Merakla bekleniyordu! Dolar ve Euro'ya etkisi ne kadar oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Perşembe günü açıklanan repo faiz kararının döviz kurlarında etkisi ne kadar oldu? Yeni haftada ekonomik takvimde neler var, işte detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Merakla bekleniyordu! Dolar ve Euro'ya etkisi ne kadar oldu?

Kayseri'de vatandaşların ve piyasaların yakından takip ettiği döviz kurları geçtiğimiz hafta Dolar 28 TL üzerine çıkarak günlük kapanışlar yaparken Euro ise 30 TL üzerine denemeler yaptıysa da 30 TL üzerinde kalıcı olmayıp 30 TL altı haftalık kapanış yaptı.
23 Ekim haftasına 28.04 TL civarında başlayan Dolar kuru serbest piyasada 27 Ekim Cuma günü kapanışı 28.16 TL'den yaptı, hafta boyunca en yüksek 28.38 TL'yi görürken en düşük ise 27.99 TL'yi gördü. 
Euro ise serbest piyasada 23 Ekim haftasına 29.66 TL'de başladı ve Euro 27 Ekim Cuma günü kapanışını ise 29.78 TL'den yaptı hafta boyunca en yüksek 30.17 TL'yi görürken en düşük ise 29.51 TL'yi gördü.

Merakla bekleniyordu! Repo faiz artışının etkisi Dolar ve Euro'ya ne kadar oldu?

Piyasalarının merakla beklediği aylık repo faiz oranı 26 Ekim Perşembe günü açıklandı. Ekim ayı poltika faizi (repo faiz oranı) için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Hafize Gaye Erkan Başkanlığında toplanarak ekim ayı politika (repo) faizini 5 puan artırarak yüzde 30'dan yüzde 35'e yükselti. Repo faizi artışının döviz kurlarında etkisi ise çok sınırlı oldu.

Geleçek hafta ekonomik takvimde neler var...

30 Ekim 2023 Pazartesi:

  • Türkiye Ekonomik Güven Endeksi (Ekim): Ekonomik güven endeksi, ekonomik koşulların ve beklentilerin bir verileridir. Ekim ayının sonunda açık olacaktır.

31 Ekim 2023 Salı:

  • Turizm Geliri (3. Çeyrek): Türkiye'nin turizm sektöründe elde ettiği geliri gösteren bir rapordur. Üçüncü çeyrek sonuçları açıklanacak.
  • Ticaret Açığı (Eylül): Türkiye'nin dış ticaret dengesi ile ilgili bir rapordur. Eylül ayına ait veriler düzenlenir.
  • Yabancı Turist Girişi (Yıllık) (Eylül): Yabancıların Türkiye'ye giriş istatistiklerini gösteren bir rapordur. Eylül ayına ait yıllık veriler uygulanır.

1 Kasım 2023 Çarşamba:

  • İmalat PMI (Ekim): İmalat sektörünün ölçen bir endekstir. Ekim ayına ait sonuçlar açıklanacaktır.

2 Kasım 2023 Perşembe:

  • TCMB Enflasyon Raporu: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından geliştirilen ve ülkenin enflasyon durumu hakkında bilgi içeren bir rapordur.
  • Brüt Döviz Rezervleri: Türkiye'nin brüt döviz rezervlerinin güncel gösteren bir rapordur.
  • Net Döviz Rezervleri: Türkiye'nin net döviz rezervlerinin güncel durumunu gösteren bir rapordur.

3 Kasım 2023 Cuma:

  • Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Ekim): Tüketici fiyatlarının yıllık değişimini gösteren bir rapordur. Ekim ayına ait yıllık TÜFE uygulanır.
  • Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Ekim): Tüketici fiyatlarının aylık değişimini gösteren bir rapordur. Ekim ayına ait aylar TÜFE'den oluşur.
  • Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Yıllık) (Ekim): Üretici fiyatlarının yıllık değişimini gösteren bir rapordur. Ekim ayına ait yıllık ÜFE uygulanır.
  • Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) (Ekim): Üretici fiyatlarının aylık değişimini gösteren bir rapordur. Ekim ayına ait aylık ÜFE'ler toplanır.