MALİYE 20 BİN KİŞİYİ YAKIN TAKİBE ALDI

MALİYE 20 BİN KİŞİYİ  YAKIN TAKİBE ALDI
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Son beş yıl içerisinde ev alan vatandaşlara “Emlak Beyan Bedeli” şoku. Konut satış bedelleri ile tapu müdürlüklerine beyan edilen bedeller arasındaki büyük farkın ortaya çıkması Maliye’yi harekete geçirdi. Kayseri’de Maliye, Bankalar’dan kredi çekerek ev sahibi olan yaklaşık 20 bin kişiye, “Ev bedelini neden düşük gösterdiniz?” diye soruyor ve aradaki farkı tahsil etmek için vatandaşın kapısını çalıyor. Bu konuda mağdur olan ve devletin kurumları arasında kalan vatandaşlar ise isyanda.

 

 Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy,  bu sorunun son 4 yıldır gündemlerinde olduğunu belirterek, “Birçok şikayet alıyoruz, mağdur çok” dedi. Belediyelerle Ramazan Bayramı sonrasında görüşmeler yapacaklarını ve rayiç bedelin en azından piyasa şartlarına göre belirlenmesini talep edeceklerini ifade eden Atasoy, “Tapu, belediyelerin verdiği rayiç bedeli kabul ediyor. Hal böyle olunca kilit nokta belediyeler oluyor. Bayram sonrasında başkanların kapısını çalıp, bu konuda dert yanacağız” diye konuştu.

 

 

Mülk satışı sırasında yüksek tapu harç bedelinden kaçınmak için konut fiyatlarının düşük gösterilmesi bazı tartışmaları beraberinde getirdi.  Kayseri’de binlerce kişi ev alırken emlak beyan bedelini düşük gösterdikleri gerekçeyle Maliye’nin takibine takıldı.  Maliye, Bankalar’dan kredi çekerek ev sahibi olan yaklaşık 20 bin kişiye,  çektikleri krediler üzerinden hesaplama yaparak, “Emlak beyan bedelini neden düşük gösterdiniz?” diye soruyor. Bu konuda aradaki farkı kapatmak için vatandaşın gönderilen tebligatlarla kapısını çalan Maliye, vatandaşa “aradaki farkı” diyor.

Bu konuda mağdur olan ve devletin kurumları arasında kalan vatandaşlar yaşadıklarına isyan ederken,  yıllar sonra yeniden tapu bedeli ödemek zorunda kalıyor.

 

 

 

 

Bedellerin açıklanması ile birlikte sıkıntılarında beraberinde geldiğini ifade eden Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, oda üyelerinden ve vatandaşlardan bu konuda sıkça şikayet aldıklarını söyledi.

“BEDELLER ARASINDA UÇURUM OLMAMALI”

Bir evin vergi rayiç bedeli ile gerçek satış değeri arasında uçurumun olmaması gerektiğini ifade eden Atasoy, bu sorunun sadece Kayseri’de değil diğer illerde de yaşandığını kaydetti.

Verginin düşük olmasının aynı zamanda o mahalledeki evlerinin de değerinin düşük olması anlamına geleceğini belirten Atasoy, bu konuda kilit noktanın belediyeler olduğunu dile getirdi.

“KİLİT NOKTA BELEDİYELER”

 

Atasoy, “Tapu Müdürlükleri, Belediyelerin gösterdiği rayiç bedeli kabul ediyor ve ona göre işlem yapıyor. Örneğin bedel 50 bin lira gösterilmiş ancak buna karşın 70 bin TL kredi çekilmiş. Bu aradaki farkı Maliye yeniden tahsil ediyor. Bu nedenle Belediyelerimize bu konuda çok iş düşüyor. En azından piyasa şartlarına göre Emlak beyan bedeli ortaya çıkartılırsa bu sorun ortadan kalkar. Böylece vatandaşlar ev aldıktan yıllar sonra bir şok yaşamaz. Bunun yanında Belediyelerde ‘Bizim belirlediğimiz bedel bağlayıcı değil’ diyor ancak Tapı o beyanı kabul ediyor. Bilinçli vatandaşlar bu konuda sorun yaşamamak için girişimler de bulunuyor ancak bilinçsiz ya da işi ucuza yapayım, cepten daha fazla gitmesin düşüncesinde olanlar ise  bu sorunlarla uğraşmak zorunda kalıyor. Kısacası beyan değerinin düşük gösterilmesi ilerde de sıkıntıya yol açıyor” dedi.

“BAŞKANLARA DERT YANACAĞIZ”

Bayram sonrası bu konuda yaşanan mağduriyetleri aza indirmek için Belediye başkanlarını ziyaret edeceklerini ve bu konuda kendilerine gelen şikâyetlerden ötürü de dert yanacaklarını ifade eden Atasoy, “Hep birlikte bu sorunun çözümü için gayret göstereceğiz. Başkanlarımızdan randevu talep edip, ortak bir çözüm noktası arayacağız” şeklinde konuştu.

Haber: Cafer ZENGİN