy, yeni Başkan Hacıosmanoğlu’nu da tebrik etti!
Ersoy konuşmasını söyle sürdürdü; "Bugün yapılan Türkiye Futbol Federasyonu seçimlerinde tarihî bir konuşma yapıp onurlu ve tavırlı bir duruş sergileyerek bizleri gururlandıran, sevdamız Kayserispor’un Başkanı kıymetli dostum Ali Çamlı Beyefendi’ye teşekkür ediyorum. Oyların çoğunluğunu alarak Başkan seçilen, Türk futboluna yakışır ve hakkaniyetli bir yönetim anlayışıyla futbolumuzu ileriye taşıyacağına ve yüksek başarılara ulaştıracağına inandığım dostumuz İbrahim Hacıosmanoğlu’nu da tebrik ediyorum, Rabb’im hayırlı hizmetler yapmayı nasip etsin, ülkemize ve Türk futbol camiasına hayırlı olsun.
Bu duygu ve düşüncelerle Milliyetçi Hareket Partisi olarak söz konusu teklifi olumlu değerlendiriyor, destekliyor,
vatanımıza ve milletimize hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum." dedi.