MERDİVEN ALTI OKUL MALZEMESİ ALMAYIN
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kırtasiye ürünlerine yönelik olarak 2011 yılından bu yana aralarında Kayseri’nin de yer aldığı bazı illerde denetimler yaptıklarını ve yapmaya da devam ettiklerini dile getirerek, “Yapılan denetim sayısı 50 bin adet ürünü, uygulanan yaptırım miktarı da 700 bin lirayı buldu” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kırtasiye ürünlerine yönelik olarak 2011 yılından bu yana çeşitli illerde denetimler yapıldığını ve sonuçta ürünü güvensiz bulunan üretici/ithalatçılara karşı çok ciddi yaptırımlar uygulandığını belirtti. Bakan Yazıcı, üç yıl sonunda bu kapsamda yapılan denetim sayısının 50 bin adet ürünü, uygulanan yaptırım miktarının da 700 bin lirayı bulduğunu kaydetti. Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tüketicilerin günlük hayatının vazgeçilmezi olan tekstil, ayakkabı, mobilya, kırtasiye, çocuk bakım ürünleri ve hobi-spor ekipmanları gibi birçok ürünün güvenliğinin sağlanmasından sorumlu olduğunu ifade etti. Çok yakında yeni eğitim öğretim yılının başlayacağına işaret eden Yazıcı, bu dönemde kırtasiye ürünleriyle ilgili denetimler yapıldığını ve önlemler alındığını bildirdi. Bu kapsamda; Bakanlıkça yürütülen "Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" gereğince kırtasiye ile okul kıyafet ve ayakkabılarında kullanımı kısıtlanmış tehlikeli kimyasal maddeler olan azo boyar ve fitalat denetimleri yapıldığı bilgisini veren Yazıcı, şunları kaydetti: "Bakanlığımız, kırtasiye ürünlerine yönelik olarak 2011 yılından bu yana çeşitli illerde denetimler yapmakta ve sonuçta ürünü güvensiz bulunan üretici/ithalatçılara karşı çok ciddi yaptırımlar uygulamaktadır. Bu üç yıl sonunda bu kapsamda yapılan denetim sayısı 50 bin adet ürünü, uygulanan yaptırım miktarı da 700 bin lirayı bulmuştur. Bu konudaki kararlılığımız sektördeki firmalarca da anlaşılmış ve bu süreçte ciddi iyileşmeler olmuştur. Örneğin, ilk iki yıl verilerini karşılaştırdığınızda, güvensiz ürün sayısında yüzde 50'ye yakın azalma olmuştur. Bu da bizi sevindirmekte ve bütün yorgunluğumuzu unutturmaktadır."
YAPTIRIMLAR SON DERECE CAYDIRICI OLUYOR
Güvensiz ürün üreten veya ithal eden firmalara yönelik yaptırımların, alışılmışın dışında sadece para cezası değil ürünün toplatılması, kamuoyuna ilanı ve imhasını da içerdiğini belirten Yazıcı, bu yönü ile yaptırımların son derece caydırıcı olduğunu ifade etti. Söz konusu yaptırımların tamamının, ilgililer tarafından yerine getirilmesi için sıkı şekilde takip edildiğini, yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin yerine Bakanlık olarak gereğinin yapıldığını ve ilgiliden tahsil edildiğini anlatan Yazıcı, şöyle devam etti: "Bu seneki denetimlerimizde geçen yıldan farklı olarak, bu yıl başında yürürlüğe giren 'Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ' gereğince ürünlerde bulunan ve kanserojen olan ağır metalleri de denetlemekteyiz. Bunlarda en az öncekiler kadar tehlikeli ve sağlığa zararlı. Kırtasiye ürünleri ve okul kıyafetlerine yönelik belirlenen 10 ilde denetimler yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bunlar, tüketicilerimizin ve üretici/ithalatçılarımızın yoğun olarak bulunduğu merkezler. Örneğin; İstanbul, Trabzon, İzmir, Adana, Şanlıurfa, Kayseri, Eskişehir, Bursa gibi iller. Okullar açılmadan önce denetim sürecini tamamlamayı ve yine denetim sonuçlarını en kısa sürede kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz
OKUL MALZEMESİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kırtasiye ürününü seçerken üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz markası-modeli belli olmayan üretici/ithalatçısına dair hiçbir bilgi bulunmayan ürünleri tercih etmemelidirler. Satın alınan kırtasiye ürünlerinde, özellikle boya kalemlerinde 'EN 71 standardına uygundur' ibaresinin bulunup bulunmadığına bakmalıdırlar. Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakmalıdırlar. Örneğin, 36 aydan küçük çocuklar için risk oluşturan kırtasiye malzemelerinde bulunan uyarılar yaşanabilecek kazalara karşı dikkate alınmalıdır. Özellikle plastik, tekstil ve deri ürünlerinde renk ne kadar koyuysa o kadar çok boyar madde kullanılmış demektir. Bu nedenle, kimyasal kokan koyu renkli ürünlerden kaçınılmalı. Alındığında kullanılmadan önce mutlaka yıkanmalıdır. Islandığında renk veren, boyası akan koyu renkli elbiselerin cilde teması tehlikelidir. Yazıcı, bu sayılanların, velilerin imkanları dahilinde yapabilecekleri basit kontroller olduğunu belirterek, bununla birlikte, satın aldıkları bir kırtasiye ürününün güvensiz olduğunu düşünenlerin, bakanlığın "tuketici.gov.tr" adresli sitesinden veya "ALO 175 Tüketici Hattı"ndan şikayette bulunabileceklerini ifade etti.