MHP kongresinin iptali için mahkemeye başvurdular

 MHP kongresinin iptali için mahkemeye başvurdular
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

MHP’nin Türkiye genelinde hafta sonu yapacağı ilk kongre olarak açıklanan Kayseri Kocasinan ilçe kongresi daha yapılmadan mahkemelik oldu. Bu konuda bazı partililer Asliye Hukuk Mahkemesi’ne iptal için dava açtı. 

 Pazar günü yapılacağı duyurulan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kocasinan İlçe Teşkilatı’nın seçim öncesinde kongrenin iptali ve durdurulması için yargı yoluna gidildi. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yapılan müracaat ile kongrenin iptali ve durdurulması istendi. Gerekçe olarak ise delegelerin parti üyesi olmayan kişiler tarafından seçildiğini ve seçilen birçok delegenin partiye yeni üye yapıldığı belirtildi.

 MHP Kocasinan üyesi İsmail Birol ve arkadaiları adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “MHP’de Türkiye genelinde kongre sürecinin Kayseri Kocasinan ilçe kongresi ile başlayacağını çeşitli basın kuruluşlarından öğrenmiş bulunmaktayız. Kongre kararı 05.12.2016 tarihinde ilçe seçim kurulunda da ilan edilmiştir. Bu kongre, MHP Tüzüğü’ne, Siyasi Partiler Kanunu’na ve Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2016/303 esas dosyasında verilen tedbir kararına aykırıdır ve iptal edilmesi gerekir. Parti tüzüğü gereğince ilçe kongreleri MYK’nın belirleyeceği kongre takvimine göre yapılabilir. MHP MYK’sının bu konuda almış olduğu bir karar yoktur. Partimizin tüzüğüne göre de siyasi partiler kanununa göre de Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’na bildirilen üyelerin kullandığı oylarla delege seçilmesi gerekirken parti üyesi olmayan birçok kişi oy kullanarak hukuka aykırı şekilde delege belirlenmiştir. Bu durum da kongrenin iptalini gerektirir. Partimizin tüzüğüne göre delegelerin kongreden en az 3 ay önce partiye üye olmaları gerekirken 3 ay önce üye olmayan birçok kişi delege yapılarak seçim kuruluna bildirilmiştir. Bu durumda kongrenin iptalini gerektirir. Partimizin tüzüğüne göre ve siyasi partiler kanununa göre delege listesinin toplantı tarihinden 7 gün önce askıya çıkması gerekirken bu ilan 5 gün önce yapılmıştır. Bu durumda tüzüğe ve kanuna aykırı olduğundan kongrenin iptali gerekir. Bir diğer konu ise bilindiği gibi Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 2016/303 esas sayılı dosyası ile açılan kongrenin iptali davası sebebiyle 19.06.2016 tarihli 6, Olağanüstü Büyük Kongre’ye katılan büyük kongre delegelerinin oy birliği ile almış olduğu tüzük değişikliği ve kongre kararları gecikmesinde sakınca bulunan kabul edilerek tedbiren durdurulması kararı verilmiştir. Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tüzük konusundaki iddialar netleştirilmeden 19.06.2016 tarihli olağanüstü büyük kongre kararını tedbiren durdurmuştur. Verilen bu tedbir kararına rağmen ve henüz Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi yargılamaya devam etmekte iken yeni bir kongre kararı alınması da hukuka aykırılık teşkil etmektedir ve yeniden ihtiyati tedbir kararı verilmesi gerekmektedir. Kongre usule ve yasaya aykırı olduğu için durdurulması ve nihayetinde iptal edilmesi istemiyle Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaatımızı yaptık. Kamuoyunun bilgilendirilmesi adına ilgi ve alakamızı sunarız.”

(Haber Merkezi)