Meclis'te 'Kayseri'yi araştıralım' teklifi

İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş'tan 'Kayseri'de göç veren ilçeler mercek altına alınsın, araştırılsın, göç önlensin' önerisi...

Meclis'te 'Kayseri'yi araştıralım' teklifi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, ilçe nüfuslarında yaşanan azalmalara dikkat çekerek, kırsal ilçelerin sürekli nüfus kaybettiğini söyledi. Ataş, Kayseri’de ortaya çıkan göçün sebeplerinin ortaya konması için Meclis araştırması açılması önerisinde bulundu. “İktidara her seçimde destek veren kayseri artık çözüm bekliyor” diyen Ataş, “Tarımsal üretimin öneminin arttığı, ekonomik krizin giderek derinleştiği, işsizliğin sürekli yükseldiği bu günlerde kırsal göçü önlemek son derece önemli. Bu nedenle tarım ve hayvancılığa gereken destek verilmeli ver işsizlik önlenmelidir” şeklinde konuştu.

 İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, ülke ve Kayseri’nin sorunlarına dikkat çekmeye devam ediyor. Ataş, bu kez de TÜİK tarafından açıklanan nüfus rakamlarını değerlendirerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına Kayseri’de kırsal ilçelerde yaşanan göç sıkıntısının araştırılması önerisinde bulundu.
KAYSERİ’NİN 16 İLÇESİNDEN 11’İNDE NÜFUS DÜŞMÜŞ
 Türkiye’nin 2020 yılı nüfusu rakamlarının TÜİK tarafından açıklandığını dile getiren Ataş, “Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden alınan verilere göre Türkiye’nin Nüfusu, 2020 yılında bir önceki yıla göre 459 bin 365 kişi artarak 83 milyon 614 bin 362 kişiye ulaşmıştır. Kayseri nüfusu ise, 2019 yılında 1 milyon 407 bin 409 iken; 2020 yılında yüzde 0.99 artış göstermiş ve 1 milyon 421 bin 455'e yükselmiştir. Açıklanan verilere göre; 2019 yılında Kayseri’nin 16 ilçesinden 11’inde nüfus düşmüştür. 2020 de ise, 9 ilçesinde nüfus azalmaya devam etmiş, 2 ilçesinde ise çok az artışlar yaşanmıştır. Özellikle kırsalda bulunan ilçeler sürekli nüfus kaybetmektedir. İlçelerimizde nüfusun azalması ve nüfusun şehir merkezinde yoğunlaşması birçok yönüyle sakıncalar ortaya çıkarmaktadır. İlçelerimizde yaşanan göçün sebeplerinin araştırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve göçü önlemeye yönelik çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması teklifinde bulunduk” diye konuştu.
 VATANDAŞ İŞSİZLİK KAYGISI YAŞAMAMALI
AKP iktidarına  sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirilmesi yönünde çağrı da yapan Ataş, “Şehirlerimizi daha yaşanabilir kılmak ve göçü önlemek adına, tarım ve hayvancılığa gereken önem ve destek verilmeli, vatandaşlarımız işsizlik kaygısı yaşamamalı, eğitim ve sağlık hizmetlerinde yeterlilik arttırılmalı ve sosyal devlet olmanın gereklilikleri yerine getirilmelidir” dedi.
İKTİDARA HER SEÇİMDE DESTEK VEREN KAYSERİ ARTIK ÇÖZÜM BEKLİYOR
İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş, Meclis araştırması açılmasına yönelik gerekçelerini ise şu şekilde sıraladı: Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden alınan, TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Kayseri’nin nüfusu 2020 yılında 14.046 kişi artarak 1 milyon 421 bin 455'e yükselmiştir. Bu nüfus, 712.710 erkek ve 708.745 kadından oluşmaktadır. Kilometre başına 83 kişi düşmektedir. Kayseri nüfusunun yüzde 80’ i şehir merkezinde, kalan kısmı ise kırsal ilçelerde yaşamaktadır. Kayseri’nin kırsal ilçeleri yıllar itibari ile sürekli göç vermektedir. 2019 yılında Kayseri’nin 16 ilçesinden 11’inde nüfus düşmüştür. 2020 de ise, 9 ilçesinde nüfus azalmaya devam etmiş, 2 ilçesinde ise çok az artışlar yaşanmıştır. En fazla göç yüzde 6,56 ile Özvatan’da yaşanmıştır. Özvatan’ ı sırasıyla yüzde 4,98 ile Felahiye, yüzde 4,90 ile Pınarbaşı, yüzde 3,97 ile Akkışla, yüzde 3,06 ile Sarıoğlan, yüzde 1,60 ile Bünyan, yüzde 1,01 ile Yeşilhisar, yüzde 0,62 ile Tomarza ve yüzde 0,48 ile Sarız takip etmektedir. Hacılar ve Yahyalı ilçelerimiz de ise 2019 nüfus azalırken, 2020 yılında ilçelerimizin nüfusları az da olsa artmıştır. Bu ilçelerin dışında nüfus artışının yaşandığı ilçelerin 3’ü merkez ilçedir.  Tarımsal üretimin öneminin arttığı, ekonomik krizin giderek derinleştiği, işsizliğin sürekli yükseldiği bu günlerde kırsal göçü önlemek son derece önemlidir. Hemşerilerimizin zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıkları ilçelerimize iktidar, gerek merkezi bütçeden gerekse belediyeler aracılığıyla yatırım yapmalıdır. Şehirlerimizi daha yaşanabilir kılmak ve göçü önlemek adına; tarım ve hayvancılığa gereken önem ve destek verilmeli, vatandaşlarımız işsizlik kaygısı yaşamamalı, eğitim ve sağlık hizmetlerinde yeterlilik arttırılmalı ve sosyal devlet olmanın gereklilikleri yerine getirilmelidir. İktidara her seçimde sorgusuz destek veren Kayseri bu konuda gereken çalışma, önlem ve önerileri beklemektedir.