MAHKEME MHP'NİN OLAĞANÜSTÜ KONGREYE GİTMESİNE KARAR VERDİ
Siyasetin gözünün çevrildiği MHP davası için karar verildi ve Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP muhaliflerinin olağanüstü kurultay yapılması talebini kabul etti. Partiye 4 kişilik çağrı heyeti atandı. Çağrı heyetinde Ayhan Erel, Turan Yaldız, Mehmet Bilgiç ve Ali Sağır heyette bulunan isimler… Partinin; mahkemenin bu kararı uyarınca 21 gün içerisinde kongreye gitmesi gerekiyor. Bu karar Meral Akşener başta olmak üzere, muhalifler ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin kaderini etkileyecek.
MHP ile ilgili davaya bakan hakim Ümran Kaptan, başvurunun yeterli imza ile yapıldığını ve belgelerde de eksiklik olmadığını tespit ederek başvurunun kabul edildiğini açıkladı. MHP Genel Başkan yardımcısı Semih Yalçın bu karar üzerine yaptığı açıklamada ‘’Temyize gideceğiz’’ dedi.
ÇAĞRI HEYETİ ATADI!
MHP’deki Genel Başkan adayları, Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın 543 büyük kongre delegesinden imza toplayıp olağanüstü tüzük kurultayının toplanması talebinde bulunmuştu. MHP yönetim ise bu isteği yerine getirmeyince muhalif kanat dava açmak zorunda kaldı. Mahkeme hem davayı kabul etti hem de ‘’çağrı heyeti” kararı verdi. Karar Yargıtay tarafından da onaylanırsa, MHP’yi olağanüstü kongreye bu heyet götürecek. Heyette Ayhan Erel, Turan Yaldız, Mehmet Bilgiç ve Ali Sağır isimleri yer alıyor.
HEYETİN GÖREVİ
Mahkemece görevlendirilen heyet, gerekçeli kararın ardından olağan üstü kongre kararını ilan edecek. Bahçeli ve ekibi bu kararı tanımasa bile, çağrı heyeti yasal olarak kongreyi toplayabilecek. Heyet ayrıca, kongre delegelerinin en az 20′de 1′inin teklifi ile genel başkan, merkez yönetim kurulu ve merkez disiplin kurulu seçimi yapılabileceği şeklindeki tüzük değişikliği teklifini de görüşüp karara bağlayabilecek. Olağanüstü kongrenin bir ay içinde yapılması bekleniyor.
KARAR
Hakim Ümran kaptan, kabule ilişkin kararında şu ifadeleri kullandı:
“Davanın kabulü ile olağanüstü kongre yapmak üzere 3 üyenin görevlendirilmesi talebinin kabulü ile açılış ve yoklama, kongre divan heyetinin seçimi, saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması, genel başkanın açılış konuşması, MHP Tüzüğü’nün 63. maddesinin 4. fıkrasına ‘bu toplantılarda büyük kongre delegelerinin en az 20′de 1′inin teklifi ile gündemdeki sıranın değiştirilmesi veya bir konunun gündeme alınması talep edilebilir. Olağanüstü toplantılarda genel başkan merkez yönetim kurulu ve merkez disiplin kurulu seçimi yapılabilir’ şeklindeki teklifini görüşüp ve karara bağlamak üzere belirtilen gündem doğrultusunda tüzük değişikliği amacıyla toplantı çağrısı yapmak üzere Ayhan Erel, Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç’in görevlendirilmesine karar verilmiştir.”
KARŞILIKLI ATIŞMA
Duruşma sonrasında muhalifleri destekleyenler sevinç gösterilerinde bulunurken Bahçeli ve genel merkezi destekleyenler ise gerginlik yaşadı. “Ülkücü hareket engellenemez” sloganları atıldı. Genel merkezi destekleyenler de kurt işaretleri yaparak, “Hareketin lideri Devlet Bahçeli” diye slogan attılar. Gruplar arasında çıkabilecek olası bir kavgayı ise çevik kuvvet engelledi.
İTİRAZ İÇİN GEREKÇELİ KARAR BEKLENECEK
Sürece MHP yönetimi itiraz edebilmesi için gerekçeli kararın açıklanması beklenecek. Daha sonra görevlendirilen çağrı heyeti, olağan üstü kongre kararını ilan edecek. Bu ilan askıda 15 gün kaldıktan sonra heyet bu kez, kongre tarihinin belirlenmesi, salon kiralanması gibi işlemleri yaparak Bahçeli başta olmak üzere tüm partiyi olağanüstü kongreye çağıracak. Bahçeli ve ekibi bu kararı tanımasa dahi mahkemenin belirlediği heyet yasal olarak olağanüstü kurultayı toplayabilecek. Heyetin belirleyeceği seçim tarihi İlçe Seçim Kurulu tarafından onaylanınca seçim tarihi de kesinleşmiş olacak. Mahkemenin kararına ise, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından MHP Genel Merkezi’nin Yargıtay nezdinde 8 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor.