MEĞER CHP'Lİ ARIK, AYLAR ÖNCESİNDEN
Erciyes Üniversitesi’nde yaşanan “Radyoloji bölümünde görevli çalışanların troid kanserine yakalandığı” iddiaları ile birlikte ilginç bir ayrıntıda gün yüzüne çıktı. Meğer, CHP Milletvekili Çetin Arık, aylar öncesinden konuyu gündeme taşıdı ve bu konuyu dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na, “Radyoloji çalışanlarının günlük çalışma saatinin 5 saatten 7.5 saate çıkarılma sebebi nedir, daha fazla radyasyona maruz kalmaları için mi bu uygulamayı hayata geçirdiniz?” sorusunu da yöneltti. Ancak, Arık’ın bu sorularına şu ana kadar yanıt verilmiş değil.
Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji bölümünde görevli, 12 röntgen teknisyeninin troid kanserine yakalandığı öne sürülmüştü. Bu konuda Türk Sağlık-Sen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuru yaparak çalışma ortamında gerekli önlemler alınmadığı iddiasını araştırmak üzere müfettiş talep etmişti.
Gündeme gelen bu iddiaların ardından Üniversite Hastanesi’nin yönetimi, iddiaları yalanlamış ve bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını, 12 değil 2 personelin tiroid kanserine yakalandığını açıklamıştı. Hastane yönetimi ayrıca bu konuda her türlü önleminde alındığını ifade etmişti.
İşte Üniversitede yaşanan bu durum akıllarda soru işaretleri bırakırken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık’ın, aylar önce bu konuda ve alanda çalışan personel hakkında dikkat çeken uyarılarda bulunduğu ve konuyu Meclis gündemine de taşıdığı ortaya çıktı.
CHP’li Arık, 15 Şubat’ta yani aylar önce radyoloji teknisyenleri ve teknikerlerinin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
“GÜNLÜK ÇALIŞMA SAATİNİN 5 SAATTEN 7.5 SAATE ÇIKARILMA SEBEBİ NEDİR?”
Bu konuda dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle de soru önergesi veren Arık,
“Kamu hastanelerinde Radyoloji teknisyen ve teknikerlerinin şu an izinleri veriliyor, özel hastanelerde ise şua izinleri yeterli düzeyde verilmiyor. Verilmeme sebebi nedir, denetimlerde bu konulara dikkat ediyor musunuz?
Radyasyona maruz kalan personele kamuda yıpranma payı SGK primlerine yansıtılırken, özel hastanede çalışanlarla ilgili böyle bir çalışma yapılmamaktadır. Neden bu şekilde bir ayrım yapılmaktadır. Özel sektör çalışanları aynı radyasyona maruz değil midir? Radyoloji çalışanlarının günlük çalışma saatinin 5 saatten 7.5 saate çıkarılma sebebi nedir, daha fazla radyasyona maruz kalmaları için mi bu uygulamayı hayata geçirdiniz?
Kamu hastanelerindeki radyoloji teknisyen ve tekniker doluluk oranı nedir?
Binlerce atama bekleyen radyoloji teknisyen ve teknikeri için 2016 yılında planlanan atama kadro sayısı var mıdır, varsa kaç kişiden oluşmaktadır ilk atama tarihi belli midir?”
Aylar öncesinden Radyoloji alanında eğitim gören ve çalışan personelin sıkıntısını gündeme getiren CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık’ın, bu konudaki önemli tespitlerine ve sorularına şu ana kadar cevap verilmemesi ise dikkat çeken bir diğer konu. Haber: Cafer ZENGİN