Maymun Çiçeği bilmecesi: Bakanlık 'Yok' dedi ama Türk Tabipler Birliği sayı verdi!

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Maymun Çiçeği olarak bilinen hastalıkla ilgili açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipler Birliği'nin açıklamaları kafaları karıştırdı. Bakanlık vaka yok derken Türk Tabipler Birliği sayı verdi. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…

Maymun Çiçeği bilmecesi: Bakanlık 'Yok' dedi ama Türk Tabipler Birliği sayı verdi!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Dün yapılan Dünya Sağlık Örgütü tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı’nın ardından M çiçeği (mpox) hastalığının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Türk Tabipler Birliği’nin açıklamaları kafa karıştırdı.  Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘Maymun çiçeği ve Covid ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil’ dedi. 
Bakanlıktan yapılan açıklamada ise, ‘Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir.’ açıklaması yapıldı. 

12 olgu tanımlandı!

Türk Tabipler Birliği ise X Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ni (CDC) referans göstererek, ülkemizde 12 olgu tanımlandığını ifade etti. TTB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 
DSÖ, 14 Ağustos 2024'te Mpox (eski adıyla maymun çiçeği) salgınını uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan etti. Bu ilanın amacı; ülkeleri tanı, surveyans (takip), bağışıklama, tedavi açısından gerekli önlemleri alıp kaynak ayırmaları için uyarmak ve böylece salgının kontrol altına alınmasını sağlamaktır.

DSÖ açıklamasında; sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 2024 yılında görülen olgu sayısının 15.600, ölen hasta sayısının 537 olduğu bildirildi. Afrika genelinde 2022'de 7.146 ve 2023’te 14.957 olgu saptanmışken, 2024 yılı ağustos ayı itibariyle olgu sayısının 17 bine ulaştığı aktarıldı.

DSÖ’nün 12 Ağustos 2024 tarihli güncel durum raporunda; 1 Ocak 2022 ve 30 Haziran 2024 tarihleri arasında 116 ülkede yaklaşık 100 bin olgunun ve 208 ölümün görüldüğü belirtildi. Tanı testlerinin kısıtlılığı, tıbbi izlemlerin yetersizliği düşünüldüğünde bu sayıların buzdağının sadece görünen kısmı olduğu vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı tarafından ülkemizdeki olgu sayısı hakkında bilgi verilmezken, Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, ülkemizde 12 olgu tanımlandı.’
TTB ayrıca konuyla ilgili hazırladığı bilgi notunu da kamuoyu ile paylaştı.