Libya tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

Libya tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Libya'yla yapılan anlaşmalar, Akdeniz'deki hak ve hukukumuzu koruma yolunda atılmış isabetli adımlardır. Görüşmekte olduğumuz bu tezkere, Libya'nın istikrar, huzur ve güvenliğine destek veren Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hak ve çıkarlarını muhafaza eden ve bölgesel barışa katkı veren bir tezkeredir” dedi.
TBMM Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi'ni görüşmek üzere toplandı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, tezkere görüşmesinin Anayasa ve İç Tüzüğe aykırı olduğunu savundu. Bunun üzerine TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa'nın 93. ve İç Tüzüğün 7. maddesine göre TBMM Genel Kurulunu toplantıya çağırdığını söyleyerek, toplantıya çağrının nasıl ve ne zaman yapılacağının belli olduğunu, TBMM Başkanı’nın toplantıya resen çağıracağını hatırlattı.
Genel Kurulda söz alan MHP Grup Başkanvekili Engin Akçay, Doğu Akdeniz’deki kaynaklar nedeniyle Türkiye’ye karşı şer ittifakının kurulduğunu söyleyerek, “ABD ve AB'nin de desteklediği bu ülkelere karşı Türkiye, egemenlik haklarını muhafaza etmek için diplomaside ve sahada kararlı faaliyetlerde bulunmuştur. Sahada sondaj ve araştırma gemileriyle yapılan faaliyetlerle Mavi Vatan Deniz Tatbikatı, ülkemizi çevreleme politikasına karşı attığımız kararlı adımlardır. Bu süreçte Doğu Akdeniz'deki egemenlik haklarımızın ikili anlaşmalarla desteklenmesi gerekiyordu. Bu kapsamda Libya'yla yapılan anlaşmalar, Akdeniz'deki hak ve hukukumuzu koruma yolunda atılmış isabetli adımlardır. Görüşmekte olduğumuz bu tezkere, Libya'nın istikrar, huzur ve güvenliğine destek veren Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hak ve çıkarlarını muhafaza eden ve bölgesel barışa katkı veren bir tezkeredir. Deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile askeri işbirliği anlaşmaları, Doğu Akdeniz'de kazandığımız hareket alanının devamı, bölgede kazandığımız siyasi ve hukuki inisiyatifin sürekliliği, bu tezkerenin güçlü bir iradeyle icrasına dayanmaktadır. Libya'yla imzaladığımız anlaşmalar Yunanistan, Mısır, İsrail, Kıbrıs Rum Kesimi'ni paniğe sevk etmiştir. Bunlar, yasa dışı örgüt elebaşı Hafter'i âdeta bölgede Türkiye'yi sıkıştırma ve Libya'yı kaos içinde tutma projelerinin taşeronu olarak görmektedirler. Öyle ki Yunanistan'dan bir bakan, savaş suçlusu Hafter'le görüşmeye dahi gitti” diye konuştu.
HDP Adana Milletvekili Tulay Hamitoğulları Oruç ise, Libya muhtırasına HDP grubu olarak ‘hayır’ dediklerini hatırlatarak, “Alelacele bir biçimde Libya'yla güvenlik ve askeri işbirliği anlaşması geldi; yine Meclis neredeyse olağanüstü koşullarda bir toplantıyla bunu Genel Kuruldan AKP ve MHP oylarıyla geçirdi. Yine aynı biçimde - ben tüzük tartışmasını bir kenara bırakarak söylüyorum- Meclisin bu şekilde olağanüstü bir şekilde toplanmasını yadırgadığımı belirtmek isterim. Evet, değerli arkadaşlar, biz şunu baştan ifade etmek istiyoruz. Bu tezkereye net bir biçimde ‘hayır’ diyoruz” ifadelerini kullandı.
İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Sekreteri Aytun Çıray da, “Libya'ya güç gönderilmesine izin hakkındaki tezkereye karşı çıkmamızın vicdanımız açısından başka güçlü nedenleri de var. Türk Silahlı Kuvvetleri, ulusal mutabakat hükümetinin daveti vesile edilerek bölgeye gönderildiğinde Türkiye'nin bütün Libyalılar gözünde iç savaşın etkin bir tarafı olacak olmasıdır. Bu, ayrıca ülkemizi ve milletimizi Arap coğrafyasında bir nefret objesi hâline getirecektir. Yüce Meclisimiz izin tezkeresine bir başka açıdan daha geçit vermemelidir; bu da Suriye rejim güçlerinin Rusların da desteğiyle İdlib'de hâkimiyet kurmak üzere olmalarıdır” şeklinde konuştu.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, “Libya sadece Türkiye’nin ulusal menfaatleri açısından değil, bölgenin istikrarı, uluslararası barış için de hayati öneme sahiptir. Libya, Kuzey ve Sahra Altı Afrika’nın Akdeniz’e açılan kapısıdır” dedi.
TBMM Genel Kurulunda Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi görüşmelerinde konuşan Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, Libya’ya verilecek desteğin uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olduğunu belirterek, “Libya bin 780 kilometre sahiliyle Orta Akdeniz’e hakim, Doğu Akdeniz için kritik bir öneme sahiptir. Doğal zenginlikleriyle birçok emperyal ülkenin ilgisini çekmektedir” dedi.
Yılmaz, Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanları mutabakatının Yunanistan’a ve destekleyenlere çok önemli bir cevap olduğunu kaydederek, “Libya sadece Türkiye’nin ulusal menfaatleri açısından değil, bölgenin istikrarı, uluslararası barış için de hayati öneme sahiptir. Libya, Kuzey ve Sahra Altı Afrika’nın Akdeniz’e açılan kapısıdır” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ise, “Türk askerini Libya’da savaşmak üzere gönderecek bir savaş tezkeresidir. Bu tezkerenin, Libya’ya askerlerimizi göndermenin ulusal güvenlik gereği olduğunu düşünenler olabilir. Bir yanılgıya düşülmemesi için belirtmek isterim. Bu tezkerede askerlerimizin bir yıl süreyle Libya’ya harekat ve müdahalede bulunmak üzere gönderilmesi için sıralanan gerekçelerde asla milli güvenlikten söz edilmiyor, ‘milli çıkar’ ifadesi kullanılıyor. Bu tezkere metninin hiçbir yerinde ve hiçbir şekilde tehdit veya risk altındaki milli çıkarlarımız tarif edilmiyor. Libya’ya askeri kuvvet gönderiyorsunuz, askerlerinizi iç savaşın hüküm sürdüğü yabancı bir ülkenin topraklarında can güvenliği tehdidinin tam ortasına atıyorsunuz” şeklinde konuştu.

Tezkere kabul edildi

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi 157 ret oyuna karşı 325 kabul oyuyla kabul edildi.