Meclis'te konuştu: Dengeler bozuldu! Tartışılabilecek bir ortam talep ediyorum!

AK Parti Kayseri Milletvekili eski Bakan Taner Yıldız, uzun bir aranın ardından Meclis'te konuştu

Meclis'te konuştu: Dengeler bozuldu! Tartışılabilecek bir ortam talep ediyorum!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, uzun bir aranın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuştu.  “Pandemiyle beraber dünyadaki bütün arz ve talep dengeleri bozuldu” diyen Yıldız, enerjide yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, bu konunun tartışılabileceği bir ortam talep etti.

AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Meclis’te konuştu. Elektrik ve doğal gaz fiyatları konusunda yaşanan sorunlara değinen Yıldız, “Dünyada ekonomiler globalleşiyor, politikalar ulusallaşıyor ve özellikle enerji sektörü açık pozisyonun en önemli olduğu sektörlerden bir tanesidir. Tehditlerle fırsatların beraberce yönetilmesi gereken bir sektördür ve paradoksları yönetmeniz gereken bir sektördür. Her birine çok kısa örnekler vereceğim. Mesela, üretici sizin, vatandaş sizin, çiftçi sizin, esnaf sizin. Üretici için daima ucuz, tüketici için daima pahalı olan bir kalemden bahsediyoruz; elektrik fiyatları, doğal gaz fiyatları; et böyle, süt böyle, yumurta böyle. Ama üretici de sizin yani öyle bir fiyatlama yapmanız lazım ki o fiyatlamadan Türkiye’de yapılan her türlü yatırım -özel veya kamu ayırımı yapılmaksızın- mutlaka vatandaş tarafından tarife yoluyla finanse edilen yatırımlardır. İster modeliniz işletme hakkı devri olsun ister yap-işlet olsun ister yap-işlet-devret olsun ister bir finansman modeliyle olsun her biri mutlaka vatandaş tarafından tarifeyle finanse edilen bir yatırımdır” dedi.
“AZI ÇOK ZARAR, ÇOĞU DA AZ ZARAR YANİ ÖYLE BİR PARADOKS YÖNETMEK ZORUNDASINIZ”
Türkiye’nin, büyüyen bir ülke ama enerji sektörünün de Türkiye'nin büyüme hızından daha hızlı büyüyen bir sektör olduğunu belirten Yıldız, şu ifadeleri kullandı: Doğal gazda geçen yıl yüzde 23 tüketim, elektrikte ise yüzde 8 tüketim büyümesi oldu ve öyle bir metayla karşı karşıyasınız ki azının çok zarar ama çoğunun da az zarar olduğu bir kalemi üretmek zorundasınız. Aynı Türkiye’de son yirmi yıl içerisinde doğal gazın tüketilmediği için “take or pay” dediğimiz “al ya da öde” kalemleri yükümlülüklerinde beş yıl boyunca kullanmayıp da aldığı doğal gaz olmuştur. Şimdi, o yüzden diyorum ki bunun azı çok zarar, çoğu da az zarardır yani öyle bir paradoks yönetmek zorundasınız.
“DAHA GENİŞ BİR ZAMANDA BUNLARIN TARTIŞILABİLECEĞİ BİR ORTAM TALEP EDİYORUM”
“Pandemiyle beraber dünyadaki bütün arz ve talep dengeleri bozuldu” diyen Yıldız,  “Türkiye’de 8740 saat içerisinde öyle enerji çeşitlendirilmesi yapmanız lazım ki bunun içerinde kırk saat enerji kesintisi bile olsa sizin sekiz bin yedi yüz saatlik yaptığınız imalatların her biri tartışılır. O yüzden çok fazla kalem var ve ben, Grup Başkan Vekilimizden ve arkadaşlarımızdan bu tehditleri, fırsatları, bu SWOT analizlerini beraberce değerlendirebileceğimiz, daha geniş bir zamanda bunların tartışılabileceği bir ortam talep ediyorum” şeklinde konuştu.